Het geschreven woord blijft altijd de belangrijkste marketingtool. Daarom is het slim om te beginnen met copywriting. Je zult dan vroeg of laat resultaten behalen uit je teksten.
Welke vormen van copywriting zijn er?
De vormen van copywriting zijn niet op een hand te tellen. Ik noem er eens een paar op waarmee je dagelijks te maken krijgt:
- Blogs
- E-mails
- Social mediaberichten
- Productbeschrijvingen
- De omschrijving van een YouTube video
- Een reclametekst
Zoals je ziet is copywriting overal. Gelukkig kun je er ook vandaag mee beginnen.
Hoe kan ik vandaag beginnen met copywriting?
Door te gaan bloggen. Als je ondernemer bent, heb je vast een website of webshop. En je weet dat het loont om daarop content te plaatsen om beter gevonden te worden in Google. Bloggen helpt je een onderscheid te maken tussen goede en minder goede teksten, hoe je een goede blog opbouwt en wat een lezer triggert om een product te kopen.
In het begin zal je denken: ja doeg, ik kan helemaal niet schrijven. Maar na een tijdje zie je dat jouw blogs steeds beter worden en zelfs de omzet verhogen. Tel uit je winst š
Vind je schrijven lastig omdat je bijvoorbeeld dyslexie hebt? Focus je dan op het creƫren van korte social mediaberichten. Je hoeft dan geen honderden woorden te gebruiken om je boodschap over te brengen en je voegt er visuele content aan toe.
Het gaat erom dat je een gewoonte ontwikkelt waarmee het maken van content een automatisme wordt.
We leven immers in het informatietijdperk waar iedereen in korte tijd een nieuwe doelgroep kan bereiken door content te publiceren. Met andere woorden, vroeg of laat moet je daarin meegaan om de boot niet te missen.
Daarnaast googelen twee groepen met de vraag: hoe kan ik beginnen met copywriting? Namelijk ondernemers en aanstaande copywriters. Er staat voor beide groepen een stappenplan klaar in deze blog.
Je kunt copywriting zelf oppakken of uitbesteden aan een copywriter. Ik raad je aan om eerlijk te zijn naar jezelf. Haal je veel plezier uit het schrijven van teksten? Doe het dan vooral zelf. Als je het een gedoe vindt, kun je beter een copywriter inhuren. Zo kun je je richten op de taken waar je wel goed in bent en plezier uithaalt.
Je vindt makkelijk een copywriter door je aan te melden bij freelanceplatformen als Hoofdkraan en Jellow. Je ziet dan het profiel van een copywriter met portfolio, recensies van eerdere klanten en expertises.
Je hebt dan keuze uit honderden copywriters. Er moet er dan eentje bijzitten die jouw product of dienst kent.
Als je een beetje handig bent met een website kun je er ook voor kiezen om een oproep voor een freelance copywriter te plaatsen. Google indexeert deze oproep waardoor je vanzelf reacties ontvangt. Het voordeel hiervan is dat je geen account hoeft aan te maken bij een platform of provisie moet afdragen. Jij bepaalt hoe je werkt en wat je betaalt. Ik raad je aan om eerst een advertentie te plaatsen op een platform voordat je copywriters aantrekt via een eigen website.
Of je gaat zelf aan de slag met copywriting.
In dat geval zeg ik:
Schrijf heel veel
Ik heb het nu niet over pure kwantiteit en alles wat je schrijft op je website gooien, maar over het kweken van een schrijfritueel. Dat zit zo: als je veel schrijft, word je een betere schrijver. Net zoals je vanzelf kon eten zonder slabber door onder het toezien van je ouders een maaltijd te verwerken. Probeer eens iedere dag een klein stukje te schrijven over de voordelen van je product. Leg vervolgens na een maand de tekst van dag 1 naast die van dag 25 en je merkt een groei op.
Luister naar de experts
Gelukkig staat copywriting niet meer in de kinderschoenen en zijn een aantal bedrijven en personen uitgegroeid tot autoriteiten, zoals Doyoucopy, Aartjan van Erkel en de IMU. Bekijk hun videoās, lees hun blogs en bezoek eventueel hun evenementen om alle geheimen rondom copywriting op te steken.
Sluit iedere tekst af met een CTA
Copywriting is je lezer aanzetten tot actie en daarvoor is een CTA ideaal. Een CTA is een vaak een knop waarmee lezers een product kopen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief of een reactie achterlaten. Leer in de video hieronder hoe je een CTA effectief inzet.
Zo begin je als ondernemer met copywriting. Ik hoop dat het duidelijk voor je is. Als je vragen hebt, kun je me een bericht sturen. Ik help je graag verder en wellicht vloeit er een samenwerking uit voort.
Het stappenplan voor de aanstaande copywriters
Copywriter zijn is een heerlijk beroep: iedere werkdag achter je computer kruipen om nieuwe concepten de wereld in te slingeren.
Het beginnen is alleen het probleem. Gelukkig kun je verschillende kanten op. Maar focus je eerst op deze punten.
Doe ervaring op
Meld je aan bij platforms. Bijvoorbeeld Textbroker en Sitedeals. Op deze platforms vind je eenvoudig opdrachten. Het betaalt alleen wel slecht. Maar eerst zul je ervaring moeten opdoen en daarvoor zijn deze websites perfect. Je leert immers hoe je een briefing omzet tot een tekst waar een klant tevreden mee is.
In loondienst of freelance
Beide opties hebben zowel voor- als nadelen. Kies voor pad waar je het beste bij voelt en ga aan de slag. Voor een vaste baan betekent dat reageren op vacatures, je schrijfvaardigheid verbeteren en teksten schrijven die je kunt overhandigen tijdens een sollicitatiegesprek.
Als freelance copywriter bewandel je een andere route om aan werk te komen. Denk aan het mailen van bedrijven, reageren op advertenties en een eigen website opbouwen om je portfolio op te zetten.
Als je freelance copywriter wilt worden, kun je het beste:
- Werken aan je online zichtbaarheid, door bijvoorbeeld actief te zijn op Instagram
- Te bloggen om potentiƫle klanten te krijgen via Google
- En je te verdiepen in het verhaal van andere freelance copywriters om erachter te komen hoe je het beste deze wereld kunt betreden.
Ik zal in de toekomst een uitgebreid artikel schrijven over het worden van een copywriter. En voor nu: pak het toetsenbord erbij en schrijf om dichterbij de ultieme copy te komen.