De 4 beste boeken van Gerard Reve: leer deze schrijver kennen

de stad Edinburgh
Jochem

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

Je zal de naam van Gerard Reve nog veel horen in kroegen, boekhandels en tv programma’s. Zijn boeken roepen namelijk emoties bij je op – van lachen tot huilen. Dit geldt in het bijzonder voor de vier beste, omdat ze prachtig laten zien wie de schrijver was.

Schrijven als medicijn

Reve werd door een psychiater aangeraden om te gaan schrijven. Dit was het begin van een oeuvre waar verschillende generaties het over hadden op school (tot op de dag vandaag) en resulteerde in een unieke persoonlijkheid.

Waarom je de boeken van Reve moet lezen.

Ik ben een twintiger uit 1998. Reve is overleden in 2006. Ik was toen 8 jaar. Ik had natuurlijk toen nog niet van hem gehoord. Dat kwam later. Zijn werk is boeiend, omdat het muziek is – je voelt mee met de hoofdpersoon – en dat zijn de beste boeken.

Helaas worden de naoorlogse schrijvers steeds minder gelezen, en dat is onterecht. Niet omdat ik het vind, maar omdat hun werk gewoon goed is. Ben je een lezer? Lees dan ook de boeken van overleden schrijvers.

De avonden

Reve had de pech dat zijn debuutroman meteen werd gezien als een meesterwerk. Je bent dan klaar als schrijver. Iets maken dat nog beter is, is verdomd moeilijk.

De avonden gaat over het leven in 1946. De oorlog is net voorbij en een jongeman leeft zijn leven – hij heeft een baan, bezoekt vrienden en denkt vooral na. Het is een boek zonder plot, dat is het leven de hoofdpersoon – hij denkt voortdurend na, stelt vragen en is eenzaam. Het zijn de ingrediënten om door te willen lezen. Humor is ook een van de kenmerken van de avonden.

Op weg naar het einde

Literatuur gaat ook over brieven. Gerard Reve schreef brieven, die later gebundeld zijn in een boek. Op weg naar het einde is een grotendeels een verslaglegging over een schrijverscongres in Schotland. Hier beschrijft Reve zijn visie over verschillende thema’s. Nader tot u, ook een bekend boek, is hiervan een vervolg.

De ondergang van de familie Boslowits

De tweede wereldoorlog was bij Gerard Reve geen prominent thema. Zijn roman De ondergang van de familie Boslowits is het enige werk dat ervoor gaat. Een Joodse familie moet vluchten voor de Duitsers, maar dat lukt niet. Het lot van de familieleden eindigt op verschillende plekken. Het is een verhaal over een Joodse familie zonder dat dat ter sprake komt. Knap!

Met wat ik schrijf is het precies als met het Evangelie: men dient het ernstig te nemen, maar niet al te letterlijk.

Gerard Reve

In dit citaat vat Reve zijn werk perfect samen met een knipoog. Als jij dat ook doet, zul je gaan genieten van bijvoorbeeld De avonden en daarna denk je nog regelmatig aan de schrijver die het mooiste op papier kon zetten.

Bovenal hoop ik dat je boeken gaat lezen, want boeken zijn de beste training voor je verbeelding en hersenen.

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *