De beste boeken van Harry Mulisch: 3 aanraders

de banner voor de blog: de beste boeken van Harry Mulisch

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

Ik ben van mening dat iedere leesliefhebber de beste boeken van Harry Mulisch moet lezen, omdat het drie originele boeken zijn met thema’s waar je over na blijft denken.

📖 Laatste update: 29-10-23

Wat voor boeken zijn het?

Het oeuvre van Harry Mulisch is groot. De schrijver heeft meer dan 100 titels op zijn naam staan. Nu kun je elk boek gaan lezen. Ik vind echter dat je met een van deze drie moet beginnen, omdat ze de ideale boeken zijn voor mensen die Mulisch willen lezen.

via GIPHY

Twee vrouwen – een liefdesverhaal

Ook al werd Mulisch vaak verweten dat zijn boeken vooral bestonden uit mannelijke personages. Dit verwijt valt in het niet bij het boek Twee Vrouwen, een roman over een oudere vrouw en een jonge vrouw die de liefde in elkaar vinden, maar de zaken lopen anders dan verwacht door de invloed van andere personen die hun mening over deze relatie hebben.

Het is volgens Remco Campert licht geschreven. Met andere woorden: het is voor iedereen toegankelijk werk, omdat de verhaallijn spannend en goed te volgen is. Het is daarbij met 144 pagina’s ook een dun boekje. Je zou Twee vrouwen in een dag kunnen uitlezen als je er even voor gaat zitten.

Waarom moet ik twee vrouwen lezen?

Het is een kleine roman, maar je blijft het lezen. De verhaallijn neemt je immers mee in het liefdesleven, maar het is een verhaal dat je steeds verrast. Daarom blijf je steeds lezen en voel je liefde voor hun leed. Dat leed kent een bijzonder einde.

Daarnaast is twee vrouwen ook een dunne roman. Perfect voor mensen die normaal niet zoveel lezen en graag kennis willen maken met het werk van Harry Mulisch. Twee vrouwen is dus het beste boek voor Beginners. 

Wat vinden andere lezers van Twee vrouwen?

Op Bol.com lopen de recensies uiteen. Zo geeft een lezer een positieve reactie:

Bij boeken van Mulisch moet je soms net geluk hebben. Bij deze heb je dat. Het boek is vlot geschreven, het neemt je makkelijk mee in het verhaal. De sfeer, de hoofdpersonen: het is helder. Een relatief makkelijk boek, bij vlagen grappig en absurd. Maar wel met de Mulisch-twist. Wil je aan Mulisch beginnen, maar weet je niet hoe? Probeer dit boek eens! Je gaat gegarandeerd meer van hem willen lezen.

Maar er is ook deze recensie, die negatiever is:

Dit verhaaltje is niets meer dan een keukenmeidenromannetje. Niet sterker dan om het even welk deeltje uit de Bouquet reeks. De heer Mulisch bouwt er wat quasi intellectueel gezwam omheen over toneel en zo, maar dat verhult niet dat het verhaaltje zo dun als een meiblaadje is

Het is in mijn ogen geen keukenmeidromannetje, maar een boeiend verhaal waar je in blijft doorlezen omdat de liefde tussen deze twee vrouwen je nieuwsgierig maakt.

Meer weten over Twee vrouwen?

De boekencast besprak Twee vrouwen in een aflevering. Je komt hierdoor de belangrijkste details te weten waardoor je leeshonger wordt aangewakkerd.

Een liefdesroman over twee verschillende vrouwen die samen zoeken naar de beste relatievorm. Je krijgt sympathie voor de hoofdpersonen en hoopt dat ze voor eeuwig samenblijven.

  • Een dunne roman – 140 bladzijdes
  • Verfilmd en opgevoerd op toneel
  • Voor iedereen geschikt

omslagfoto van het boek Twee vrouwen

Twee Vrouwen

12,20

De Aanslag – een roman over de tweede wereldoorlog

De oorlog, toch het woord wat als eerste wordt gezegd wanneer je aan de boeken van Harry Mulisch denkt. De reden daarvoor is ook logisch: zijn vader collaboreerde met de Duitsers en zijn Joodse moeder ontsnapte net aan de concentratiekampen. Mulisch zei hierom: ik ben de Tweede Wereldoorlog. De oorlog komt het meeste terug in De Aanslag, een roman waarin een NSB’er wordt doodgeschoten, onschuldige mensen worden vermoord en de hoofdpersoon zijn familie en huis kwijtraakt. Dankzij dit plot is De Aanslag het populairste boek van Harry Mulisch. Het staat nog steeds bovenaan de literatuurlijsten op middelbare scholen.

Dit verhaal is eigenlijk de jeugd van Mulisch, aangezien hij tijdens de oorlog woonde bij zijn vader, daar de hongerwinter meemaakte en zich tussen het kwaad begaf als jongen met Joods bloed.

Deze ervaren vormde de aanzet tot het boek De Aanslag, waarin de hoofdpersoon Anton Steenwijk op jonge leeftijd zijn familie verliest doordat ze worden verdacht van betrokkenheid bij de moord op een landverrader voor hun huis.

Waarom moet ik de aanslag lezen?

De Tweede Wereldoorlog is weer lang geleden. De mensen die de oorlog meemaakte leven bijna niet meer. Dankzij de aanslag leren we hoe het leven destijds was. Het is een leven dat we ons nu haast niet meer kunnen voorstellen. Daarnaast leer je door De aanslag ook hoe dicht het goede en kwade bij elkaar zaten. Bovenal is het een spannende roman.

soldaten lopen in mars

Wat vinden anderen van De Aanslag?

De reacties zijn positief:

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in de oorlogshistorie van Nederland en wat dat met het individu kan doen is dit zeker een aanrader! Een vreselijk mooi verhaal dat je in 1 keer uit wilt lezen en het later nog een keer terug wilt lezen.

Al is er ook een negatieve reactie zonder inhoud:

Heel standaard

Meer weten over De Aanslag?

Floris, een leesfreak (positief bedoeld) bespreekt op zijn YouTubekanaal het werk van verschillende literaire grootheden. Hij is positief over De Aanslag, terwijl hij een andere mening heeft over De ontdekking van de hemel, het derde beste boek van Mulisch.

Een prachtig detail

De verfilming van De Aanslag won een Oscar. Bekijk hier de beelden van de opnames waarbij Harry Mulisch zelf aanwezig is. zo heb je een beeld van de beginscène van het boek.

★★★★★

Een van de beste boeken over de oorlog. Mulisch beschrijft hoe het leven van een jonge jongen in een klap veranderd en hij zijn familie kwijtraakt. En hoe de oorlog altijd een thema is in zijn verdere leven.

  • Meer dan 500.000 exemplaren verkocht
  • Heeft een oscar gewonnen
  • Je leert nieuwe dingen over de oorlog

omslagfoto van het boek de aanslag

De aanslag

11.00

De Ontdekking van de Hemel – een fascinerende roman

Het Magnum opus van de schrijver. Mulisch gaat in de Ontdekking van de hemel op zoek naar de vraag wat de rol is van technologie in de huidige samenleving.

Eigenlijk is het een roman waarin alle interesses van Mulisch samenkomen: wetenschap, liefde en de oorlog.

Het is een dikke roman van maar liefst 900 pagina’s. Je zult je er even doorheen moeten bijten, maar dan lees je ook wel de roman die als titel heeft: de beste Nederlandse roman aller tijden.

Het is het verhaal van twee experts op andere vlakken: in de letteren en in de wetenschap. Ze worden boezemvrienden en raken door verschillende gebeurtenissen betrokken bij grootste momenten, waar men van bovenaf meekijkt.

Waarom moet ik de ontdekking van de hemel lezen?

De ontdekking van de hemel is een boek dat onnavolgbaar is. Dat komt doordat het plot steeds veranderd en het leven van de hoofdpersonen erg aangrijpend is. Je kunt zeggen dat uiteindelijk het verdriet de hemel ontdekt. 

★★★★★

Een roman zoals deze heb je nog nooit gelezen. Alles komt erin samen: liefde, wetenschap, de oorlog en vriendschap. Het is zo’n veelzijdig boek dat je er constant aan denkt tijdens het lezen.  

  • Het meest boeiendste boek van Mulisch
  • Verhaallijn met veel diepte
  • Je leest dit dikke boek snel uit

omslagfoto van het boek de ontdekking van de hemel

De Ontdekking Van De Hemel

13,00

Wat vinden anderen van de ontdekking van de hemel?

Uit de reviews blijkt dat het inderdaad een van de beste romans aller tijden is:

Dit is een van de mooiste boeken ooit…. In het begin moet je wel even door bijten om de draad van het verhaal te pakken maar als je eenmaal onderweg bent kan je niet meer stoppen. Waanzinnig boek dat je aan het denken zet ….

En natuurlijk zijn er ook kritische geluiden:

dit boek heeft 700 en nog wat bladzijde teveel!

Meer weten over de ontdekking van de hemel?

Vind je 900 bladzijdes te veel? Dat snap ik. Hier kun je luisteren naar een gratis luisterboek. Ruim 1500 mensen gingen je voor.

Waarom dit de beste boeken zijn van Harry Mulisch is mijn ogen

Ik had ook kunnen lezen voor andere boeken, zoals de procedure en Siegfried. Toch vind ik dit de beste boeken van deze auteur, omdat ze de beste kennismaking zijn met de wereld van Mulisch.

Ik wens je alvast veel leesplezier.

Overzicht van de boeken

Twee Vrouwen

Een liefdesverhaal tussen een oudere en een jongere vrouw. Het is vanaf dag een een gecompliceerde relatie waar van alles misgaat, een ex zich erbij betrekt en ze toch lijken samen te komen op het einde. Bestel hier Twee Vrouwen.

De aanslag

Het beste boek van Mulisch over de oorlog. Een gezin raakt ongewild betrokken bij een aanslag op een landverrader. Elk gezinslid wordt vermoord, behalve de jongste zoon. Hij zoekt zijn hele leven naar antwoorden, die hij op de raarste momenten vindt. Bestel hier De Aanslag.

De ontdekking van de hemel

Twee mannen worden vrienden voor het leven. Ze volgen elkaar overal, en helpen elkaar om het beste in hun carrière te bereiken. Hun levenspad kent echter verrassingen waardoor ze allebei op een bijzondere wijze uit beeld verdwijnen. Een opvolger maakt het karwei af. Bestel hier de ontdekking van de hemel. Bestel hier De ontdekking van de hemel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *