Het maakt niet uit of je wel of geen Feyenoorder bent, de club trekt je aandacht. Dat komt door de fans die er altijd zijn, de bijzondere spelers en het stadion dat op iedereen een grote indruk maakt. Gelukkig hebben we de boeken waardoor we op elk moment een stap kunnen zetten in het voetballeven op Rotterdam- Zuid.
Ons Feyenoord
Niet iedereen kan begrijpen waarom je voor Feyenoord bent. Wie kijkt naar de geschiedenis zal meer diepte dan hoogtepunten zien. Voor meer succes moet je elders in het land zijn. Maar geen enkele club kent zo’n hondstrouwe aanhang. Zelfs na een harde nederlaag of tijdens een klote seizoen zit het stadion langs de Maas vol. Voor wie dit sentiment een raadsel is, is er Ons Feyenoord. Geschreven door een supporter die je de liefde toont van velen. Natuurlijk is het ook voor supporters een uitstekend boek om te lezen door de pakkende verhalen.
Meer over de auteur
Ik ben van mezelf verplicht om ook meer te vertellen over de auteur. Dit vergroot de voorpret en je leert de motieven voor het schrijven kennen. In het geval van Feyenoord is dat bijzonder omdat het gevoel vaak diep zit – zoals bij Bob Dijkgraaf, die zijn visie toelichtte over Feyenoord City (het nieuwe stadion waar voortdurend over gesproken wordt)
Onderweg naar Feyenoord
Feyenoord is in alles bijzonder. Kijk daarvoor naar het gezang in het stadion, de verhalen van supporters, de hoeveelheid supporters die meereizen naar uitwedstrijden en het logo dat je overal in het land tegenkomt. Maar waar komt Feyenoord precies vandaan? De schrijver van Onderweg naar Feyenoord legt het met eigen herinneringen uit door terug te blikken op zijn jeugd in de wijk Hillesluis.
Meer over de auteur
Loop mee met Ardi Vermaat in De Kuip om het gevoel te proeven. Ook als de bal niet rolt, is het een magisch stadion.
Ajax-Feyenoord
Is er een Feyenoord zonder Ajax? Ik weet dat deze vraag gevoelig ligt. Toch vind ik het belangrijk om hem te beantwoorden. Want wat zou het Nederlands voetbal zijn zonder deze wedstrijd? Een stuk saaier in ieder geval. Hoog tijd om meer te leren over de oorsprong van de grootste rivaliteit om Feyenoord van een andere kant te zien en te genieten van de spanning die er altijd is als dit affiche op het programma staat.
Meer over De Klassieker
Nu even geen verdieping over de auteur, maar over De Klassieker. Bekijk deze documentaire om te luisteren naar de verhalen achter een strijd tussen verschillende culturen.
Een leven met Feyenoord [Gerard Meijer]
Veel mensen leven met Feyenoord. Maar een man springt hier bovenuit. Dat is Gerard Meijer. Hij was de verzorger van vele elftallen en verzorgde hierdoor talloze spelers. Van Cruijff tot Sekou Cissé. Kent u die nog? 😉
Gerard Meijer kwam op plekken waar geen enkele supporter zal komen. Daarom is het luisteren naar zijn verhalen het helemaal waard.
Meer over Gerard Meijer
Bekijk in deze video hoe Gerard Meijer meerdere decennia spelers verzorgde. Alleen er al naar kijken is al prachtig.
Lourdes aan de Maas
Je kent Michel van Egmond door zijn boeken Kieft en Gijp. Maar in wezen is van Egmond een Feyenoordvolger, iemand die veel weet over de club en er prachtig over kan vertellen. Dat geldt in het bijzonder voor het seizoen 2022-2023 waarin Arne Slot zijn eerste prijs als hoofdtrainer won. Samen met VI journalist Martijn Krabbendam legde van Egmond verbanden tussen het heden en verleden.
Meer over Michel van Egmond
Michel van Egmond zou geen goede schrijver als hij ook geen goede verteller is. En vertellen dat kan hij wel. Bij de DWDD vertelt hij prachtig over de liefde voor De Kuip.
Rotterdam Hooligan
Ik heb eerlijk gezegd getwijfeld of een boek over het hooliganisme hoort bij de beste boeken over Feyenoord hoort, omdat ik tegen geweld ben. Aan de andere kant leer je Feyenoord op een andere manier kennen. Daarbij vind ik dat je zoveel mogelijk invalshoeken moet zien.
Door Rotterdam hooligan stap je in een wereld die anders altijd een gesloten bolwerk is.
Meer over de auteur
Yoeri Kievits, de schrijver, doet tijdens een radio-interview de poort open van zijn gesloten wereld. Wandel mee en beleef Feyenoord vanuit een ander gezichtspunt.
Boskamp
Kan Jan Boskamp in dit rijtje ontbreken? Ik denk het niet. Boskamp is Feyenoord. De schrijver volgde hem en schreef de gebeurtenissen op zodat we een slok kunnen drinken uit deze liefdesbron voor Feyenoord.
Meer over Jan Boskamp
Jan Boskamp is bovenal een bijzonder mens. Ik ga hierover niets meer zeggen. Je moet maar deze documentaire bekijken.
F is van Feyenoord
Alles wat je wilt weten staat hierin. Het is immers geen boek maar een Encyclopedie. Het ideale naslagwerk als je met iemand een discussie aangaat, of gewoon lekker wil bladeren door de geschiedenis van deze Rotterdamse club.
De Coolsingel bleef leeg
Misschien wel het beste boek over Feyenoord. Omdat het is geschreven door Hugo Borst, een van de beste voetbalschrijvers van Nederland. Het is een verslag van het seizoen 1995/96 waarin Willem van Hanegem de trainer was. Het is niet alleen een vertelling over Feyenoord, maar over de stad Rotterdam.
Meer over Hugo Borst
Ik wil het hebben over een ander boek van Borst – O, Louis. Het gaat over een band tussen een journalist en een voetbaltrainer, maar het is eigenlijk een obsessie. Heerlijk om te lezen. Hopelijk inspireert je dit om het werk van Borst te gaan lezen.
Pelle spreekt
Hij loopt al lang niet meer rond in Rotterdam. Maar was in een periode de revelatie in de havenstad. Hij belichaamde wat Feyenoord is: een club waar niet helden, helden worden. Het is geen normaal boek, maar een antwoord op duizend vragen. Hoe gek het ook klinkt: je zal meer over Feyenoord leren door de verhalen van Pelle.
Nog een keer Pelle
Bekijk deze video van de 10 mooiste goals van Pelle om weer op te gaan in bijzonder momenten. Want dat was Pelle in Rotterdam.
Samenvatting
Je bent nu omringt met Feyenoord verhalen met diverse insteken. Ik denk dat het niet veel uitmaakt voor welk boek je kiest, het gaat toch over de club waar je graag over leest. 😉