Beste boeken over schrijven – aanraders en inspiratie

Een kladboekje met pen

Table of Contents

Ze zeggen dat je normaal veel moet lezen om een betere schrijver te worden. Toch bestaat er ook een andere route: het lezen van boeken.  In een boek wordt immers aan je vertelt hoe je een uitgever vindt, welke genres lezers graag lezen en wat de beste oefening is om je schrijfstijl naar een hoger niveau te tillen.

Kortom: leg de pen neer en lees een van de 10 beste boeken om je droom te zien uitkomen. Deze boeken zijn tijdloos en leggen je de fijne kneepjes van het vak uit.– meerdere keren te lezen dus.

Schrijven als ambacht

Laten we beginnen met een blik in het leven van bekende Nederlandse auteurs. Ze vertellen in een interview hoe hun schrijfproces eruitziet en in welke stappen een volgend verhaal tot stand komt. Deze interviewserie is smullen geblazen, aangezien het niet de minste auteurs zijn, bijvoorbeeld Herman Koch en Thomas Verbogt.

Meer over de auteur

Jan Moen schrijft naast over de verbeelding ook over het bedrijfsleven. Een wat bijzondere invalshoek, dat je wellicht inspireert. In Nederland kunnen helaas maar weinig mensen van dit fantastische beroep bestaan.

Meer leren over een bekende auteur

Het boek gaat over bekende auteurs. Het is belangrijk om meer te leren over deze auteurs om zo je leeshonger nog meer aan te wakkeren. Ik koos voor een item met Herman Koch voor de serie Op het nachtkastje.

Over leven en schrijven

Stephen King is een van de beste schrijvers van de wereld. Zijn boeken worden ook verslond door miljoenen lezers. Let op: de roem was nooit een constante factor in het leven van King. Daarover gaat onder andere Over leven en schrijven.

Het is een boek met inspiratie en tips – inspiratie over het omgaan met afwijzingen en tips om een verhaal te verbeteren.

Wie zichzelf een schrijver noemt, moet Over leven en schrijven lezen.

Helaas pak je geen shortcut om in een keer een verbluffende auteur te worden. Het levert je daarentegen wel een nieuwe kijk op schrijven op, die confronterend kan zijn – je doet waarschijnlijk de dingen die King je afraadt om te doen. Niet erg, je bent namelijk in de leerbanken. 😉

Tips om je boek te publiceren

Als je deze blog leest, kan het niet anders dat je graag een boek wilt publiceren. Pak hier de tips waarmee je een stap dichter bij je eerste publicatie bent.

Meer over deze auteur

King geeft op verschillende bijeenkomsten tips over het schrijven. Zet daar een camera voor en je hebt geweldige opnames. Kijk er naar eentje hieronder. Ik vind de kaft van Over leven en schrijven erg gaaf, jij?

Het grote schrijf-doe-boek

Een heel jaar schrijfoefeningen – dat haal je met Het grote schrijf-doe-boek in huis. Er is nog veel meer. Namelijk tips en ideeën.

 Met andere woorden – je gaat de diepte in over schrijven. Over elk denkbaar onderwerp is er wel een hoofdstuk. Je leert daardoor ook veel meer over het schrijversvak, zoals de voor en tegens van schrijversscholen. Ben je daarvan een voorstander?

Meer over deze auteur 

Louis Stiller is de kracht achter de schrijfbibliotheek. Een reeks over alle manieren om je schrijfstijl te vernieuwen, je doorzettingsvermogen te laten groeien en de kracht van storytelling te omarmen.

Er ligt dus een bibliotheek op je te wachten.

Schrijfoefening voor jou

Ik weet dat consistentie de motor is waarop jij een betere schrijver wordt. Ik daag je daarom uit om een maand lang iedere dag te schrijven. Ik durf te wedden dat je vervolgens een betere schrijver bent geworden.

Hoe schrijf je een bestseller?

We willen allemaal een besteller schrijven. Wie zegt van niet is een jokkebrok. Je stapt door Hoe schrijf je een bestseller? In een soort introductieweek. De auteur is immers schrijfcoach en neemt je mee langs de beginnersfouten, de reden waarom je mag trots zijn op je werk, de weg naar je eerste uitgever en het prangende antwoord op de vraag; hoe knal je die bestseller eruit. Misschien treed jij wel in de voetsporen van Harry Mulisch en WF Hermans..

Meer over deze auteur

Leer de schrijfster Maria Genova kennen in dit portret. Het zal je inspiratie geven om vandaag verder te werken aan je volgende roman, column of essay.

Geef nooit op

Je kunt dit cliché wel dromen. Toch is het het beste advies wat ik voor je heb, want door telkens door te zetten, gaat het lukken om dat te bereiken waar je nu over droomt als schrijver.

ga altijd door, ook als schrijver

Zo schrijf je een boek!

Laten we het schrijven van een boek nou niet te moeilijk maken. (Grapje)

Ik zeg dit omdat er een stappenplan voor je klaarligt dat eindigt met een publicatie. De enige vereiste is beginnen met de eerste stap.

Het stappenplan lijkt op het opbouwen van een bedrijf – je gaat namelijk op zoek naar je concurrenten, feedback en promotiemiddelen. Maar dan is je boek ook erg sterk. Je maakt kennis met andere schrijvers die het stappenplan succesvol hebben doorlopen. Hoe gaaf is dat?

Meer over deze auteur

Ik denk dat de maker van het stappenplan je een hoop kunde kan aanreiken. Deze kunde vind je al gratis op haar website. Daarnaast zijn er ook workshops en coaching om te volgen – de excuses om je droomboek uit te stellen, zijn onzin.

Durf te schrijven!

Ik had al geschreven over een adviesboek van een bekende auteur. Maar er is er nog een, en wel van Nederlandse bodem. Mag ik u voorstellen aan Carry Slee, een van de bekendste schrijvers van kinderboeken – haar boeken zijn meerdere keren verfilmd. Van zo’n iemand valt toch een hoop te leren?

Bovendien ligt er al een boek voor je klaar met opdrachten waardoor je je volgende verhaal met een nieuwe insteek schrijft.

Ik denk dat haar beste tip is om te durven schrijven. Of om Arnon Grunberg te citeren: schrijven is een overwinning op de schaamte.

Meer over de auteur

Ja, Carry Slee is een schrijfster van kinderboeken, dit gegeven neemt niet weg dat haar verhaal je aanmoedigt om te doen wat je het liefste doet.

De kunst van het schrijven

Schrijven is een kunst. Net zoals schilderen. Aan de hand van dit gegeven ging de schrijver langs grote Nederlandse schrijvers (denk aan Hella Haase) om te praten over het vak en wat ervoor nodig om de kunst van het schrijven te verzilveren.

Meer over deze auteur

De liefde van Kees ’t Hart komt prachtig naar voren in dit portret met als insteek poëzie. Een gebied dat je moet betreden om nieuwe zinnen te schrijven.

 Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Veel mensen spelen met de gedachte om hun levensverhaal te beschrijven om iets te verwerken, na te laten of het gewoon met trots te herlezen.

Je kan kiezen voor een chronologische volgorde. Je laat echter dan kansen lopen die je levensverhaal kracht bijzetten en structuur geven. Met andere woorden: pak deze kans om dat op te schrijven dat al een tijdje op je hart ligt.

Meer over deze auteur

Brenda van Es verscheen voor de camera om te vertellen wat haar boek Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven precies inhoudt, een must als je erover nadenkt om je levensverhaal toe te vertrouwen aan het papier.

Schrijven vanuit je hart

Met het advies om te schrijven vanuit je hart geef je jezelf toestemming om het toetsenbord vuur te laten spugen.

Het boek met dezelfde titel is een stimulering om aan de slag te gaan. Want alleen door aan de slag te gaan, heb je de kans om het allerbeste verhaal te schrijven.

Meer over deze auteur

Schrijven vanuit je hart is een vertaald werk dat is geschreven door Natalie Goldberg. Zij is degene die een van de mooiste antwoorden heeft op de vraag: how to write?

De kracht van schrijven

Ik kom door me te verdiepen in de beste boeken over schrijven er steeds meer achter dat schrijftalent is gecreëerd door veel te oefenen in plaats van te zijn aangeboren. Ik hoop dat dit feit je zelfvertrouwen geeft om te schrijven. Het is namelijk een superpower die je versterkt door de kracht van het schrijven te lezen, een schrijfgids met verschillende tips en oefeningen.

Meer over deze auteur

Barbara Driessen heeft een eigen schrijfatelier op Schiermonnikoog. Bestaat er een mooiere plek om te werken aan je volgende verhaal?

Samenvatting

Dit zijn de boeken die jou helpen om een betere schrijver te worden en misschien om ook je droom uit te laten komen. Lees het boek waarvan jij denkt dat het jou helpt om je schrijfstijl te verbeteren.

Verder lezen?