Beste boeken van Remco Campert: van romans tot poëzie

De gedichtenbundels bij elkaar

Table of Contents

De boeken van Remco Campert mogen zich scharen bij het werk van de beroemdste schrijvers van Nederland. Campert was bovendien veelzijdig; hij schreef romans, verhalen en columns. Deze blog is bedoeld als overzicht om jou mee te nemen in een wereld die ons meer verteld over de mens op een grappige en ironische manier.

Geld moet rollen, vooral naar mij toe.

Remco Campert

Remco Campert was geen schrijver van dikke romans

Ik vind dit eerlijk gezegd jammer. Ik had namelijk graag een roman gelezen van Campert die volledig ging over bijvoorbeeld de avonturen van een poes, die honderden pagina’s telde. Dit is een gemis voor de eeuwigheid, aangezien Campert in juli 2022 overleed.

Pakkende schrijfstijl

Ik kan iedereen de boeken van Remco Campert aanraden. De schrijfstijl van Campert is pakkend: weinig bijzinnen en komma’s. Alleen de kern is opgeschreven. Ben je van nature geen echte lezer? Lees dan een van de vijf boeken uit deze blog, of ga aan de slag met een van deze tips om meer boeken te lezen. Dit zijn de 5 beste boeken van Remco Campert.

Het leven is vurrukkulluk

Mijn bouwjaar is 1998 en Het leven is vurrukkulluk gaat over de jaren 60 waarin alles kon. Ik kon er niet bij geweest zijn, maar het schijnen heerlijke tijden te zijn geweest. Het is een tijd die op me overkomt als een paradijs: alles kon en mocht. Er was bijvoorbeeld vrije liefde en er werd geëxperimenteerd met drugs.

Het voelt aan als een vakantie, en daar gaat deze roman ook over: twee vrienden ontmoeten een meisje, gezamenlijk ontdekken ze de wereld toen die destijds was. Misschien verlang je er wel naar terug als je aan het lezen bent.

 In een item van De Wereld Draait Door hebben de makers van de film over de kracht van het boek. Grappig detail: Remco Campert heeft zelf ook een kleine rol.

Open ogen – gedichtenbundel

Zoals ik schreef, is Remco Campert bovenal een dichter. Hij behoorde tot de Vijftigers, een collectie dat de regels rondom het schrijven zelf bedacht en daaraan vasthield. Campert was van deze groep de Benjamin.

En Campert kon ook prachtig gedichten schrijven. Hij had dit talent niet van een vreemde – zijn vader, Jan Campert was ook een dichter. Luister hier naar het gedicht De Achttien Doden van Jan Campert.

Open ogen is een dichtbundel met gedichten die je laten, lachen, huilen en nadenken. Kortom: het werk van een goede schrijver.

Licht van mijn leven

Ik ga verder met een gedichtenbundel die de naam heeft, een van de bekendste gedichten van Campert – Licht van mijn leven. In het gedicht maakt Campert de balans op en kijkt vooruit naar het moment waarop hij de wereld verlaat, en hoe hij dat voor zich ziet.

Spoiler: je kunt het gedicht hieronder beluisteren. Hopelijk inspireert het je om meer gedichten van Campert te lezen.

Deze gedichtenbundel heeft schitterende illustraties van Ysbrant die de gedichten nog mooier maken. De zinnen en tekeningen zorgen er samen voor dat lezen een heerlijke ervaring is.

Dagboek van een poes

Poezen waren altijd in het leven van Campert aanwezig. Het zijn daarnaast ook slimme dieren. Ze waren voor Campert de inspiratiebron om de wereld vanuit hun blik te vertellen – hoe wij mensen, het onszelf steeds weer lastig maken.

Je leert veel over het dagboek van een poes, wat voor leven jij en ik leiden, en hoe we omgaan met elkaar. Een poes is zo dom nog niet.

Dagelijksheden

Het eindwerk van Campert. Dagelijksheden bestaat uit verschillende verhalen, die je een inkijkje geven in zijn leven van de Tweede Wereldoorlog tot een potje Scrabble. Het is een terugblik op een leven waarin van alles gebeurde, maar waar de schrijfmachine nooit stil stond. Dit is Campert op zijn best: kort, snel en verbeelding ineen.

Wat vind jij het beste boek van Remco Campert? Laat het weten in de reacties.

Verder lezen?