De 9 beste boeken over de Tweede Wereldoorlog (echte aanraders)

Beste boeken Tweede Wereldoorlog
Jochem

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

De Tweede Wereldoorlog zal altijd een grote plek hebben in onze geschiedenis. Het is daarom ook goed om erover te lezen om meer te leren over deze periode.

Ik heb 9 verschillende boeken uitgekozen. Ik hoop je hiermee te verrassen en te inspireren om een boek te lezen.

De aanslag

Een roman van Harry Mulisch. Het is in mijn ogen een van de beste boeken over de Tweede Wereldoorlog, omdat laat zien wat voor impact een oorlog op iemands leven heeft. Wf Hermans, de andere bekende schrijver, wijdde net als Mulisch veel romans over de Tweede Wereldoorlog, maar Mulisch zal meer worden herinnerd aan de oorlog. Dit komt voornamelijk door zijn persoonlijke verhaal.

Desnoods met wapens

Sommige mensen zullen we altijd blijven heugen als een held, omdat ze opstonden tegen het Naziregime met gevaar voor eigen leven.

Desnoods met wapens gaat over de daden van Hannie Schaft Truus en Freddie Oversteegen. Het is indrukwekkend om te lezen wat voor acties deze vrouwen ondernamen om hun doelen te bereiken. Dit boek laat zien dat het niet uitmaakt wat je leeftijd of geslacht is om grote daden neer te zetten.

Soldaat van Oranje

De musical Soldaat van Oranje zal nog wel steeds draaien. 😉

Het is het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, een Engelandvaarder die de oversteek maakte en besloot om onder Engelse vlag te gaan vechten tegen de Duitsers, als onder andere RAF-piloot.

Eerlijk is eerlijk; de meeste mannen en jongens hadden deze biografie ook willen schrijven. Toch is dit geen romantisch verhaal, maar een biografie met feiten over de harde werkelijkheid, waar een jongeman mee te maken kreeg.

Kijk naar de film

Het kan natuurlijk zijn dat je niet zo’n lezer bent van nature. Bekijk dan de film uit 1977 met Jeroen Krabbé en Rutger Hauer.

Oskar Schindler

Je kent vast de film Schindlers List. Anders is het een echte aanrader. Het is het verhaal van de man die duizenden joden redden door hen voor hem te laten werken.

In de biografie worden ook de negatieve punten besproken. Daarom vind ik het een goed boek. Omdat je met alleen de film niet het hele beeld hebt over deze man.

Kortom: het was een bijzondere man die na de oorlog een leven had met meer tegenslagen dan successen.

Maar hij zal altijd worden herinnerd als een van de mensen die grote groepen hebben geholpen.

De zin van het bestaan

Niemand van ons kan voorstellen hoe het moet voelen om de holocaust mee te maken. Daarbij luidt ook de vraag: hoe kun je verder leven?

Want je familie is grotendeels weg, je zult zelf een bestaan op moeten opbouwen en de vreselijke herinneringen blijven.

Viktor Frankl geeft een hier een antwoord op. De psycholoog overleefde de concentratiekampen, maakte verschrikkelijke dingen mee, maar raakte niet verbitterd bijvoorbeeld.

Hij legt in zijn boek uit hoe je altijd een keuze hebt, ongeacht de situatie. En als je de keuze hebt, kun je veranderen.

Een quote van hem is:

When we are no longer able to change a situation, we are challenged to change ourselves

Vader zat bij de SS

Wellicht is dit een punt waarover we het liever niet hebben. We hebben het immers liever over de winnaars en verzetsmensen, dan over de mensen die horen bij de foute groep. Ik vind echter dat het goed is dat we ook leren over de pijn de kinderen en kleinkinderen van bijvoorbeeld SS’ers hebben moeten ondergaan.

Het was immers niet hun keuze om te kiezen voor de Duitse kant – dus is het goed om hun verhalen te lezen. Zodat we leren wat de inpakt is.

Churchill en de Blitz

Winston Churchill heeft een grote rol gespeeld in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. We zullen hem daarom ook herinneren als een legende. Maar toen hij aantrad als premier: Hitler had grote delen van Europa veroverd en richtte zijn pijlen op Engeland. Erik Larson beschrijft prachtig aan de hand van verschillende bewijsstukken hoe de familie Churchill zich in het eerste jaar zich staande hield.

Tip: Darkest Hour is een van de mooiste films die ik heb gezien over de Tweede Wereldoorlog. Het is een film over de ups en downs tijdens het eerste jaar van Churchill op Downingstreet 10.

Herinneringen aan Anne Frank

Iedereen kent Anne Frank. Alleen beseft niemand dat Anne en de andere onderduikers het niet hadden gered als ze geen hulp kregen van helpers. Miep Gies was een van die helpers. Dit boek gaat over haar herinneringen aan deze periode.

Lees dit boek wanneer je meer wilt weten over het Achterhuis en de zaken rondom de onderduik.

Ik zie dit als een grote waardering voor het werk van Anne Frank.

Meer weten over het Achterhuis?

Je kunt het Achterhuis natuurlijk bezoeken. Daarnaast kun je ook meer leren op de officiële website.

November 1942

Voor iedereen die iets weet van de Tweede wereldoorlog weet, dat er een kantelpunt moet zijn waarop de verhoudingen op het strijdtoneel veranderde.

Dit boek gaat over dat punt.

Het is bovendien een boek over de gebeurtenissen over de gehele wereld. Daarom is het ook een van de beste boeken. 😉

De tatoeëerder van Auschwitz

Liefde overwint alles. Dat laat dit boek zien. Twee mensen ontmoeten elkaar onder de slechte omstandigheden uit de moderne geschiedenis, raken uit elkaar uit het oog maar vinden elkaar weer na de bevrijding.

Bestaat er een mooier verhaal over de liefde?

Hieronder zie je twee infographics over de beste boeken

Infographic over de beste boeken over de Tweede Wereldoorlog deel 1
Infographic over de beste boeken over de Tweede Wereldoorlog deel 2

Dit zijn de beste boeken over Tweede Wereldoorlog. Welke ga je lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *