De 9 beste boeken over de Tweede Wereldoorlog (echte aanraders)

Beste boeken Tweede Wereldoorlog

Table of Contents

De Tweede Wereldoorlog zal altijd een grote plek hebben in onze geschiedenis. Het is daarom ook goed om erover te lezen om meer te leren over deze periode.

Ik heb 9 verschillende boeken uitgekozen. Ik hoop je hiermee te verrassen en te inspireren om een boek te lezen.

De aanslag – Harry Mulisch

Een roman van Harry Mulisch. Het is in mijn ogen een van de beste boeken over de Tweede Wereldoorlog, omdat laat zien wat voor impact een oorlog op iemands leven heeft. Wf Hermans, de andere bekende schrijver, wijdde net als Mulisch veel romans over de Tweede Wereldoorlog, maar Mulisch zal meer worden herinnerd aan de oorlog. Dit komt voornamelijk door zijn persoonlijke verhaal.

De aanslag

Lees De aanslag

14,95

Een boeiend en ontroerend verhaal over een jongen die alles kwijt raakt, en pas later doorheeft in zijn leven wat er is gebeurd op de avond dat een landverrader werd neergeschoten in de straat.

Desnoods met wapens

Sommige mensen zullen we altijd blijven heugen als een held, omdat ze opstonden tegen het Naziregime met gevaar voor eigen leven.

Desnoods met wapens gaat over de daden van Hannie Schaft , Truus en Freddie Oversteegen. Het is indrukwekkend om te lezen wat voor acties deze vrouwen ondernamen om hun doelen te bereiken. Dit boek laat zien dat het niet uitmaakt wat je leeftijd of geslacht is om grote daden neer te zetten.

desnoods met wapens - van de boekenbalie

Lees Desnoods met wapens

15,00

Lees hoe drie jonge vrouwen in het verzet zaten tijdens de tweede wereldoorlog. Ze hadden geen bijrol, maar een heldenrol. Zo doodde ze onder andere een hoge naziofficier.

Koop nu

Soldaat van Oranje

De musical Soldaat van Oranje zal nog wel steeds draaien. 😉

Het is het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, een Engelandvaarder die de oversteek maakte en besloot om onder Engelse vlag te gaan vechten tegen de Duitsers, als onder andere RAF-piloot.

Eerlijk is eerlijk; de meeste mannen en jongens hadden deze biografie ook willen schrijven. Toch is dit geen romantisch verhaal, maar een biografie met feiten over de harde werkelijkheid, waar een jongeman mee te maken kreeg.

Lees het verhaal van de Soldaat van Oranje

12,00

Lees het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema. Het is een indrukwekkend verhaal, waardoor je ook meer leert over de rol van Nederland tijdens de oorlog. zo werkte de soldaat van oranje samen met Prins Bernard.

Kijk naar de film

Het kan natuurlijk zijn dat je niet zo’n lezer bent van nature. Bekijk dan de film uit 1977 met Jeroen Krabbé en Rutger Hauer.

Oskar Schindler

Je kent vast de film Schindlers List. Anders is het een echte aanrader. Het is het verhaal van de man die duizenden joden redden door hen voor hem te laten werken.

In de biografie worden ook de negatieve punten besproken. Daarom vind ik het een goed boek. Omdat je met alleen de film niet het hele beeld hebt over deze man.

Kortom: het was een bijzondere man die na de oorlog een leven had met meer tegenslagen dan successen.

Maar hij zal altijd worden herinnerd als een van de mensen die grote groepen hebben geholpen.

biografie over Oskar Schindler

Lees Oskar Schindler

33,00

Een boek onderscheidt zich van een film door de diepgang en de details. Als je de film over Oskar Schindler hebt gezien, Schindlers List, weet je wat hij heeft gedaan. Door het boek leer je zijn volledige leven kennen.

Koop nu

De zin van het bestaan

Niemand van ons kan voorstellen hoe het moet voelen om de holocaust mee te maken. Daarbij luidt ook de vraag: hoe kun je verder leven?

Want je familie is grotendeels weg, je zult zelf een bestaan op moeten opbouwen en de vreselijke herinneringen blijven.

Viktor Frankl geeft een hier een antwoord op. De psycholoog overleefde de concentratiekampen, maakte verschrikkelijke dingen mee, maar raakte niet verbitterd bijvoorbeeld.

Hij legt in zijn boek uit hoe je altijd een keuze hebt, ongeacht de situatie. En als je de keuze hebt, kun je veranderen.

Een quote van hem is:

When we are no longer able to change a situation, we are challenged to change ourselves

de zin van het bestaan. Bron: van de boekenbalie

Lees de zin van het bestaan

16,55

★★★★★

Psycholoog Frankl ontdekte in het concentratiekamp Auschwitz, dat hij vrij was in zijn hoofd, ondanks hij een gevangene was. Dit gaf hem de kracht om te kiezen voor vrijheid. Een leerzaam boek.

Vader zat bij de SS

Wellicht is dit een punt waarover we het liever niet hebben. We hebben het immers liever over de winnaars en verzetsmensen, dan over de mensen die horen bij de foute groep. Ik vind echter dat het goed is dat we ook leren over de pijn de kinderen en kleinkinderen van bijvoorbeeld SS’ers hebben moeten ondergaan.

Het was immers niet hun keuze om te kiezen voor de Duitse kant – dus is het goed om hun verhalen te lezen. Zodat we leren wat de inpact is.

vader zat bij de SS

Lees Vader zat bij de SS

22,99

★★★★★

Een oorlog werkt altijd na. Dit geldt ook voor de kinderen van wie de vader werkte voor de Duitsers. In het boek vader zat bij de SS leer je de verhalen van kinderen kennen van hun vader zat bij de beruchtste groep van het Duitse leger.

Koop nu

Churchill en de Blitz

Winston Churchill heeft een grote rol gespeeld in het verloop van de Tweede Wereldoorlog. We zullen hem daarom ook herinneren als een legende. Maar toen hij aantrad als premier: Hitler had grote delen van Europa veroverd en richtte zijn pijlen op Engeland. Erik Larson beschrijft prachtig aan de hand van verschillende bewijsstukken hoe de familie Churchill zich in het eerste jaar zich staande hield.

Tip: Darkest Hour is een van de mooiste films die ik heb gezien over de Tweede Wereldoorlog. Het is een film over de ups en downs tijdens het eerste jaar van Churchill op Downingstreet 10.

Churchill en de Blitz

Lees Churchill en de Blitz

10,55

Stel je voor dat je premier wordt en je land wordt gebombardeerd. Hoe ga je hiermee om? En hoe houd je de sfeer leuk thuis? Churchill had een hier antwoord op door altijd door te zetten en moedig te zijn.

Herinneringen aan Anne Frank

Iedereen kent Anne Frank. Alleen beseft niemand dat Anne en de andere onderduikers het niet hadden gered als ze geen hulp kregen van helpers. Miep Gies was een van die helpers. Dit boek gaat over haar herinneringen aan deze periode.

Lees dit boek wanneer je meer wilt weten over het Achterhuis en de zaken rondom de onderduik.

Ik zie dit als een grote waardering voor het werk van Anne Frank.

Lees herinneringen aan Anne Frank

22,5

Miep Gies was een van de helpers van het Achterhuis. Ze zorgde voor voedsel. Anne schreef over haar, als de onderduikers verraden zijn, vindt Miep Gies het dagboek van Anne, ze geeft het aan Otto haar vader. Hij besluit om het uit te geven. Miep Gies noteerde ook haar eigen herinneringen daar gaat dit boek over.

Meer weten over het Achterhuis?

Je kunt het Achterhuis natuurlijk bezoeken. Daarnaast kun je ook meer leren op de officiële website.

November 1942

Voor iedereen die iets weet van de Tweede wereldoorlog weet, dat er een kantelpunt moet zijn waarop de verhoudingen op het strijdtoneel veranderde.

Dit boek gaat over dat punt.

Het is bovendien een boek over de gebeurtenissen over de gehele wereld. Daarom is het ook een van de beste boeken. 😉

november 1942

Lees November 1942

44,99

Write a short descriptive paragraph about your product. Focus on your ideal buyer. Entice with benefits of using your product.

Koop nu

De tatoeëerder van Auschwitz

Liefde overwint alles. Dat laat dit boek zien. Twee mensen ontmoeten elkaar onder de slechte omstandigheden uit de moderne geschiedenis, raken uit elkaar uit het oog maar vinden elkaar weer na de bevrijding.

Bestaat er een mooier verhaal over de liefde?

Lees De tatoeëerder van Auschwitz

7,00

★★★★★

Het is een onwaarschijnlijk verhaal: de een is een gedwongen tatoeëerder, die medegevangenen moet tatoeëren. De ander wordt getatoeëerd. Buiten de inkt om tatoeëren ze elkaars naam in hart. Ze verliezen elkaar even uit het oog, maar vinden elkaar weer.

Dit zijn de beste boeken over Tweede Wereldoorlog. Welke ga je lezen?