De beste meditatieboeken om meer rust te vinden (diverse top 10)

een vrouw mediteert

Table of Contents

Een meditatieboek brengt rust in je hoofd, mits je het aandachtig leest. 😉

Maar als je dat doet, lukt het je om met minder zorgen en met een dikke glimlach de deur uit te gaan. Daar helpen de 10 beste meditatieboeken je bij. Ik zeg: lees en mediteer

Mediteren voor beginners

Praktische informatie:

 • 96 pagina’s
 • Geschreven in 2007
 • 5 sterren uit 21 reviews op Bol.com

Ik begin direct met het boek waar je waarschijnlijk op zoek naar was. En als je geen beginner bent, bied ik mijn excuses aan.

Maar een expert kan toch ook leren van oefeningen voor beginners? Kansen genoeg dus.

Je leert eenvoudige meditatietechnieken waardoor je gemakkelijk begint met mediteren. Ik vind Mediteren voor beginners hierom een van de beste meditatieboeken, omdat je makkelijk met mediteren start.

Een paal die de route aanwijst

Voor wie is Mediteren voor beginners geschikt?

Meteen beginnen met mediteren door te oefenen? Dan moet je deze technieken in je opnemen en blijven oefenen om er goed in te worden. Alhoewel: goed worden in mediteren is een relatief begrip.

Overprikkeld brein

Praktische informatie:

 • 272 pagina’s
 • Geschreven in 2022
 • 4,4 sterren uit 63 reviews op Bol.com

Oké, het is geen boek dat puur over mediteren gaat, maar het is wel een boek met een meditatieve inslag – mediteren is namelijk de rust vinden in jezelf. Laten we eerlijk zijn – de meeste mensen hebben dat niet. De reden daarvoor is simpel: we leggen onszelf veel te veel druk op – we moeten presenteren, het mooiste leven leiden op social media en gelukkig zijn. Ga er maar aanstaan.

Kortom; breng stilte in jezelf naar je brein om van overprikkelt naar kalm te gaan

Voor wie is Overprikkeld brein geschikt?

Wanneer je meer wilt weten over de processen en drukte in je hoofd te begrijpen om nog makkelijker te mediteren. De auteur geeft interessante lezingen over dit onderwerp:

De Wim Hof methode

Praktische informatie:

 • 296 pagina’s
 • Geschreven in 2020
 • 4,5 sterren uit 91 reviews op Bol.com

Ja – we gaan onder de koude douche met Wim Hof. 🤪

Dit is voor mij ook mediteren, want je komt tot rust en treedt energieker uit de douche. Ook al denk je op het begin; waarom had ik me laten verleiden. 😉

Aan de andere kant lukt het je door een koude douche beter om te gaan met bijvoorbeeld onrust en pijn. En daarom wil je toch ook gaan mediteren? Je mediteert in mijn beleving nooit zonder reden, en dat is ook goed.

Tip: stap eens onder de douche en zie wat er gebeurt. De ademhalingsoefeningen van Wim Hof helpen daarbij ook.

Voor wie is De Wim Hof methode geschikt?

Mediteren op een andere manier. Je moet wel uit je comfortzone durven stappen.

Het no-nonsense meditatieboek

Praktische informatie:

 • 256 pagina’s
 • Geschreven in 2019
 • 4,7 sterren uit 52 reviews op Bol.com

Het no-nonsense meditatieboek is geschreven door een neuroloog. Iemand die verstand heeft van het onderwerp en zich baseert op de wetenschap. Ik ben hier persoonlijk een groot voorstander van, omdat iemand dan met goede voorbeelden kan uitleggen hoe iets in elkaar steekt.

Het no-nonsense meditatieboek is bovendien ook een inleiding in de wereld van meditatie – je komt bijvoorbeeld te weten hoe de hersenen werken, wat de kracht ervan is en de onzin. Daarnaast wordt er ook een hoofdstuk gewijd aan mindfulness, de manier om elke dag te mediteren.

Voor is Het no-nonsense meditatieboek geschikt?

Theorie en praktijk ineen. Je leert namelijk over de feiten achter mediteren en ook over de praktijk door het antwoord op vragen als:

 • In welke houding mediteer ik?
 • Hoelang mediteer ik?
 • Met wie mediteer ik?

Kortom: zonder gedoe aan de slag

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Praktische informatie;

 • 280 pagina’s
 • Geschreven in 2017
 • 4,5 sterren uit 533 reviews op Bol.com (goede score!)

Ik had het al over mindfulness. Eigenlijk is dat een filosofie waar je veel meer over zou moeten leren. Want mindfulness brengt je terug tot de essentie – het nu.

Het nu begint met Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. De schrijver is een monnik die in verschillende hoofdstukken vertelt hoe je je meditatie mee kunt nemen in je dagelijkse bestaan.

Voor wie Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt geschikt?

Het kleine vinden in het dagelijks leven. De auteur mag dan wel een monnik zijn, hij kent ook de obstakels en frustraties waar we iedere dag mee te maken krijgen. Voor elke situatie beschrijft hij een oplossing die meteen toepasbaar is.

Leren mediteren

Praktische informatie;

 • 247 pagina’s
 • Geschreven in 1989
 • 5 sterren uit 4 reviews op Bol.com

Net zoals vele dingen kent mediteren verschillende oorsprongen. In Leren mediteren, leer je wat mediteren inhoudt volgens de Tibetaanse wijze. Check in de video hieronder hoe deze filosofie in elkaar steekt.

Dat is het mooie van de beste meditatieboeken – je leert uiteenlopende opvattingen kennen.

Voor wie is leren mediteren geschikt?

Kijk verder dan alleen mediteren. In Tibet behandelen ze het onderwerp meditatie als een way of life. Erg boeiend!

Mediteren voor Dummies

Praktische informatie:

 • 376 pagina’s
 • Geschreven in 2015
 • 4 sterren uit 5 reviews op Bol.com

De voor Dummies serie is nuttig. Je krijgt immers een hele brede basis waarmee gemakkelijk begint. Dat is ook het enige wat je ervan mag verwachten, en dat is ook goed. Ik denk echter dat andere boeken je verder helpen. Mediteren voor Dummies is voor beginners en als naslagwerk zeer geschikt.

Voor wie is Mediteren voor Dummies geschikt?

Niet te snel beginnen, geen detail vergeten en tijdens het lezen al je eerste oefeningen doen. Dat is wat je haalt uit Mediteren voor Dummies.

Helemaal naar de meditering

Praktische informatie:

 • 240 pagina’s
 • Geschreven in 2018
 • 4.8 sterren uit 20 reviews op Bol.com

De titel is goed bedacht, grijpt je aandacht en laat je bijna denken dat mediteren iets vies is. Dat is het natuurlijk niet.

De schrijver geeft je een beeld van mediteren zoals je dat nergens vind en introduceert je in de wereld van spiritualiteit. Ik vraag me echter wel af of spiritualiteit wel hetzelfde zijn.

Voor wie is Helemaal naar de meditering geschikt?

Op een andere manier kennismaken met mediteren, dat krijg je met Helemaal naar de meditering. Hierin zit spiritualiteit verweven. Daar moet je wel van houden.

5 minuten mediteren

Praktische informatie:

 • 208 pagina’s
 • Geschreven in 2019
 • 5 sterren uit een review op Bol.com

Mediteren hoeft niet lang te duren. 5 minuten per dag is voldoende om je hoofd te sturen richting rustig vaarwater en te groeien als mens.  5 minuten mediteren is het startpunt om geen dag het oefenen te hoeven overslaan door diverse oefeningen. Een aanrader dus voor iedereen.

Voor wie is 5 minuten mediteren geschikt?

Voor de meesten is het lastig om consistent te mediteren, wat toch de voorwaarde is om de voordelen van meditatie te voelen in je lichaam. 5 minuten mediteren is daarvoor een uitkomst.

De kracht van mediteren

Ik kan zelf beamen dat mediteren een superpower is. Wie het kan, zal aan iedereen willen uitleggen hoe fijn het is. Of je leest een boek om achter de kracht te komen.

Het is een boek om je alvast voor te bereiden – je leest namelijk wat er gebeurt in je lichaam als je start met een sessie. Dit gevoel kan eerst onrustig creëren. Het is dan de truc om rustig te blijven.

Je hebt nog nooit zo gekeken naar meditatie.

Voor wie De kracht van mediteren geschikt?

Tijdens een meditatieles vertelt een leraar wat er je staat te wachten. Oefenen zonder een leraar betekent ook zelf ook ontdekken, dat gaat nu gemakkelijker.

Samenvatting

Gefeliciteerd!

Je kunt nu beginnen met mediteren. De beste boeken zijn bedoeld om je op weg te helpen. Het is aan jou om er een te kopen waarbij je voelt dat het jou goed ondersteunt om je eerste mediteerronde te voltooien.

Lees en geniet.

Verder lezen?