Een betere lezer worden: 10 manieren om van lezen je passie te maken

de banner voor de blog over een betere lezer worden

Table of Contents

In een wereld waar veel afleiding is, lukt je het niet zomaar om een betere lezer te worden. Deze 10 manieren zorgen ervoor dat je jezelf transformeert in iemand die de leesvaardigheden laat groeien.

Waarom is het belangrijk om een betere lezer te worden?

Meer lezen is gewoon leuk, boeken vervelen immers nooit. Je moet alleen jezelf ontwikkelen om met meer plezier boeken te lezen. Dit doe je door op een andere manier naar boeken te kijken. Daar helpen de 10 manieren je bij.

Hoelang duurt het voordat ik een betere lezer ben?

Als je constant eraan werkt kan het snel gaan. Het duurt meestal gemiddeld 30 dagen voordat er een nieuwe gewoonte is ontstaan, in dit geval een betere lezer worden.

1: verdiep je in de auteur 

Een boek is een weerspiegeling van de schrijver. Er is een lange weg afgelegd om het boek te produceren, denk aan de eerste gedachten aan schrijven, de eerste verhalen en afwijzingen, autobiografische elementen. Wie het levensverhaal van een schrijver leert kennen, komt erachter dat er nog een hele wereld is waar je ook in kan duiken. Dan wil je juist nog meer weten over deze persoon, die hoogstwaarschijnlijk zou hebben gezegd: dan moet je mijn boeken lezen.

Je kunt achter een levensverhaal komen door een biografie te lezen. Er is echter zoveel te vinden over schrijvers op het internet. Er naar googelen is voldoende. Je kunt ook terecht bij het literatuurmuseum.

2: maak samenvattingen in je hoofd 

Een kenmerk van goede boeken: je raakt erdoor gegrepen waardoor je telkens denkt: wat kan er nu gebeuren? Wat deed de hoofdpersoon? Waarom loopt het zo? Door hierop een antwoord te vinden, produceert je hoofd een samenvatting, waarmee je de komende pagina’s nog scherper leest. Je leest ook de boeken als ze dicht zijn, in je hoofd dan.

Lees dus niet boeken op de standaard wijze door de laatste pagina te bereiken. Speel de film nogmaals af. Een van de beste recepten om een betere lezer te worden. 

via GIPHY

3: stel een top 20 samen 

Je word nergens goed in als je het niet ontzettend leuk vind. Je vind iets leuk door ernaar uit te kijken. Stel daarvoor een top 20 samen aan boeken die je wilt lezen. Vind inspiratie online, in de boekhandels, in je eigen boekenkast en vink dit lijstje af. Wedden dat je na boek nummer 20 meer wilt?

Emmie vroeg aan duizend mensen wat ze hun favoriete boek is, daar kwam een top 20 uit. Je kunt hem zo overnemen.

4: ga door waar anderen stoppen 

Je weet zelf ook wel dat niet ieder boek een topper is of je volledig boeit. Ik vind echter dat je in zulke situaties niet moet stoppen, maar juist moet doorgaan. De echte goede lezers weten dat een boek vaak leuker wordt als je doorzet, an er altijd nieuwe inzichten komen. Leg het boek niet zomaar weg maar bijt je er in vast als een pitbull. 

Maar wat als een boek me echt niet kan boeien?

Zet dan toch door. Een zin of woord aantrekkelijk vinden is genoeg om je interesse op te wekken.

5: omring je met de juiste mensen 

Als niemand in je omgeving boeken leest, is het lastig om zelf meer boeken open te slaan. Je omgeving speelt namelijk een grotere rol in wat je doet. Als je geen lezers hebt in je omgeving kun je dit doen:

  • meld je aan bij de lezers community van Hebban 
  • Vind andere lezers op social media 
  • Ga naar lezingen van een lezers 

Vind je deze opties lastig? 

Creëer zelf een omgeving waardoor je zelf meer gaat lezen. Bijvoorbeeld door een stapel aan tweedehands boeken op je nachtkastje te leggen.

6: lees ook oude schrijvers 

De hedendaagse schrijvers zoals Roxane van Iperen en Annejet van der Zijl schrijven inspirerende boeken. Maar je moet oude of overleden schrijvers iet vergeten omdat ze niet meer in het nieuws zijn. 

Je zult er even voor moeten zoeken. De bibliotheek is hiervoor een goede plek. Denk aan de literatuur afdeling. Maar als je uiteindelijk de grote schrijvers hebt gevonden, zul je automatisch meer boeken doornemen. Lees deze blog om kennis te maken met oude of overleden schrijvers.

Tip: meld je aan bij je lokale bibliotheek. Daar liggen zoveel goede boeken dat je vanzelf een betere lezer wordt.

7: start met een boek

Deze blog staat vol met manieren om het lezen groots aan te pakken. Maar het begint met een boek, dat is de weg die je moet bewandelen om fanatiek te lezen.

Dit is de manier waarmee je moet starten. Lees een boek, er ligt er wel eentje bij je in de buurt. Start ermee en lees het uit. Het maakt niet uit hoelang je erover doet – de eerste stap is het belangrijkst. Daarna is het tijd om te denken aan andere boeken. 

8: volg de hype 

Soms komt er een boek uit dat iedereen wilt lezen. De beste tijd voor boekhandels en uitgevers. Ik noem zo’n periode een boekenhype. Iedereen koopt het boek, omdat de rest het ook doet. Het is voor jou echter wel een gouden kans. Je omgeving leest het boek immers ook. Wacht op de volgende boekenhype en maak samenvattingen tijdens het lezen. Is een hype toch ergens goed voor. Otmars zonen was bijvoorbeeld een hype.

9: maak het lezen leuk

We hadden het hier al een beetje over bij manier 5. Niettemin wil ik dit nog eens benadrukken. Maak het lezen leuk en het gaat je gemakkelijker af. Lezen leuk maken kan door verschillende gewoontes te volgen, zoals een kop thee zetten of gaan zitten in die lekkere stoel. Alles is oké, als jij er maar door leest met plezier.

10: focus 

Door de juiste focus word je productiever en je lees vlotter. Niet dat dit een voorwaarde is, maar het is ook niet prettig om voortdurend het boek opzij te leggen. Kortom: wees gefocust als een sniper. 

Kleine tips om je te focussen:

  • plan regelmatig een pauze in 
  • Lees in een rechte houding 
  • Probeer niet snel te lezen, je eigen tempo is prima
  • Volg je verbeelding tijdens het lezen 

Conclusie

De 10 manieren zijn voor een ding bedoeld – dat je met meer concentratie leest. Start met een van de manieren en je zal merken dat de concentratie stijgt.

Wat is een goede lezer?

Een goede lezer is iemand die makkelijk leest en het verschillende genres ook leuk vind om te lezen. Uiteraard kan deze persoon zich ook goed focussen.

Hoe vergroot je je leesplezier?

Door het lezen te zien als iets leuks in plaats van een zware last dat gedaan moet worden. Bekijk het zo: door te lezen, kun je hele reizen maken zonder de deur uit te gaan. Dit voelt toch niet zwaar, maar inspirerend?

Wat stimuleert lezen?

Motivatie, spanning en plezier. Niemand doet iets als er geen motivatie voor is. Verder is het ook belangrijk dat een boek spannend en plezierig is om te lezen. Lezen krijgt een positieve stimulans als iemand gemotiveerd verder wilt lezen.