Volg dit stappenplan om een blog te maken

Volg dit stappenplan om een blog te maken
Jochem

Jochem

Wil jou helpen om een betere schrijver te worden om daarmee meer te verdienen.

Table of Contents

Je kunt vele manieren gebruiken om een blog te maken, maar een blijft het handigst en is dus de beste. Ik heb hiervoor een stappenplan uitgeschreven waarmee jij je blog opbouwt.

Waarom zou ik een blog moeten maken

Iedereen is tegenwoordig online actief, waardoor we steeds op zoek zijn naar informatie. Denk aan social media berichten om vermaakt te worden en een review om te weten of een product geschikt is. De content hiervoor moet wel worden gemaakt. En daar kan jij tussen zitten met een blog om mensen beter te informeren, er geld aan te verdienen of om nieuwe klanten binnen te halen.

Dat zit zo:

Iemand googelt bijvoorbeeld naar een wasmachine kopen en wilt daarover meer weten, zoals wat de prijzen zijn, welk product het beste is beoordeeld en hoelang er een garantie op een product zit.

Als jij hierover een goede blog schrijft en verwijst naar de beste wasmachine, is de kans groot dat iemand deze bij je koopt.

Een blog is vergelijkbaar met een ouderwetse koopman: hij geeft je informatie over een product, verteld wat de voor en nadelen zijn en bezorgd het product bij je aan de deur.

Let op: het maken van een blog gaat niet alleen over geld verdienen. Mensen willen soms ook alleen geïnformeerd worden. Hiervoor zoeken ze onder andere naar hoelang gaat een wasmachine mee? Mensen willen niet kopen in deze fase.

Goed. Tijd om een blog te maken.

Stap 1: regel je domeinnaam en hosting

Dit is niet moeilijk. Je hoeft alleen een hostingprovider uit te zoeken, een domeinnaam vast te leggen en een hostingpakket te kopen. Ik doe dit bij SiteGround, en betaal 19,99 voor een domeinnaam en een paar honderd euro voor een hostingpakket waar mijn websites onder vallen.

Jij hoeft alleen te kiezen voor het hostingpakket StartUp om aan de slag te kunnen.

Stap 2: bepaal je niche

Het is belangrijk om een niche te kiezen omdat je een gerichte doelgroep aanspreekt. Je zult vervolgens sneller lezers aantrekken doordat ze zich herkennen in je blogs om een oplossing te vinden of om geïnspireerd te raken.

Bekijk in de video hieronder hoe je een niche uitkiest voor je blog

Stap 3: leer de basis van SEO

Als je een goede blog maakt, zul je duizenden bezoekers gratis krijgen vanuit Google. Hierdoor worden artikelen die je jaren geleden hebt geschreven ook nog gelezen.

Dit is een woord: fantastisch.

Maar daarvoor moet je wel wat doen, namelijk een blog SEO-proof maken.

Hoe maak ik een blog SEO-proof?

Schrijf voor mensen en niet voor robots. Met dat gegeven hanteer je SEO als een inspiratiebron. Dat zit zo: je gaat op zoek naar de zoekwoorden die je doelgroep gebruikt.

Tip: meld je website aan bij Google Console. Dit is de robot van Google die je helpt om je website nog beter te maken.

Daarna ga je content maken over deze zoekwoorden.

Je kunt de zoekwoorden gewoon vinden in Google door onderaan een pagina te bekijken waarop wordt gezocht of gebruik een zoekwoordentool als bijvoorbeeld AnswerthePublic.

Als je ziet dat jouw doelgroep wilt weten wat de beste hardloopschoenen zijn, schrijf je een blog waarin je de top 20 beste hardloopschoenen naast elkaar zet.

En als je dat continu doet en goede blogs schrijft, zal Google vanzelf je blogs vertonen op hun eerste pagina’s en stijgen je bezoekersaantallen alleen maar..

Stap 4: maak een contentplan

Je blog wordt alleen succesvol als je regelmatig blogt en kwalitatieve artikelen plaatst. Dit is het enige wat telt.

Je moet daarnaast nadenken over de vormging van je website, oftewel de plattegrond waarmee een ander je website begrijpt.

Zo help je je bezoekers en weet Google dat je website goed is ingericht om bezoekers te begeleiden naar de juiste plekken op je website.

Je hebt om je website in te richten een sitebuilder nodig, een sitebuilder is een systeem waarmee je je website vormgeeft.

Ik gebruik hiervoor Elementor Pro. Dat is een betaalde tool waarmee ik in een dag een volwaardige blog kan opbouwen.

Ik ben echt heel blij met Elementor Pro en weet zeker dat iedereen er een professionele blog mee kan maken.

Leer in deze video hoe je een prachtige blog maakt met Elementor Pro.

Mijn advies is tot slot om vandaag nog te starten met content knallen en Elementor Pro te kopen om je website in te richten.

En ja: je eerste blog zal niet perfect zijn, verre van zelfs. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je begint en niet opgeeft.

Henri Cartier-Bresson zei:

Your first 10,000 photographs are your worst.

Hiermee bedoel ik: gun jezelf de tijd om te groeien.

Meer lezen over bloggen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *