Bloggen voor beginners: een handleiding

Bloggen voor beginners: een handleiding
Jochem

Jochem

Wil jou helpen om een betere schrijver te worden om daarmee meer te verdienen.

Table of Contents

Als je nog niets weet over bloggen, kan het lastig zijn om te starten. Ik hoop je met mijn handleiding bloggen voor beginners te helpen om vandaag je eerste blog te publiceren.

Wat is de betekenis van een blog?

Ik weet niet of er een exacte definitie is voor een blog. Er is helaas ook geen definitie te vinden in de van Dale.

Dus moet ik het maar doen. 😉

In mijn ogen is een blog een website waar je schrijft over de onderwerpen waar je feeling meehebt. Zo kan een fan van de Formule 1 de geschiedenis van Max Verstappen beschrijven en zijn de laatste uitslagen van de Champions League een unieke gelegenheid om na te beschouwen voor de voetbalfan. Daarnaast zijn er ook veel mode en foodblog. Kortom: je kunt bloggen over ieder onderwerp.

Wat heb je nodig om te bloggen?

Je hebt alleen een domeinnaam nodig en een hostingpakket. Deze twee kosten samen minder dan 100,00 per jaar om online je verhaal te vertellen.

Ik raad je aan om je domeinnaam te registreren en een hostingpakket af te sluiten bij SiteGround. Er bestaat in mijn ogen geen betere hostingprovider.

Maar ik kan toch ook gewoon gratis bloggen?

Dit kan zeker. Alleen is het geen slim idee als je van plan bent om van je blog een succes te maken. Met een gratis blog word je minder serieus genomen door bezoekers, met als gevolg dat je minder mogelijkheden hebt in de toekomst. Deze video legt het verder uit.

Hoe kan ik geld verdienen met een blog?

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met bloggen. Zoals door een sponsordeal te sluiten, banners van Google AdSense te plaatsen op je blog of door te beginnen met affiliate marketing.

Ik vind vooral het laatste verdienmodel erg aantrekkelijk, omdat je geen voorraad hoeft bij te houden, niet hoeft te zoeken naar klanten of pakketjes weg te brengen.

Daarentegen promoot je andermans producten door naar ze te linken in een blog van je. Als een lezer vervolgens drukt op jouw link en het product koopt, krijg je een commissie.

Dan bestaat er toch geen beter verdienmodel voor bloggers? Want jij kunt doen wat je wilt: schrijven en daar verdien je ook nog eens geld mee.

Je kunt het beste met affiliate marketing beginnen door de Affiliate Marketing Revolutie te volgen. Je leert namelijk hoe je een product het beste promoot in deze cursus.

Hoe krijg ik bezoekers om mijn blog?

Je krijgt bezoekers via Google bezoekers op je blog. Dat zit zo:

Google is als grootste zoekmachine ter wereld altijd op zoek naar de beste informatie voor een zoekopdracht. Als mensen bijvoorbeeld googelen naar: hoe kan ik beginnen met bloggen? Wilt Google alleen dat er relevante resultaten naar voren komen. Als jij dan een goede blog hebt geschreven over dit onderwerp is de kans groot dat Google je werk oppikt en toont aan een zoeker. Op deze manier kun je wel een miljoen bezoekers per jaar krijgen, want door te bloggen word je een autoriteit in een gebied. En daar houdt Google van.

De tool om bezoekers via Google te krijgen, noemen we SEO

SEO is een afkorting voor: search engine optimization. Of gewoon in het Nederlands: zoekmachineoptimalisatie. Dit lijkt erg ingewikkeld, maar dat is het niet. Je doet past SEO toe door de zoekterm waarop je wilt gevonden worden een paar keer te tikken wanneer je aan het schrijven bent. Daarnaast komen er nog andere factoren bij kijken. Dit is een beknopte uitleg.

Lees dit gratis E-book, geschreven door de experts om alles over SEO te leren.

Is nog een blog nog populair?

Blogs zullen altijd populair blijven omdat mensen blijven zoeken naar informatie, antwoorden op hun vragen en oplossingen via het internet.

En een robot kan niet alle blogs schrijven, dus zijn mensenhanden nodig om andere mensen te voorzien in de behoefte om online te consumeren.

En natuurlijk zal de manier waarop wij informatie verzamelen steeds veranderen. Alleen heeft het internet zo’n grote plek ingenomen in ons leven dat het niet meer zal verdwijnen. En daardoor zullen mensen altijd beginners voor bloggen blijven vinden en op zoek gaan naar methodes om een expert te worden.

Waar zijn blogs goed voor?

Blogs zijn het ideale middel om een autoriteit voor een bepaald onderwerp te worden. Hierbij maakt het niet uit of je een groot bedrijf bent of iemand die gepassioneerd aan het schrijven is op een zolderkamer: door de blogs komen mensen naar jouw website. Dit zullen er niet meteen duizenden zijn en dat is ook niet erg. Autoriteit opbouwen kost tijd.

Hoe ziet een goede blog eruit?

Een goede blog moet aan drie voorwaarden voldoen:

  • Leesbaarheid
  • Voldoen aan de intentie van de zoeker
  • Inspirerend zijn

Onder leesbaarheid verstaan we uiteraard geen taal of grammaticafouten. Maar er is meer dat eigenlijk meer met een opmaak te maken heeft.

Een goede blog is namelijk overzichtelijk, heeft tussenkopjes, telt afbeeldingen en video’s en stuurt de lezer door naar zowel interne als externe pagina’s.

De blog moet voldoen aan de intentie van een zoeker. Als iemand op zoek is naar een manier om zijn vriendin op een originele manier ten huwelijk te vragen, moeten er suggesties verschijnen op het scherm waar nog nooit iemand van heeft gehoord.

En inspirerend zijn, spreekt denk ik voor zich: niemand wil een saaie blog lezen. Daar zijn er al zoveel van gemaakt.

Een inspirerende blog schrijven kan op drie manieren:

  • Vertel een verhaal
  • Toon een oplossing
  • Ga de diepte in

Inspirerend zijn is mijn belangrijkste tip voor je. Google pikt je stukken dan eerder op en daaruit vloeit sneller een trouwe achterban. Een win-win situatie dus.

Bloggen voor beginners: wees slim en pak een niche

In de zakenwereld is dit een populair begrip: als je overal bent, ben je nergens.

Het heeft niet zoveel zin om over allerlei onderwerpen te schrijven. Dan wordt het een grote Ratjetoe. Schrijf dus over onderwerpen die iets gemeen met elkaar hebben, zoals gezond eten, afvallen en veganistisch worden.

Hoelang moet een blog zijn?

Er bestaat geen perfecte lengte voor een blog. Schrijf zoveel woorden als je nodig hebt en val niet in herhaling. Voor Google gaat het om kwaliteit, niet om kwantiteit.

Hoe maak je een blog succesvol?

Deze vraag wou je ook stellen, toch? 😉

Ik denk dat succesvol bloggen neerkomt op uithoudingsvermogen.

Door een goed uithoudingsvermogen te hebben, word je een betere blogger. Dat komt simpelweg doordat je beter leert schrijven door het vaak te doen en consistent te zijn. Google houdt ook van het laatste dus dan snijdt het mes aan twee kanten.

Spreek dus met jezelf een blogritme af en houd je daaraan vast. Zo heb je het ritueel te pakken van succesvolle bloggers.

En vergeet niet: heb plezier in het bloggen, dan komt het uithoudingsvermogen vanzelf.

Groet, Jochem

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *