11 aantrekkelijke redenen om boeken te lezen

de banner voor de blog redenen om te lezen

Table of Contents

Sinds Socrates wordt er al geklaagd dat er meer boeken moeten worden gelezen. Ik vind ook dat meer boeken lezen een goede keuze is. Ik heb daarvoor 11 redenen die je zullen aanspreken om er een open te slaan.

Je moet natuurlijk geen boeken lezen, maar deze redenen laten je een andere kant zien van de boekenwereld die je nog niet eerder kende.

1: boeken dagen je uit

Oké, de meeste mensen willen gewoon een boek hebben dat lekker weg leest. Daar zijn boeken genoeg voor. Maar ook bij deze categorie krijg je weleens te maken met lastige woorden, zinnen die je over moet lezen of het gedrag van een personage dat je niet helemaal begrijpt. Als je doorgaat met lezen, lukt het je om het verhaal beter te begrijpen en helemaal in het boek op te gaan. Daarbij ben je ook nog eens trots op jezelf, want je hebt een obstakel overwonnen.

2: je vindt meer rust

De wereld om ons heen is druk en staat eigenlijk altijd aan. Denk aan je telefoon, tv, laptop. Met een boek heb je rust, het is immers alleen een boek en jij. De stilte zal waarschijnlijk eerst gek aanvoelen, maar na een tijdje kun je het waarderen en is het een kans om bijvoorbeeld je koppie leeg te maken. Voor mij is een boek lezen in de stilte altijd een feestje.

een stil aangezicht

3: je ontdekt het werk van grote schrijvers

Je hebt vast weleens iets meegekregen over een literaire discussie. Bijvoorbeeld over de strijd tussen Mulisch en Reve, of Kluun en Palmen. Ook al is het vermakelijke tv, je wordt toch geprikkeld om het werk van deze schrijvers te lezen.

Het kan ook zijn dat je eens op een boek van een grote schrijver stuit en nieuwsgierig raakt, aangezien je er zoveel over hebt gehoord. Aan jou de eer om te bepalen of hun werk echt zo goed is of rijp is voor de archiefdozen.

Bekijk in deze video welke schrijvers je gelezen moet hebben

4: je kan zelf een beeld maken  

Als je een Netflix-serie of een film kijkt, is het beeld al voor je bepaald: hoe de acteurs eruitzien, in wat voor landschap ze rondlopen en hoe hun stemmen klinken. Als je een boek leest, kun je zelf alles invullen. Je fantasie kan dus overuren draaien na een spannende scene.

5: er wachten oneindig veel boeken op je

Na het lezen van het eerste boek kun je meteen verder na een volgende.

Meld je aan bij de plaatselijke bibliotheek of loop een boekhandel in en kies een boek uit dat je leuk lijkt.

Je kunt het beste starten met de boeken van Charles Bukowski. Veel mensen lezen zijn werk, omdat ze zichzelf erin herkennen en het ontzettend grappig is.

En als je de smaak te pakken hebt, kun je elke dag nog meer leesplezier kweken door een boek te lezen.

Tip: wil niet te snel veel boeken achter elkaar lezen. Anders kun je een keer een minder boek lezen waardoor je de boeken links laat liggen.

6: lezen op jouw moment

Zelf ben ik een ochtendmens, waardoor ik het liefst na het ontbijt weer in mijn bed kruip om een boek te lezen. Maar er moet ook geschreven worden. 😉

Je kunt dus een boek lezen op de momenten dat jou het beste uitkomt + de locatie. Picasso werkte altijd in de nacht. Dus waarom zou jij niet kunnen lezen op hetzelfde tijdstip met een klein lampje?

Lees zoals jij wilt en je zult boeken verslinden.

Tip om te blijven lezen tijdens jouw momenten: leg het boek bij je in de buurt zodat je meteen de volgende pagina kunt lezen.

7: alles is tweedehands beschikbaar

Door tweedehands boeken te kopen, help je het klimaat en bespaar je geld. Er zijn veel webshops die kwalitatieve tweedehands boeken verkopen en morgen al leveren. De boekenbalie heeft 99% zeker het boek beschikbaar waarnaar je op zoek bent.

Je zou voor de prijs van een nieuw boek twee tweedehands boeken kunnen kopen. Dit is toch een geweldige reden om in boeken te investeren.

8: nieuwe hobby opkomst

Wie het boekenvirus krijgt, heeft er een hobby bij. Je kunt namelijk met een boekenhobby alle kanten op:

  • Honderden boeken in je huis hebben
  • Investeren in een boekenkast of plank
  • Boeken ruilen met vrienden of familie
  • Luisteren naar een podcast over boeken
  • Aansluiten bij een boekenclub
  • Steeds een nieuw genre ontdekken
  • Blogs over boeken lezen, zoals Schrijfliefde 😜

Het is heerlijk om een nieuwe hobby te hebben. Zeker als het een oneindige is. 😉

Bekijk de onderstaande video voor tips om een boekencollectie te starten

9: je ontwikkelt discipline

Boeken worden niet zomaar uitgelezen. Daarvoor heb je discipline nodig. Denk aan iedere avond een paar pagina’s lezen.

Als je dat kan, is het boek na een paar weken/maanden uit.

Maar je moet het wel doen. Ook als je even geen zin hebt.

Als je ook leest op de dagen waarop je geen zin hebt, wordt het boeken lezen alleen maar makkelijker.

En: discipline komt ook van pas in andere aspecten van je leven.

10: de tips blijven komen

Als je eenmaal een lezer bent geworden. Zul je continu tips krijgen voor nieuwe boeken. De mensen uit je omgeving weten dat je graag leest en delen graag hun ervaringen.

Verder houd je (onbewust) je oren en ogen voortdurend open naar nieuwe tips, je leest recensies en checkt het aantal sterren.

Kortom: waar anderen het journaal kijken, volg jij het boekennieuws.

11: Slimmer

Dit is echt waar. Het is ook logisch, omdat als je leest, je heel veel informatie tot je neemt – en deze informatie sla je op, bijvoorbeeld nieuwe woorden. Deze nieuwe woordenschat komt goed van pas, omdat je een volgende keer wel op het juiste woord komt – beter een brief kan schrijven. Verder zijn er nog verschillende redenen waarom lezen je slimmer maakt. Bekijk de redenen hieronder:

Moet ik steeds alleen een boek lezen?

Je kunt ook met anderen een boek lezen. Je moet je alleen wel kunnen concentreren. Als dit niet kan met anderen is alleen lezen beter.

Ik heb geen fantasie, hoe kan ik mijn eigen beeld vormen tijdens het lezen?

Je hebt wel fantasie! Pak maar eens een boek en begin met lezen. Ik durf te wedden dat je een eigen voorstelling maakt in je hoofd.

Ik heb geen tijd om boeken te lezen?

Onzin. Leg je telefoon eens weg en doe de televisie uit. Je hebt vervolgens voldoende tijd om een boek te lezen.

Verder lezen?