Wie was de schrijver Charles Bukowski?

de banner voor de blog: wie was Charles Bukowski

Table of Contents

Sommige schrijvers leven ook nog heel lang voort na hun dood. Dit geldt ook voor Charles Bukowski. Wie was deze Amerikaanse schrijver?

Biografie

oke

Charles Bukowski werd geboren in Duitsland, maar verhuisde op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten. Hierdoor wordt hij gerekend tot de Amerikaanse literatuur. Bukowski had geen makkelijke jeugd: hij werd thuis vaak geslagen door zijn vader, er was geen werk en hij vond geen aansluiting op school. Het laatste leidde er toe dat hij altijd laag betaalde banen heeft gehad.

Het was de droom van Charles Bukowski om schrijver te worden. Eerst raakte hij verliefd op het lezen van boeken, waarnaar hij onder andere door Hemingway werd geïnspireerd om zelf te gaan schrijven. De weg om deze droom te bereiken was echter niet gemakkelijk – na het stoppen met zijn studie wou Bukowski het liefst doorbreken als schrijver. Niemand wou zijn werk publiceren. Deze teleurstelling leidde een periode in van 10 jaar dat hij niet schreef. Pas na een ziekenhuisopname dat hem bijna fataal werd, besloot Bukowski weer te gaan schrijven op zijn dertigste.

Deze keuze leidde er toe dat hij altijd schreef als het kon: in de ochtenden, tijdens de pauzes, na het werk en in het weekend.

Besef dat er geen enkele erkenning was voor zijn werk. Zijn teksten over seks wilden seksbladen wel publiceren, maar verder dan dat kwam het ook niet.

Het was voor Bukowski geen reden om op te geven. Hij werkte twintig jaar keihard op zijn dromen te verwezenlijken. Hieruit kwam een oeuvre voort dat op de dag vandaag wereldberoemd is.

An engaging product or feature headline here

$19.99

★★★★★

Write a short descriptive paragraph about your product. Focus on your ideal buyer. Entice with benefits of using your product.

  • Short feature description
  • Another short feature description
  • Short feature description
Call To Action

Gedichten

Wij kwamen in aanraking met Bukowski door YouTube. Veel van zijn gedichten worden gebruikt voor een video waarin zijn gedicht te beluisteren is, zoals go all the way, die miljoenen keren is beluisterd.

Andere populaire gedichten van Bukowski zijn Bluebird en The Laughing Heart.

Waarom zijn de gedichten van Bukowski zo populair?

Omdat ze een diepgang hebben die veel gedichten niet hebben. Neem bijvoorbeeld het gedicht go all the way. Iedereen weet dat als je iets wilt bereiken dat je er dan 400% voor moet gaan.

Toch willen we dit niet, omdat we toch een inkomen moeten verdienen om de kost te betalen, je angsten hebt dat het toch niet gaat lukken en dat je niet weet hoe het straks gaat.

Het is ook eng – Bukowski vond het waarschijnlijk ook doodeng. Dit was voor hem niet een reden om dan maar wat anders te doen. Hij stopte een paar keer met zijn baan om zich volledig te richten op het schrijven. Eerst nog zonder resultaat omdat hij er niet van kon bestaan en zich moest richten op het vinden van een baan.

Niettemin bleef zijn liefde voor het schrijven onvermijdelijk groot. Hierdoor was de motivatie er altijd om nooit op te geven.

Succes

Het leek er lang niet op dat Bukowski succes zou hebben als een schrijver, totdat hij een vijftiger was en een uitgever zei: we willen je werk gaan uitgeven. Hierna volgde zijn debuut het postkantoor (the postoffice), en was zijn literaire carrière niet meer te houden.

Wat zijn de thema’s in zijn boeken?

Het werk van Bukowski is grotendeels autobiografisch. Hierdoor maak je meteen kennis met zijn persoonlijk leven – waar negativiteit in verschillende situaties een grote rol speel, zoals een baas op het werk die steeds de rotklussen aan de hoofdpersoon geeft, een vader die geen werk heeft en fysiek geweld gebruikt tegen zijn zoon en de drank die altijd aanwezig was. Dit zijn de grote thema’s in de boeken van Bukowski.

Humor

Humor speelt een rol in zijn werk. Als we zijn werk lezen, hebben we vaak de slappe lach, omdat een situatie zo grappig wordt beschreven dat we er wel om moeten lachen. Kortom: de zware thema’s worden gecombineerd met een lichtheid die laat zien dat er altijd licht aan het einde van de tunnel is, als je er maar in wilt geloven. ♥️

De schrijfstijl van Bukowski

Er wordt vaak gedacht dat schrijvers teksten moeten schrijven die volstaan met lange zinnen, bijwoorden en vele komma’s.

De schrijfstijl van Bukowski staat hier tegenover, want hij schreef altijd kort en direct. Als je een hoofdstuk leest, zie je ook alleen maar korte zinnen. Er staat geen lange zin in. Hij had hier zelf een prachtige verklaring voor.

Welke Invloed had Bukowski op andere schrijvers?

Wie succes heeft, wordt vaak gevolgd. Het maakt dan uit in wat voor sector het is. Na zijn eerste succes en lezingen waarin hij voorlas uit eigen werk hebben verschillende collega’s zijn schrijfstijl en thema’s overgenomen. In onze ogen waren het maar slechte kopieën die nooit het zullen redden.

Zijn de boeken ook vertaald naar het Nederlands?

Ja, de bekendste boeken zijn ook vertaald naar het Nederlands. Je kunt ze gewoon kopen bij Bol. Al is het beter om een boek in het Engels te kopen, omdat je dan de originele schrijfstijl leest.

Wat kunnen we leren van Charles Bukowski?

We leren van Charles Bukowski dat er altijd een reden is om door te zetten als je iets heel graag wilt. Schrijven was voor hem pure liefde waardoor hij telkens weer doorzetten en nooit het bijltje erbij neergooide.

Lees daarom zijn werk en werk hard aan je dromen. Als alles niet wilt lukken, denk dan aan Bukowski en zijn onbreekbare doorzettingsvermogen.

Welke invloed had zijn leven als arbeider op zijn werk?

Een grote. Het was voor hem een grote inspiratiebron en houvast om te laten zien dat het menselijk leven ook nadelen kent door het werk wat iemand liever niet wil doen.

Wat was de belangrijkste doelgroep van Bukowski?

Dat waren arbeiders, die zich herkenden in zijn verhalen. Nu is groep fans van Bukowski erg divers. Iedereen kan hem lezen.

Wat maakt Bukowski uniek?

Dat hij altijd zijn eigen plan volgde en nooit keek hoe collega’s het deden om hun stijl te kopiëren.

Kortom: lees bukowski en er gaat een wereld voor je open.

Meer over schrijvers