De wetten Connie Palmen recensie – een heel goed debuut

de banner voor de blog de wetten recensie

Table of Contents

Connie Palmen debuteerde in 1991 met De wetten, een literaire roman die meteen een succes werd. We kijken voorbij de verkoopcijfers en zeggen of dit boek over filosofie op jouw boekenstapeltje moet liggen.

Waar gaat De Wetten over?

De wetten gaat over een 27-jarige filosofie studente, die verschillende mannen ontmoet die op een manier zijn te verbinden aan de filosofie.

Ze zijn immers een medestudent, die op zoek is naar een antwoord, een astroloog die alles met getallen doet en een priester die niet meer bij zijn leest is.

De hoofdpersoon ontmoet deze mannen niet zomaar, ze ontmoet ze om een reden. Soms is deze reden heel duidelijk, omdat ze een scriptie heeft geschreven en daarop commentaar wil krijgen, of ze ontmoet een vriend van iemand die overleden is.

En altijd is daarbij de filosofie een constante factor. Ze probeert te promoveren op een thema dat gaat over een persoon. Deze persoon ontmoet ze ook nog eens – het blijkt een ontmoeting vol vuurwerk te zijn

Je moet wat met filosofie hebben

Het is geen roman over droge filosofische feitjes. De filosofie is op een prettige manier verweven, denk aan een college over een beroemde filosofie en de brieven die ze schrijft naar de mannen die ze ontmoet.

Je hoeft niet veel te weten over filosofie. Wel is het prettig om te weten wie Nietzsche was. Anders moet je steeds even kijken wat er wordt bedoeld met een naam.

via GIPHY

Is de wetten autobiografisch?

De wetten is zeker autobiografisch. Dat komt doordat Connie Palmen zelf filosofie heeft gestudeerd, uit Limburg komt en altijd wist dat ze schrijver wilde worden.

De hoofdpersoon is ook iemand die uit een ander milieu komt, weinig dezelfde mensen treft op de universiteit en moet gaan afstuderen.

Als je je een beetje verdiept in Connie Palmen zie je gewoon de gelijkenissen. Dit is natuurlijk ook niet verkeerd. Het mag, je leert er een schrijver beter door kennen.

een foto van het boek de wetten van connie palmen

Diepgang

De wetten is het eerste boek dat we hebben gelezen van Connie Palmen. Wat ons na een paar pagina’s al op viel, is de diepgang die deze roman heeft.

Diepgang in de zin van het zoekende naar vastigheid, de spanningen van de hoofdpersoon als ze een nieuw persoon ontmoet, en de punten die steeds in het verhaal terugkomen, zoals haar scriptie waarmee ze niet meer een student is, en een nieuw leven instapt.

Goede en mindere punten van de wetten

✅: een verhaal dat je nog nooit hebt gelezen

We kennen geen andere roman die dezelfde verhaallijn heeft. Een reden om de wetten te gaan lezen, aangezien je niet een boek leest dat je min of meer al eens hebt gelezen.

Je zit dus recht op je stoel, en leest over ontmoetingen en gebeurtenissen die zover we weten nog niet eerder in romans voorkwamen.

❌: een herhaling van zetten

Ook al heeft iedere man een andere rol in het leven van de studente, het is toch dat ze weer met een andere man spreekt.

Het hoort bij de verhaallijn. Soms dachten we wel: wanneer komt er een verandering in, en zien we een andere soort setting.

✅: kijkje in de gevoelswereld

Voor ons is goede literatuur weten wat de hoofdpersoon voelt. Dat gebeurt voortdurend in de wetten. We leren steeds wat de hoofdpersoon voelt, of ze twijfelt, en wat haar geschiedenis is in de liefde.

Palmen weet als geen ander te beschrijven hoe je je voelt, en wat voor gevoelens er bijkomen kijken als je vakmensen ontmoet.

❌ eenzijdig

Ook al is het een roman die laat zien wat een studente meemaakt in korte tijd, verschillende personen te ontmoeten, is het ook een eenzijdig verhaal. Het speelt zich af binnen de muren van de universiteit. We lezen ook over de kamer van de student die volstaat met boeken. Daar blijft het ook bij.

We hadden graag gewild dat de hoofdpersoon meer beschreef wat haar leven buiten het studeren is. Je leven is immers meer dan alleen maar studeren.

Conclusie

Ondanks onze kritische blik vinden we dat je de wetten moet lezen. Het is een mooie roman die je leert wat er gebeurd als je liefde, een vak en introspectie samen laat komen. Hierdoor werd de wetten ook zoveel verkocht.

Goed om te weten

Het is geen roman dat spannend is. Als je dat wilt lezen, kun je beter een ander boek pakken.

Lees meer reviews