E-book bibliotheek – hoe werkt het, en moet je het doen?

de banner voor de blog E-book bibliotheek

Table of Contents

Normaal gesproken was de bibliotheek de plek waar je een boek kon lenen. Je moest daarvoor eerst lopen over verschillende gangen om uiteindelijk uit te komen bij het boek dat je wilde lenen. Nu kun je ook een e-book lenen. Zo hoef je niet meer te lopen met een tas vol boeken.

Zo word je lid van de (online) bibliotheek:

  • Pak je e-reader erbij of koop er een
  • Word lid van de bibliotheek
  • Zet een e-book op je e-reader
  • En lezen maar

Makkelijk toch? 😊

Hoe kan ik een e-book lezen?

Het beste is om een e-reader te hebben. Dit leest immers het fijnste. Je kunt ook een e-book van de bibliotheek downloaden en lezen op je telefoon of tablet, uit ervaring weet ik dat dit niet optimaal leest. Het is toch een stuk kleiner. Bovendien is een e-reader gemaakt om makkelijk een e-book te lezen doordat je bijvoorbeeld de volgende bladzijde meteen aanklikt.

Maar je moet een e-reader hebben die de gedownloade e-books kan ondersteunen. Bekijk in de onderstaande video hoe je dit moet doen, en welke software je het beste helpt.

Is het moeilijk om de e-books op een e-reader te zetten?

Nee, je moet alleen de juiste software hebben, dat is Adobe of Sony. Als je deze software hebt, kun je met je computer een gedownload e-book overzetten en te beginnen met lezen.

Als je dit een paar keer hebt gedaan weet je hoe het moet en kun je binnen een paar seconde een e-book lezen op je e-reader.

Na de vervaltermijn zie je de e-books niet meer op je e-reader. Je hoeft dus ook niet na te denken over het inleveren. Dat gebeurt automatisch.

een e-reader op tafel

Wat als ik niet zo technisch ben?

Dan kun je het beste de bovenstaande video een paar keer goed bekijken om te leren hoe het moet.

Op het begin kan het inderdaad lastig zijn, omdat je een programma moet downloaden en een bestand zetten op je e-reader, maar als je doet, krijg je het in de vingers en droom je de handelingen. Ongeacht je technische achtergrond. Iedereen, echt iedereen kan dit doen.

Ik raad een e-reader van Adobe aan, dat merk ondersteunt het verplaatsen van de e-books immers het beste. Je kunt een e-reader van Adobe overal kopen.

Handig

Ik benoem dit ook, deze handigheid hoort bovendien ook bij deze tijd, we doen alles tegenwoordig digitaal. Waarom zouden we dat dan ook niet met onze boeken doen?

De bibliotheek is de beste om e-books te vinden: je betaalt een vast bedrag per maand, en krijgt daarvoor toegang tot veel e-books. Hier maak je een echte boekenliefhebber zoals ik erg blij mee.

Wat is het verschil met het lenen van papieren boeken bij de bibliotheek?

Eigenlijk niet zoveel. Het enige grote verschil is dat je voor een papieren boek naar de bibliotheek moet om het boek op te halen en vervolgens te kunnen lezen. Dat hoeft niet meer met een e-book – je kunt gewoon thuis een titel uitkiezen, drinken pakken en lezen.

De kosten voor een abonnement zijn verschillend. Bekijk hier de verschillende abonnementen. Of bekijk de onderstaande afbeelding.

de abonnementen bij de bibliotheek

Welk abonnement kan ik het beste kiezen?

Begin eerst met het proefabonnement om te kijken of het iets voor je is. Als je al weet dat je een lid wordt dat regelmatig een e-book leent, is het slimmer om het complete abonnement af te sluiten.

Wat zijn de verschillen?

Ten eerste de prijs, maar ook het soort boeken dat je kunt lenen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een alleen e-books te lenen. Nu bergrijp ik dat dit een strenge keuze is, dus denk goed na over welk abonnement je wilt.

Bij sommige abonnementen is ook een restrictie voor het aantal e-books dat je per week mag lenen. Denk daarbij aan 10 e-books per week.

Tip: kies een abonnement op het basis van het aantal boeken dat je leest, dan betaal je nooit te veel.

E-books die je kunt lenen

Je kunt bij de bibliotheek veel e-books lezen. Ik vroeg me af of deze transitie al helemaal was doorgevoerd.

via GIPHY

Ik deed een proef met drie boeken:

Eerst zocht ik naar de boeken van Ryan Holiday, zijn boeken vallen onder de categorie persoonlijke ontwikkeling. Maar helaas in de online bibliotheek geen vangst.

Vervolgens probeerde ik het met de biografie van Willem Wilmink. Hiervan kreeg ik te zien dat er een exemplaar beschikbaar is. Yesss.

En als laatste het boek Shoe Dog, het verhaal van de oprichter van Nike. Zeer inspirerend. Ik kreeg echter te zien dat dit boek niet beschikbaar is.

Hieruit moet ik toch concluderen dat dit niet alle boeken, die wel in de gewone bibliotheek staan niet te verkrijgen zijn in de online omgeving.

Kortom, er zijn wel veel categorieën waaruit je kunt kiezen. De hoeveelheid e-books per categorie valt echter tegen.

Een tekortkoming.

Wat zijn de voordelen van e-books lenen bij de bibliotheek?

Je hoeft minder te betalen als je alleen kiest voor e-books, je hoeft niet meer na te bibliotheek te komen om een e-book te lenen of om terug te brengen, en je kunt het e-book lezen op jouw manier, want een e-reader is makkelijker vast te houden dan de meeste e-books.

De weg naar meer lezen

De bekende YouTuber Ali Abdaal zegt dat je meer boeken gaat lezen met een e-reader. Hij spreekt uit ervaring.

Deze gewoonte wordt nog sterker door een abonnement af te sluiten bij de online bibliotheek, want je kunt je e-reader overal mee naar toenemen, en meerdere e-books op je e-reader hebben staan.

Het gaat natuurlijk niet vanzelf, je moet zelf er voor werken en lekker lezen. Aan de andere kant is elk voordeel om nog meer te lezen mooi meegenomen.

meer boekenliefde