E-Reader Versus Een Boek – Waarmee Lees Je Meer?

de banner voor de blog e-reade versus een boek

Table of Contents

Het blijft een vraag onder lezers: is het beter om een e-reader of boek te hebben. Een eenduidig antwoord bestaat niet. We vergelijken deze twee mogelijkheden met elkaar.

Waarom zou je een e-reader nemen?

Hoe je het wendt of keert: het is toch handig, want je koopt een mini computer waarmee je in een keer veel boeken (e-books) kunt lezen. Dat is toch geweldig?

Je hoeft niet meer steeds om een nieuw exemplaar te halen naar de boekhandel of bibliotheek – ze staan er al op.

We spraken laatst met een vriend die veel reist, en sinds kort een e-reader heeft. Hij zei: vroeger zaten mijn fietstassen vol, en door een e-reader heb ik in een keer een stuk meer ruimte. En het is lekker compact.

Waarom zou je een boek nemen?

Een boek vertegenwoordigt het lezen zoals we dat altijd gewend waren: het bundelen van papieren waarin we doorbladeren en gedrukte letters lezen. Als we een nieuw boek nodig hebben, halen we dat bij de boekhandel, waar we lekker kunnen rondstruinen.

Niemand vindt verandering fijn. Het liefst blijft alles bij het oude. Maar de e-reader is in opkomst. Volgens kvb boekwerk heeft 25% van de lezers een e-reader moet je daarom er ook in meegaan?

Het grootste voordeel van een e-reader

Je hebt toch meerdere e-books op een plek. Je kunt daardoor makkelijk van het ene boek naar het andere gaan. Als echte lezers weten we hoe heerlijk dit is. Je hoeft weinig moeite te doen om verder te lezen.

Het is grappig om te zeggen: maar je hebt een eigen mini-bibliotheek bij je de hand. Hierdoor zou je heel veel kunnen lezen.

Het grootste nadeel van een e-reader

Een boek sla je meteen open, maar op een e-reader moet je eerst bestanden zetten. Anders kun je er niets mee. Nu is dit niet super moeilijk om te doen. Aan de andere kant is het wel een handeling die je niet kan overslaan. Dus als je niet handig bent met de computer om er bestanden op te zetten, kun je nog altijd iemand om hulp vragen. Dit kost dan wel weer tijd en moeite.

Lees in deze blog meer voor en nadelen van een e-reader. Dan is een boek toch een stuk makkelijker. 😉

Het grootste voordeel van een boek

Wat we veel om ons heen horen is dat een boek zo lekker is om in handen te hebben. Je gaat zitten met een kop thee – en het lezen begint.

Geen gek schermpje waar je wat op moet doen om de volgende pagina te kunnen lezen. Nee, gewoon de pagina met de hand omslaan is voldoende.

Wat in onze ogen ook een voordeel is, is dat je met boeken een zichtbare verzameling kunt opbouwen. Deze verzameling blijft dan altijd bij je en je kunt er lekker naar kijken.

Dit is onze verzameling op dit moment.

onze boekenverzameling

Het grootste nadeel van een boek

Als je een nieuw boek wilt hebben, moet je er toch minimaal 20,00 voor betalen. Stel dat je 20 boeken in een jaar leest, dan ben je toch 200,00 kwijt. Terwijl als je een e-reader hebt de kosten een stuk lager liggen. Zeker als je een abonnement hebt bij bijvoorbeeld Kobo.

Boeken lezen kost gewoon heel veel geld. Zeker als je de smaak te pakken hebt. Daarom is het slim om te kijken of je met een e-reader kosten kan besparen op de lange termijn. Dit is eerst niet mogelijk omdat de aanschafprijs van een e-reader boven de 100,00 ligt.

Je moet dus een hoop lezen als je de kosten voor een e-reader eruit wilt hebben.

Tweedehands

Je hoeft natuurlijk niet alleen maar nieuwe boeken te kopen. Er zijn genoeg mogelijkheden om een boek tweedehands of gratis te krijgen: een minibier of een weggeefhoek.

Maar als je een boek wilt kopen dat net is uitgekomen, betaal je altijd hoofdprijs. Goed om te onthouden.

Wat is duurzamer?

Je zou denken dat een e-reader duurzamer is, omdat je een e-reader heel veel jaren gebruikt, er talloze boeken op leest en er geen bomen voor gekapt hoeven te worden. Uit onderzoek van AvroTros blijkt dat een e-reader pas duurzamer is als je veel leest. Dit is een positieve stimulans toch? 😊

Uit het onderzoek blijkt ook dat het beter is om een tweedehands e-reader te kopen of boeken om maximaal duurzaamheid te benutten.

Is het niet een kwestie van smaak?

De een leest het liefst op een e-reader en is helemaal om. De ander is verkocht aan boeken, en wilt nooit meer wat anders.

Het onderwerp van deze blog is: een e-reader versus een boek. Kan er dan een winnaar voor iedereen bestaan?

Bekijk deze video om meer te leren over dit onderwerp:

Wat leest fijner?

Dat is toch een e-reader. Je kunt met een e-reader namelijk het lettertype bijvoorbeeld vergroten, de betekenis van woorden op te zoeken en in het donker lezen. Hiermee is een lampje bij het bed geen verplichting meer.

Waarmee lees je meer?

Uit een klein onderzoek blijkt dat je sneller leest met een e-reader dan met een boek. We plakken hieraan dat je ook meer leest met e-reader.

Dus als je wilt weten welke van de twee de beste is voor het aantal boeken dat je leest, kun je het beste een e-reader nemen.

Gemak

Het lezen op een e-reader wint het van een boek op het gebied van gemak. Dit komt doordat er zoveel mogelijkheden zitten op een e-reader – je kunt er alle kanten mee. Hier gaan we nog een blog overschrijven.

Conclusie

Je kunt er geen harde conclusie aanhangen wat nou de beste mogelijkheid is voor jou. Het enige wat je kunt doen, is zowel een boek als een e-reader uitproberen.

Dan ervaar je letterlijk welke van de twee het beste bij je past.

Hoe zit het met de oogbelasting van een e-reader?

Er komt blauw licht van een e-reader af, dat schadelijk is voor de ogen. Op dit vlak wint het boek dus.

Welke van de twee heeft het grootste aanbod aan boeken?

Dat is toch wel de papieren boeken. Heel veel boeken zijn ook beschikbaar voor de e-reader. Dit geldt nog niet voor alle boeken. Je zult daardoor sommige boeken ook alleen in papiervorm kunnen lezen.

Mag je een e-book delen op de e-reader?

Het kan wel. Of het netjes is blijven de meningen verschillend. Iemand kan namelijk een e-book kopen en het doorsturen naar 10 vrienden.

Zo verdient de schrijver eraan niet, en mede daarom is het beter om een e-book zelf te kopen.