Elementaire gewoontes review: ga je echt je gewoontes veranderen?

de banner voor de blog Elementaire gewoontes

Table of Contents

 Ik wilde graag mijn slechte gewoontes veranderen, maar zoals bij ieder ander mens lukte dat moeilijk. Totdat ik Elementaire gewoontes las. Een review over de tocht naar veranderingen. 

Een inspirerende schrijver 

James Clear, de schrijver van het Elementaire gewoontes (Automic Habits is de bekende titel), is het zelf het voorbeeld van iemand die dankzij het veranderen van zijn gewoontes zijn doelen behaalde. 

In zijn studententijd deed hij hij tegenovergestelde van wat de gemiddelde student doet. Hij onderhield namelijk zijn kamer goed, ging op tijd naar bed en studeerde hard. De uitkomst: met goede cijfers afstuderen. 

Hij paste de methode toe die hij beschrijft in het boek. Deze methode kun je zo overnemen om ook je te doelen bereiken. 💪

Is de methode wetenschappelijk onderbouwd?

Zeker. De schrijver onderbouwd zijn meningen uitstekend door het benoemen van bronnen en voorbeelden. Zo vertelde hij het verhaal van een succesvol salesman die zichzelf motiveerde door beloningen in de vorm van paperclips. Hij deed een paperclip in een pot als er een geslaagde transactie was. Deze pot vulde zich geleidelijk.

Waar bestaat het boek uit?

Elementaire gewoontes bestaat uit een opzet om je gewoontes te veranderen en daarmee je doelen te behalen.

Het is een methode die iedereen kan toepassen omdat het vier wetten zijn:

  • Maak het duidelijk 
  • Maak het aantrekkelijk
  • Maak het makkelijk 
  • Maak het bevredigend 

een overzicht van de vier wetten van het boek Elementaire gewoontes

Iedere stap wordt uitgelegd 

Je volgt een stappenplan waarmee je je gewoontes verandert. Je moet echter wel zelf de motivatie, ideeën en discipline opbrengen om deze methode toe te passen. Maar door de goede voorbeelden en uitleg is dit niet moeilijk.

Een samenvatting 

Aan het einde van ieder stap is er een samenvatting zodat je nog een keer een overzicht hebt van de voorwaarden die deze wet aanreikt. Daardoor kun je al een paar stappen zetten.

Zo paste ik de methode toe 

Deze website is een mooi voorbeeld van het gebruiken van de methode, want ik wil altijd nog effectiever werken om m’n tijd beter te verdelen. De vier wetten helpen me daar goed bij. Ik gebruik namelijk continu de vier wetten.

Duidelijk tijden 

Ik sta altijd rond vijf uur in de ochtend op en ga vervolgens aan het werk. Zo heb ik een overzicht en lukt het me beter om productief te zijn. Mijn hoofd weet nu als de wekker gaat: het is tijd om te schrijven. Ik merk dat het schrijven moeilijker gaat als ik later opsta en geen vaste tijd heb om een blog te maken.

De universiteit van Utrecht beaamd dat het bereiken van doelen (in dit geval wekelijks een blog schrijven) makkelijker wordt als het een gewoonte is geworden 

Maak het aantrekkelijk 

Het aantrekkelijk maken gaat over je omgeving. Je omgeving beïnvloedt je continu. De meeste mensen gaan immers roken als anderen in hun omgeving dat ook doen. Of iemand begint met sporten als een familielid of vriend al een tijdje sport en er over verteld. 

Ik doe regelmatig tips op om mijn blog te laten groeien en volg cursussen zodat meer mensen mijn werk lezen en ik die kan helpen. 😊

Wil je veranderen? Verander dan je omgeving en je wordt een ander persoon.

Maak het makkelijk 

De beste manier om te veranderen is door iets makkelijk te maken. Veel mensen zitten continu op hun smartphone omdat het gemakkelijk is: in een paar seconden gaat het ding aan en lees je je appjes. Je moet dus een alternatief ertegenover zetten. 

Dit doe ik door mijn laptop alvast op het bureau te leggen en het onderwerp te hebben uitgeschreven. Zo start mijn hoofd met het verzamelen van inspiratie en staat de eerste zin al op het papier. Remco Campert zei over de eerste zin in College Tour: dan komt de rest van zelf. Dit onderschrijf ik. 💪

Maak het bevredigend 

We moeten onszelf belonen. Anders werkt het niet. In dat opzicht zijn we net dieren. Een hond moet een snoepje krijgen na het stilzitten. Dit is pure bevrediging. Daarnaar is al veel onderzoek gedaan. 

Ik maak het bevredigend voor mezelf door na het schrijven van een blog het af te vinken op de planning. Zo zie ik dat Schrijfliefde weer sterker wordt. En dat geeft een geweldig gevoel. 

Zo staat er in het boek een voorbeeld van iemand die de bevrediging vond in het tv kijken terwijl hij zat op de hometrainer. Hij moest wel blijven trappen om de tv aan te houden.

Bevredigender kan niet, toch?

Leuke tips 

Je hoeft niet alles zelf uit te zoeken. James Clear geeft in ieder hoofdstuk praktische tips om het duidelijker aantrekkelijker, makkelijker en bevredigender te maken. 

Zoals de twee minuten regel. Deze regel houdt in dat als je er in twee minuten mee kan beginnen en kan afmaken, je ermee moet beginnen. Na de twee minuten ga je ermee door.

Het is niet leuk om op een mail te reageren, maar als je de mail beantwoordt in twee minuten volgt de rest vanzelf. Leer meer over de twee minuten regel in de onderstaande video.

De belangrijkste tip 

Is om te kiezen voor de lange termijn. Daar behaal je resultaten namelijk. Denk eens aan hardlopen: veel mensen beginnen met hardlopen, omdat ze willen afvallen of gezonder willen worden.

Vervolgens willen ze dit gewicht verliezen of deze afstand lopen. Als dit doel bereikt is, leggen ze de hardloopschoenen in de kast en kijken ze er niet meer na om. Jammer, aangezien je echt een goede hardloper wordt (en fitter) als je door blijft gaan met hardlopen. Kortom: kies voor de lange termijn.

De voor en nadelen van elementaire gewoontes 

✅ het hulpmiddel om op een leuke manier af te rekenen met slechte gewoontes 

✅ een stappenplan volgen 

✅ je laten inspireren door voorbeelden 

✅ continu beter worden 

✅ werken op de automatische piloot, omdat het een gewoonte is geworden 

❌ je moet de methode zelf in je leven intrigeren 

❌ een grote zelfmotivatie is een vereiste 

Elementaire gewoontes review: de conclusie 

Ik vind dat je elementaire gewoontes moet lezen, omdat het een van de beste boeken is om te veranderen, en deze verandering ook door te zetten naar de lange termijn. Als je dit lukt, ga je je doelen behalen waar je nu over droomt.

Verander je gewoontes en verander je leven.

Lees meer boekenreviews