De Meest Helpende Tips Om Toch Boeken Uit Te Lezen

de banner voor de blog hoe boeken uitlezen

Table of Contents

Het is waarschijnlijk het bekendste obstakel waar mensen die boeken lezen tegenaan lopen: het lukt ze niet om het boek tot de laatste bladzijde uit te lezen. Onze tips bieden je de helpende hand.

Waarom is boeken uitlezen belangrijk?

Omdat je door boeken uitlezen meer zin en vertrouwen krijgt in het lezen. Stel je bent een gemiddelde lezer. Boeken versieren je huis, maar het lukt je niet echt om ze uit te lezen.

Dit heeft een negatieve impact: je denkt laat dat lezen maar zitten. Het werkt ook de andere kant op: als je besluit om boeken uit te lezen, denk je: dit smaakt naar meer. Het is een simpel voorbeeld. Maar het is wel heel treffend wat er gebeurt in iemands hoofd. Je hebt een succesje geboekt. Dat smaakt naar meer.

Deze tips helpen je om dat succes eveneens te bereiken.

Wil graag lezen

Lezen is ook een instelling, een gevoel. Soms heb je er helemaal geen zin in. Toch pak je het boek erbij, maar je weet ook wel wat er vervolgens gebeurt: je legt het boek na een paar minuten weer weg.

Dit kan anders – maak als eerste zin om te lezen. Dit kun je doen door te denken aan de positieve kanten van het boek, wat voor recensies je ervoor las (dat ga je nog ervaren) of je wilt gewoon graag weten hoe het afloopt. Kortom: er zijn genoeg redenen waarom jij met een glimlach het boek opent, in plaats van te denken: dit wordt m niet.

Zet door als het lastig wordt

Het uitlezen van boeken is doorzettingsvermogen. Iedere lezer heeft immers weleens een boek dat niet zo lekker leest. Er valt ook weinig plezier aan te beleven. Ja, dan is het natuurlijk eenvoudig om te zeggen: ik stop ermee.

Dit is altijd zonde, aangezien er zoveel valt te genieten van een boek. Daarvoor zijn te veel redenen.

Je moet wel doorzettingsvermogen hebben om door de momenten heen te zwoegen waarin je eigenlijk het liefst het bijltje erbij neergooit.

Het grappige is dat het makkelijker wordt na mate je vaker hebt doorgezet. Anders gezegd: het is dan een routine geworden.

Zoek vrienden op die ook lezen

Het maakt een groot verschil of je vrienden hebt die graag boeken lezen, of vrienden hebt die niet graag lezen.

Als bijvoorbeeld een vriend van je helemaal gek is van de boeken van Stephen king is de kans groot dat je ook het gaat lezen. Maar als jouw vrienden helemaal niets met boeken hebben, is de kans groot dat je meer tijd besteed aan hun hobby’s. Je wilt het toch leuk hebben.

Met andere woorden: je leest makkelijker en sneller een boek uit als je omgeving bestaat uit lezers.

Laat je niet afleiden

Wie tijdens het lezen een telefoon naast zich heeft liggen, is vroeg of laat de klos. Dat komt doordat een telefoon aanspringt, geluid maakt of laat weten dat iemand heeft geappt. Funest voor je concentratie.

Pak het slimmer aan, en laat je niet afleiden: geen beeldschermen aan waardoor je kan worden afgeleid. Zo maak je voor jezelf de kans groter dat je blijft lezen – en in een flow komt, die je continu ondersteunt om niet te stoppen.

Je kunt ook je telefoon uitzetten, of op vliegtuigstand zetten, maar er moet geen meldingen vanaf komen.

Je kunt ook timer instellen waarmee je jezelf een pauze geeft om bijvoorbeeld de 15 minuten. Je moet immers niet in een keer een uur achter elkaar willen lezen. Is ook knap lastig.

Wees lief voor jezelf

Mensen zijn goed in zichzelf afbranden – dat is nergens voor nodig. Uit het boek Tiny habits van Fogg leerden we ook dat je niet meer gedaan krijgt als je kritisch bent op jezelf. Het gaat gewoon niet werken.

Wat je beter kunt doen, is lief voor zijn voor jezelf. Vier de pagina’s die je nu het hebt gelezen, ook al vind je dat het er eigenlijk te weinig zijn. Dit is de manier om meer te lezen, want zo lees je de volgende keer weer – en komt het boek echt wel uit.

Een boek per keer

Boekenkasten, boekenplanken en rekken. Je kunt ze helemaal volgooien als je zou willen. Dit brengt ook een nadeel met zich mee: je moet nog zoveel lezen. Hierdoor ga je er tegen opzien – en dat moet we ook niet hebben.

Richt je daarom op een boek per keer. Koop pas weer een boek als je deze hebt uitgelezen. Een mens kan zich maar op een ding tegelijk richten. Als je deze weg volgt, heb je meer ruimte voor focus – en van focus komen uitgelezen boeken.

Lees als je vrij bent

We hebben allemaal vrije tijd – waarin we kunnen kijken op onze smartphone – wat in de meeste gevallen nutteloos is, of we kunnen een boek lezen. Deze momenten bepalen of je een boek uitleest. Tel maar eens op de momenten op waarin je vrij bent – en kijk goed wat je doet in deze uren – het zal je verbazen dat je toch best wel wat tijd doorbrengt achter een van je schermpjes. Check maar eens je schermtijd bijvoorbeeld.

Paar pagina’s is voldoende: consistentie

Een boek hoeft ook niet binnen een week uit te zijn. Je mag er zolang overdoen als jezelf wilt. Een van de beste methodes hiervoor is iedere dag een paar pagina’s lezen, denk aan 7 bladzijden. Als je dat een maand volhoud, zit je op de helft van een gemiddeld boek. Dus over een maand is het boek dan uit.

Het is geen wedstrijd

Leg jezelf geen druk op. Niks moet, alles mag. Helemaal als je boeken moet lezen. Je mag bepalen wanneer je leest, hoeveel je leest en wat je leest.

Mensen zullen vragen hoever je met een boek bent. Je hoeft dan geen perfect antwoord te geven. Jouw antwoord is immers het beste antwoord.

Wat ze ervan vinden is niet belangrijk. Het belangrijkste is dat je blijft lezen en daarmee doorgaat. Zo lees je iets uit. Simpel.

Je hoeft niet alles uit te lezen

We kunnen alvast tegen je zeggen dat je niet ieder boek waarin je gaat beginnen ook uitleest. Dit heeft iedere lezer.

Misschien zocht je naar een manier om alles uit te lezen. Dat is geen eis. Bovendien kan het ook niet.

Soms heb je namelijk een boek dat je gewoon niet ligt, of je tegenstaat – je komt er gewoon niet doorheen.

Leg het dan gewoon weg. Er zijn zoveel boeken die je wel leuk vindt. Focus je daarop en ga niet het gevecht aan met een boek als jezelf weet dat je het niet leuk genoeg vindt.