Hoe kun je meer lezen?

de banner voor de blog over hoe je meer kunt lezen

Table of Contents

Als je meer wilt lezen, is de eerste stap nieuwsgierig worden, Want je hebt nieuwsgierigheid nodig om meer boeken te lezen. 

Nieuwsgierigheid en lezen zijn een. We hebben ook 5 tips voor je.

Niet nieuwsgierig zijn en lezen is zinloos. Je legt de boeken weg en hebt geen interesse in volgende boeken. Je moet nieuwsgierig zijn om lezen überhaupt leuk te vinden en om passie te voelen voor het geschreven woord.

Wees nieuwsgierig naar deze 3 dingen 

De boekenwereld 

Loop eens een boekhandel en je komt erachter hoe groot de boekenwereld is – talloze genres om uit te kiezen. Begin eens in een genre dat je nooit leest. De eerste pagina’s zullen stroef verlopen, maar als je de smaak te pakken hebt, ben je niet meer te stoppen en voeg je dit genre aan je favorieten toe. Dit bereik je alleen met nieuwsgierigheid.

Meer werk van de auteur 

Hetzelfde geldt voor auteurs. Van wie wil je graag meer lezen? Je gaat op zoek naar het antwoord als je een schrijver interessant vind. Daarnaast heb je geluk, want de meeste schrijvers hebben meerdere boeken gepubliceerd. Stel je start met de meeste mensen deugen van Rutger Bregman, vervolgens kun je nog veel meer van hem lezen. Dit kan op een gegeven moment vervelen, omdat een schrijver vaak zich begeeft op dezelfde terreinen.

Lessen om te leren 

Schrijvers zijn denkers en filosofen. Ze zien de wereld op een bepaalde manier waar we van kunnen leren. Neem de tweede wereldoorlog, de generatie die nu leven kennen de tweede wereldoorlog alleen van verhalen, terwijl de naoorlogse generatie er veel over heeft geschreven. Hier kunnen we van leren dat:

  • Je iedere tijd kan doorstaan, hoe zwaar het ook is 
  • De littekens soms weer open gaan 
  • Goed en kwaad dichtbij elkaar zit 

Zo heeft ieder boek een les. Ik heb het dan niet over zelfhulp boeken. Deze lessen vind je door te kijken naar het leven van de hoofdpersoon en te benoemen wat je van hem hebt geleerd. Misschien bedoelde de schrijver dat helemaal niet zo. Een voordeel van boeken.

Door nieuwsgierigheid verslind je boeken met een open vizier. 

Daarnaast kun je ook dit doen:

Gewoon doen

Je kunt wel heel veel nadenken over meer willen lezen, maar het beste is om gewoon meer te lezen. Daarvoor heb je alleen jezelf nodig, aangezien je een boek moet pakken en beginnen met lezen. Heerlijk.

Tegenwoordig worden er veel boeken geschreven over hoe je productiever kunt worden. Productiviteit heeft maar een regel: je onderneemt actie en doet het.

Meer lezen valt ook nog eens onder de tweeminuten regel: als je er binnen twee minuten mee kunt starten, ga je door.

Lees daarom eens voor twee minuten, en je blijft lezen. Het hoeft niet moeilijk te zijn. 💪

Maak er een gewoonte van

Iedereen heeft een gewoonte, zoals hardlopen, gezond eten en mediteren. Dit zijn goede gewoontes die je verder helpen.

Je kunt met lezen ook een positieve gewoonte opbouwen. Je moet het stapjes doen: lees eerst een boek iedere dag voor een kwartier. Als je dit hebt gedaan, is het tijd om te gaan naar een half uur en een uur.

je gaat niet in een week van een kwartier naar een uur. Dat hoeft ook niet. Als je maar blijft lezen op dagelijkse basis voor minstens 30 dagen. Zolang duurt het immers om een gewoonte op te bouwen.

Word vrienden met mensen die lezen

Een van de beste tips die we je kunnen geven, is om vrienden te worden met mensen die ook lezen.

Daarvoor zijn online genoeg mogelijkheden. Want als je vrienden hebt die ook lezen, zullen ze jou beïnvloeden. Net zoals dat mensen beginnen met sporten omdat hun omgeving dat ook doet.

Als mensen om je heen lezen, krijg je gratis tips, nemen ze boeken voor je mee en word je er naar je mening gevraagd over een boek. Vervolgens ga je ook meer lezen. Je vrienden bepalen dus voor een deel je identiteit.

Leg een boek bij je in de buurt

We pakken vaak en makkelijk onze smartphone omdat deze voorhanden ligt. Maar wat als dit ook geldt voor boeken?

Ja, dan pakken we het boek erbij. Mensen zijn eenmaal luie dieren. Leg dus een boek op plekken waar je veel in je huis komt, denk aan de keukentafel, bij de tv en naast je bed. Zo pak je onbewust het boek.

Maak er geen wedstrijd van

Vaak als het onderwerp meer lezen op tafel komt, is de spanning voelbaar. Mensen ervaren immers dan een druk om te moeten lezen.

Dit is slechts een gevoel en niet de waarheid. Je moet niets. Maar als je meer wilt lezen, is het slim om vaker een boek erbij te pakken. Zo wordt lezen een onderdeel van je en doe je het ook meer.

Hoe vind ik motivatie om te lezen?

Maak een lijstje van 10 boeken die je wilt lezen. Dit moeten boeken zijn die je erg boeien en je liever vandaag dan morgen leest. Deze boeken bestaan. Je moet ze alleen nog even vinden.

Hoe kan ik beter onthouden wat ik lees?

Lees trager en lees zinnen en stukken die je niet zo goed begrijpt nog eens over. Ook voor onthouden en lezen geldt de kracht van herhaling – hoe meer je leest, hoe beter je het onthoudt.

Hoe bewaar ik mijn focus tijdens het lezen?

Leg als eerste die smartphone weg, of doe hem op stil. Zorg voor een rechte houding en heb iedere dag een leesdoel, zoals 20 bladzijdes lezen. Geniet ook, zo raak je in de flow en gaat het lezen makkelijker.

Andere kennisbankartikelen