Hoe kun je meer lezen?

de banner voor de blog over hoe je meer kunt lezen
Jochem

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

Als je meer wilt lezen, is de eerste stap nieuwsgierig worden, Want je hebt nieuwsgierigheid nodig om meer boeken te lezen. 

Nieuwsgierigheid en lezen zijn een. 

Niet nieuwsgierig zijn en lezen is zinloos. Je legt de boeken weg en hebt geen interesse in volgende boeken. Je moet nieuwsgierig zijn om lezen überhaupt leuk te vinden en om passie te voelen voor het geschreven woord.

Wees nieuwsgierig naar deze 3 dingen 

De boekenwereld 

Loop eens een boekhandel en je komt erachter hoe groot de boekenwereld is – talloze genres om uit te kiezen. Begin eens in een genre dat je nooit leest. De eerste pagina’s zullen stroef verlopen, maar als je de smaak te pakken hebt, ben je niet meer te stoppen en voeg je dit genre aan je favorieten toe. Dit bereik je alleen met nieuwsgierigheid.

Meer werk van de auteur 

Hetzelfde geldt voor auteurs. Van wie wil je graag meer lezen? Je gaat op zoek naar het antwoord als je een schrijver interessant vind. Daarnaast heb je geluk, want de meeste schrijvers hebben meerdere boeken gepubliceerd. Stel je start met de meeste mensen deugen van Rutger Bregman, vervolgens kun je nog veel meer van hem lezen. Dit kan op een gegeven moment vervelen, omdat een schrijver vaak zich begeeft op dezelfde terreinen.

Lessen om te leren 

Schrijvers zijn denkers en filosofen. Ze zien de wereld op een bepaalde manier waar we van kunnen leren. Neem de tweede wereldoorlog, de generatie die nu leven kennen de tweede wereldoorlog alleen van verhalen, terwijl de naoorlogse generatie er veel over heeft geschreven. Hier kunnen we van leren dat:

  • Je iedere tijd kan doorstaan, hoe zwaar het ook is 
  • De littekens soms weer open gaan 
  • Goed en kwaad dichtbij elkaar zit 

Zo heeft ieder boek een les. Ik heb het dan niet over zelfhulp boeken. Deze lessen vind je door te kijken naar het leven van de hoofdpersoon en te benoemen wat je van hem hebt geleerd. Misschien bedoelde de schrijver dat helemaal niet zo. Een voordeel van boeken.

Door nieuwsgierigheid verslind je boeken met een open vizier. 

Andere kennisbankartikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *