Hoe vind ik een boek dat bij mij past?

de banner voor de blog Hoe vind ik een boek dat bij mij past?

Table of Contents

Het is een nadeel van de boekenwereld: er zijn zoveel boeken waaruit je kunt kiezen. Hoe vind je dan een boek dat bij mij past? We hebben daarvoor tips.

Lees divers

Zie boeken als muziek – je moet veel luisteren om de nummers/artiesten te vinden waar je gek op bent. Voor muziek heb je gelukkig de radio, en andere mensen praten over muziek, of zetten een nummer op.

Nee, om een boek te vinden dat bij je past, moet je meer doen. Daarom ken je ook maar weinig echte lezers waarschijnlijk.

Je kunt het beste divers lezen door een abonnement te nemen bij de bibliotheek bij de in de buurt. Zo kun je steeds wat anders lezen. Wedden dat je daarna de boeken vindt die je volledig boeien?

Volg boeken accounts en websites

Om boeken te vinden die bij je passen, heb je tips nodig. Deze tips kun je overal vinden op het internet door accounts te volgen.

Zoek hiervoor op Pinterest of Instagram op de hashtag boeken – en je krijgt meteen een stroom aan accounts die alleen maar over boeken gaan, een review en tips geven en je wijzen op pareltjes die het helaas nooit halen achter de winkelruiten van de boekhandel.

Pas hierbij wel op dat je niet eindeloos content gaat consumeren. Het gaat erom dat je ook gaat lezen. Dus neem de tips van harte, maar lees vooral.

Lees populaire boeken

Door de jaren heen hebben sommige boeken een populaire status gekregen, zoals De Avonden van Gerard Reve en de boeken van Multatuli. Lees de titels die worden bejubeld. Misschien denk je na 10 pagina’s dit boek past helemaal bij me, of het kan een teleurstelling zijn. Het is het ieder geval het waar.

Welke populaire boeken kan ik lezen?

We raden je graag deze video van Ali Abdaal aan. Ali is een YouTuber die zich vooral richt op persoonlijke ontwikkeling – zijn boeken zijn daar ook naar. Het mooie van deze boeken is dat je er zo ontzettend veel van kunt leren. Dat maakt het lezen alleen maar leuker. Pak er een boek uit die Ali je aanraadt en je maakt je leven een stukje leuker.

Verdiep je in de genres

In de introductie zeiden we al dat het boekenbedrijf een grote wereld is. Dit heeft ook een voordeel: je kan makkelijk een genre uitproberen, zoals biografieën. Als het vervolgens niet bevalt, kun je makkelijk starten in een ander genre, bijvoorbeeld poëzie. Zo kun je nog wel even doorgaan, want het maakt niet uit hoe vaak je al een boekhandel hebt bezocht, je ogen spotten altijd wel een genre dat je nog niet hebt ontdekt. Lees deze blog om te leren welke boekengenres er allemaal zijn.

Word fan een schrijver

Dat is het mooie aan schrijvers, ze schrijven meerdere boeken. Dit geeft jou het voordeel om fan te worden van een schrijver, omdat er nog meer titels op je te liggen wachten. Dit betekent niet dat je alle boeken van een geliefde auteur je boeien. Dat hoeft ook niet – je hebt een boek gevonden dat bij je past – dat geldt ook voor meer boeken van dezelfde auteur.

Doe wat je nieuwsgierig maakt

Ook al klinkt het vinden van een boek dat bij je past wat zwaar. Dat is het niet. Je kunt een hele dag doorbrengen in een goede boekhandel waar je allemaal boeken ziet die je boeien.

Dit gevoel kun je ook meenemen in de zoektocht naar boeken die bij je passen. Je hebt het internet – inspiratie in de trein van lezende medepassagiers en ga zo maar door.

Al met al gaat het erom dat je niet het vinden van een boek moet zien als een zware opgave. Een vriend van ons wilt meer lezen – hij weet alleen niet hoe, en eerlijk gezegd wilt hij er ook geen moeite insteken. Prima, iedereen zijn keuze. Je komt er echter niet verder mee, omdat je geen actie onderneemt – en er tegenop ziet. Verander daarom je mindset over lezen. Aangezien lezen fantastisch is – je moet het nog zelf ontdekken.

Maak van lezen een gewoonte

Alles wat een gewoonte is, groeit. Stel dat je besluit om iedere dag te gaan hardlopen, wat is dan het resultaat over 3 maanden? Je bent een stuk fitter geworden.

Dit gebeurt ook met lezen. Je moet het alleen door een periode heen van boeken lezen die je niet leuk vindt. Hoort erbij – heeft iedereen. Alleen wat de echte lezers onderscheidt van onze vriend is dat de lezers altijd een volgend boek pakken, omdat dat wel een boek kan zijn dat helemaal in hun straatje ligt.

Volg je eigen pad

We kunnen je allemaal wel tips geven, maar eigenlijk is de beste tip die we je kunnen geven: lees wat je wilt lezen.

Er liggen zoveel kansen waaruit je kunt kiezen. Gebruik deze kansen om te doen wat goed voor jou voelt, en een lezer te worden met je eigen gevoel als handleiding.

Vraag het

Je kunt het ook gewoon aan je vrienden en familie vragen welk boeken ze vinden dat bij je past. Nederlanders zijn over het algemeen goed in het geven van advies, dus deze tips krijg je in je schoot geworpen.

Wees daarbij ook specifiek. Als je iemand een boek ziet lezen. Stel dan de volgende vraag: ik zie dat je dit boek aan het lezen bent, moet ik dit boek ook lezen, en waarom?

Je krijgt dan vervolgens een antwoord waar je wat mee kan. Want deze persoon is super enthousiast over, of er is een negatief/twijfelend antwoord. Dan weet je ook genoeg.

Start klein vooral

Zet geen druk op het vinden van het passende boek voor jou. Integendeel, doe het vooral langzaam, je vind daardoor vanzelf het boek dat helemaal bij jou past.

Het komt heus wel – je moet er alleen zelf voor gaan lezen. Maak daarom van lezen een gewoonte, dat doe je zo.

Uiteindelijk kun je zoveel boeken pakken die bij je passen. Dit gebeurt wel nadat je meerdere boeken hebt gelezen.