Hoe vind ik een boek dat bij mij past?

de banner voor de blog Hoe vind ik een boek dat bij mij past?
Jochem

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

We hebben 9 tips voor je zodat je je ideale boek vindt. Het zijn ook nog eens leuke tips.

1: lees je favoriete verhalen

Je bekijkt vast weleens een Netflix serie of luistert naar een podcast. Wat is dan het onderwerp? En zou je daar meer over willen weten?

Een boek is vervolgens het perfecte materiaal om je te verdiepen in je favoriete onderwerp.

Er zijn immers onderwerp over ieder onderwerp talloze boeken geschreven. Zoek eens op boeken + het onderwerp en je krijgt zoveel suggesties.

2: lees het werk van een interessante auteur

Tegenwoordig wordt voor ieder boek de nodige reclame gemaakt, hierdoor raak je geïnspireerd, je ontkomt er niet aan.

Laat je deze keer leiden door je nieuwsgierigheid en koop het boek. Misschien is het wel het boek dat je binnen een paar dagen uitleest. Tip: lees het werk van Mulisch of Hermans.

3: begin klein

Nee, het is niet slim om meteen een roman van 400 pagina’s te lezen. Lees daarentegen eerst een kleiner boekje, zoals een gedichtenbundel om erachter te komen welk genre je ligt.

Spreek met jezelf vervolgens af om iedere dag 10 bladzijdes te lezen. Als je dit dagelijks doet, heb je binnen een maand een boek van ruim 300 pagina’s uit.

via GIPHY

4: vraag raad

Je hebt vast een leesfreak in je omgeving. Vraag eens tips aan deze persoon. Hij of zij kan je vast een boek aanraden dat bij je past. Vaak krijg je dan ook echt een goed boek.

Deze persoon is ook de uitgelezen kans om je te introduceren in de boekenwereld. Hij of zij heeft al veel gelezen en kan daardoor je perfect adviseren. Daarbij is het ook belangrijk om dit advies niet klakkeloos over te nemen, maar te vragen waarom je dit boek aanraad. Je kunt namelijk door het antwoord er beter achter komen of het boek wel of niet bij je past.

5: wees nieuwsgierig

Mensen die veel boeken lezen, hebben een ding gemeen: ze zijn ontzettend nieuwsgierig. Dit moet ook wel, aangezien je moet willen weten wat het verhaal gaat brengen, of de uitleg.

Dit is ook een mindset, omdat je geen zin kunt hebben in het lezen van een boek, of wel doordat je nieuwsgierig bent.

Als je nieuwsgierig bent, vind je sowieso een boek dat bij je past, omdat je er op zoek naar gaat. Je bekijkt de rekken en scant de boeken. Met andere woorden: loop niet chagrijnig rond, maar verwonder je. Dan gaat er een grote wereld voor je open.

6: Probeer een nieuw genre

Er zijn zoveel genres die je kunt lezen. Vaak heb je er een van gelezen, denk aan romans. Dan is het leuk om je leessmaak uit te breiden door een ander genre te lezen.

Als het boek je bevalt, ga je er mee verder, en je denkt dit wordt hem niet, kun je weer terug naar het oude vertrouwde genre.

Er valt geen buil aan te verliezen. Bovendien is het leven veel te kort om je alleen te richten op een genre. Er valt zoveel moois te lezen, zoek het op.

7: Volg de hype

Normaal zijn we niet zo van de hype, maar de hype volgen in de boekenwereld is wel handig als je op zoek bent naar een boek dat bij je past.

Als er een nieuw boek uitkomt dat aanslaat, praat iedereen erover. Dus waarom zou je het niet een leuk boek vinden?

Als de massa het vaak een goed boek vindt, geldt dit ook voor jou. Denk hierbij aan ook het werk van Vincent van Gogh – bij leven kreeg de kunstenaar weinig erkenning. Na zijn dood wordt hij op handen gedragen.

Volg de kudde, is in dit geval ons advies aan jou.

8: Wat voor boek zou je willen lezen?

We sluiten af met deze vraag, aangezien je een idee moet hebben van het boek dat je wilt lezen. Hoe ziet jouw ideale boek eruit?

Is het een roman, een boek over persoonlijke ontwikkeling of over de geschiedenis?

Denk hier eens overna. Als je het weet, kun je naar de boekhandel toegaan – je loopt naar het specifieke gernre, en je vind het boek dat je wilt lezen. Over alles is al een keer geschreven namelijk.

9: Maak van lezen een gewoonte

Het is niet gemakkelijk om een boek te vinden dat bij je past. Je kunt ook uit zoveel boeken kiezen. Hoe kun je dan het beste boek voor jou vinden?

Het is echter geen kwestie van een boek uit de kast pakken, en je antwoord paraat hebben.

Je moet veel gaan lezen. Zo kom je boeken tegen die wel bij je passen, die niet bij je passen. Langzaam vind je een serie boeken die wel bij je passen.

Dan heb je bingo. Want er is nog zoveel geschreven in datzelfde genre.

En: als je graag leest, lees je ook boeken waarvan je u denkt: dat is echt helemaal niets voor mij, haha

Samenvatting

De mogelijkheden om een uitstekend boek te vinden zijn overal, gebruik dit gegeven om veel te lezen, dan vind je vanzelf de goede boeken.

Het gaat er vooral om dat je blijft lezen. Het vinden van boeken die bij je passen is immers niet een kwestie van een keer iets lezen. Daarvoor zijn vele boeken nodig, waardoor je steeds beter een beeld krijgt van de boeken die wel bij je passen.

Je kunt de boeken vinden die bij je passen vergelijken met een huis naar jouw smaak inrichten. Eerst vind je het lastig en ben je zoekende, maar na een tijdje weet je perfect wat je wilt en is het slechts een kwestie van doen.

Je komt achter je ideale smaak doordat je blijft samenstellen, dit gaat ook gebeuren als je blijft lezen.

Moet ik nu van alles gaan lezen?

Ja. Hierdoor kom je erachter wat je wel en niet leuk vindt om te lezen. Door verschillende boeken lezen, creëer je een eigen smaak.

Maar dan lees ik toch boeken die niet bij me passen?

Dan weet je dat ook weer. 😉

Waar vind ik aanraders?

Door naar boekenprogramma’s te kijken, zoals eus boekenclub

Andere kennisbank artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *