Hoe weet je welk genre een boek heeft?

de banner voor de blog hoe weet je welk genre een boek heeft

Table of Contents

Je kunt op meerdere manieren erachter wat het genre van een boek is. Zo vind je het uit:

Kijk bij de categorie

De makkelijkste manier, aangezien bij ieder boek de categorie staat aangegeven. Je kunt de categorie online vinden door te kijken bij de beschrijving en in de boekhandel door de categorie op de plank te lezen.

Zo vind je in een paar seconde het genre. Maar de categorie is niet in alle gevallen zo te vinden. Dit moet je doen om achter het genre te komen als je het niet zo kunt vinden.

Sla de eerste pagina’s open

Op de eerste pagina’s van een boek wordt altijd beschreven wat het genre is of waar het boek over gaat. Als het een roman is, lees je dit meteen.

Voor dit soort boeken wordt een beschrijving gegeven. Zo weet je wat het genre is.

Als je het dan nog niet weet, kun je ook kijken door welke uitgever het is uitgegeven. Iedere uitgeverij geeft namelijk een bepaald soort boeken uit.

via GIPHY

Google het boek

Iedereen heeft tegenwoordig een telefoon. Typ de titel in op Google en kijk wat eruit komt. Al snel kom je uit bij een webwinkel dat het boek verkoopt, + de categorie.

Makkelijker wordt het niet.

Als je het dan nog niet kunt vinden, kun je ook nog vragen aan een zoekmachine of AI wat de categorie van een boek is.

Ik vroeg aan ChatGPT tot welke genre het diner van Herman Koch hoort

het antwoord van chatgpt op een vraag over tot welk genre van herman koch hoort

ChatGPT had het perfecte antwoord. Waar AI wel niet goed voor is.

Lees meer boeken en je kunt het genre meteen raden

Als je veel leest, weet je bij het zien van een boek om welk genre het gaat. De meeste boeken horen bij het genre romans, gevolgd door diverse genres.

Een gevorderde lezer hoeft alleen maar naar de cover en titel te kijken om te weten wat het genre is. Je bent waarschijnlijk nog geen ervaren lezer. Ik zou daarom al mijn tijd beschikbaar maken om lekker veel te lezen.

Houd je niet vast aan een genre

Misschien wil je weten wat het genre van een boek is om een boek wel of niet uit te kiezen om te lezen.

Dit is jammer, omdat als je zo denkt je heel veel prachtige boeken uitsluit.

Stel dat je alleen romans leest en geen interesse hebt in andere boeken. Dan lees je nooit een boek waarmee je jezelf kunt ontwikkelen of leert van een groot denker.

Net zoals in het echte leven hebben we ook onze gewoontes als we een boek lezen. Hiermee verkleinen we de opties, en dat moeten we niet doen. Er is immers zoveel moois.

Loop daarom niet in een boekhandel niet rechtstreeks naar de boeken die je altijd leest, maar kijk rond met een open blik. Je vind vanzelf een boek dat ook bij je past. Je moest er alleen nog even heenlopen.

Of vraag aan de verkoper of hij je een boek kan aanbevelen.

Vergroot je liefde voor boeken