Is De aanslag realistisch?

de banner voor de blog: is de aanslag realistisch

Table of Contents

De aanslag is zeker realistisch geschreven. Hierdoor krijg je een goed beeld van het leven in de tweede wereldoorlog.

Met andere woorden: je leert hoe dichtbij goed en kwaad bij elkaar liggen, en dat alles op slechts een avond kan veranderen. Zoals het verliezen van je familie.

Waarom is de aanslag realistisch?

Omdat het verhaal zich afspeelt in de tweede wereldoorlog en ook echt gebeurd had kunnen zijn. Het is natuurlijk fictie – wat maakt dat het niet waar is. Maar als er een aflevering zou komen van bijvoorbeeld de NOS over oorlogsverhalen zou dit verhaal erbij passen. Ook al is het een tragisch verhaal.

Wat gaat de aanslag over?

De aanslag gaat over Anton Steenwijk, die met zijn ouders woont in Haarlem. Op een avond wordt er een landverrader doodgeschoten in zijn straat. Vervolgens gaat het snel en door verschillende momenten verdwijnt zijn hele familie. We verklappen natuurlijk niet alles.

Het is daardoor een vergelijkbaar verhaal als zoveel verhalen in oorlogstijd. Dit zorgt er wel voor dat De Aanslag realistisch is, omdat Mulisch beschrijft welke gevoelens er spelen na de oorlog.

Kortom: je krijgt als iemand die de oorlog niet heeft meegemaakt een nieuwe blik op de oorlog, waardoor je een diepere laag ziet, waarin je je kan verplaatsen.

Samenvatting

Het is goed voor je ontwikkeling om De aanslag te lezen. Het is bovendien erg vlot geschreven door Harry Mulisch. Je verveelt je dus geen enkel moment.

Zijn de momenten in het boek geloofwaardig?

Ja – de momenten volgen elkaar op in chronologische volgorde met uitgebreide gesprekken waardoor ze geloofwaardig zijn.

Is de schrijfstijl van Harry Mulisch ook realistisch?

Door de schrijfstijl van de schrijver wordt je als lezer steeds door onder andere korte zinnen die makkelijk te volgen en lezen zijn.

Is de ontwikkeling van de hoofdpersoon ook realistisch?

Zeker. Hij groeit ondanks de tragische gebeurtenis op van een jongeman tot een vader met een respectabele baan.

Meer weten over De aanslag? Ik schreef een recensie.

Andere kennisbank artikelen: