Is het lezen van boeken nutteloos?

de banner voor het kennisbankartikel is het lezen van boeken nutteloos

Table of Contents

Ondanks dat lezen niet nutteloos is. Schrijfliefde laat uiteraard graag het tegengestelde zien, zijn er ook redenen te bedenken waarom lezen nutteloos is. We kijken hiernaar.

Het is saai

Lezen kan soms erg saai zijn – een boek lijkt dan een dolende plek zonder uitweg. Dit is de voornaamste reden waarom mensen lezen nutteloos vinden. Het levert in hun ogen niets op.

Dit is helemaal waar, maar wat als we allemaal zo denken? Dan blijft er geen boek meer over.

Wat je hiertegen kunt doen, zijn boeken lezen die je over het algemeen leuk vindt. We zeggen over het algemeen, omdat er altijd wel een pagina bijvoorbeeld bijzit die je niet leuk vindt. Dan gaat het erom dat je verder blijft lezen. Alleen slechte boeken staan vol met niet leuke pagina’s.

Veel informatie verwerken

Lezen is eigenlijk coderen: je bent de hele tijd bezig om nieuwe informatie op te slaan en te ontcijferen.

Dit is werken, en laten we eerlijk zijn: het liefst zijn we ontspannend bezig – en chillen we lekker. Maar van chillen komt eigenlijk weinig goeds terecht.

Het recept hiervoor is plezier vinden in het leren. Da Vinci zei het al:

Learning never exhausts the mind.

Als je lezen leuk vind, ga je ook genieten van nieuwe dingen leren terwijl je leest. Dat is gewoon een geweldig gevoel.

Doe het wel in beetjes. Bijvoorbeeld iedere dag een paar pagina’s lezen. Anders overlaad je jezelf met heel veel informatie, waardoor je moet afhaken. Dat moeten we ook niet hebben.

Het is een mindset

We hebben het tegenwoordig steeds vaker over een mindset, omdat we steeds meer leren hoe belangrijk een instelling of gedachten zijn.

Dit geldt ook voor lezen, want als je twee personen naast elkaar zet: de een vindt lezen leuk en de ander niet ga je het volgende zien:

De persoon die lezen leuk vind gaat meer boeken lezen – en de persoon die het minder leuk vind, gaat minder tot geen boeken lezen. Puur hoe ze ernaar kijken.

Kortom: verander je houding ten opzichte van lezen – en lezen wordt minder nutteloos voor je.

Soms voelt het nutteloos

Je kunt het gevoel van nutteloosheid helaas niet helemaal uitbannen. Kon dat maar. Maar wat je wel altijd kunt doen, is een reden vinden om wel gemotiveerd te zijn voor het boek dat je voor je hebt.

Dan verdwijnt namelijk de nutteloosheid.