Kan ik zomaar een boek schrijven?

Een stapeltje boeken

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

Ja. Je kan zomaar een boek schrijven. Sterker nog: veel boeken zijn zomaar geschreven, omdat de auteur een idee had. Laat je dus niet tegenhouden doordat het bijvoorbeeld lastig is om een uitgever te vinden – leg je focus eerst het schrijven van je verhaal en zoek vervolgens naar een uitgever. Als je wil sterk genoeg is om je boek uit te brengen, gaat het lukken.

Ik ben er daarom van overtuigd dat iedereen een boek kan schrijven. Deze boeken over schrijven kunnen je daarbij helpen.

Schrijf veel 

Het is helaas niet zo dat je eerste boek meteen een succes wordt. Zelfs beroemde auteurs werden eerst vaak afgewezen voordat ze succes hadden.

Je kunt zeggen dat het er helemaal bij hoort. Echter zijn er maar een paar schrijvers die na vele aanwijzingen steeds doorgaan totdat ze het gelukt is een boek uit te geven.

Wat je hiervan moet leren is dat je steeds moet doorgaan. Ongeacht hoe vaak je bent afgewezen, je te horen hebt gekregen dat je er geen talent voor hebt of dat de boekenwereld dood is. Iedereen kan een boek schrijven en uitgeven. Het zijn echter de winnaars die dit voor elkaar krijgen.

Het is verder ook goed om te luisteren naar feedback. Laat je werk lezen door mensen die een zekere afstand tot je hebben en vraag of ze met een open vizier naar je werk willen kijken. Vervolgens geven ze je feedback, die soms niet even leuk is, maar wel nodig om een betere schrijver te worden.

een man schrijft in zijn schrift

Luister naar tips 

Je hoeft niet meer alleen op een zolderkamer te zitten ploeteren om daarna als een eenzame schrijver je werk te delen met een uitgever. Je kunt gewoon tips volgen van bekende schrijvers. In Nederland hebben we de Schrijfvis podcast waarin schrijvers hun verhaal doen.

Droom groot 

Je moet groot dromen om een boek te schrijven dat wordt uitgegeven. Als je groot droomt, en er heilig van overtuigt bent, gaat dit je lukken.

Harry Mulisch bijvoorbeeld was toen hij met schrijven begon op zijn achttiende heilig ervan overtuigd dat hij een schrijver zou worden.

Afwijzingen brachten hem niet van zijn stuk, en hij werkte stug door. Als je ook vertrouwen hebt in jezelf komt er een dag dat je boek gaat worden gepubliceerd.

Je moet het echt voor je zien, en naar dat ideaal beeld willen toewerken.

Samenvatting

Een boek schrijven kan iedereen. Het zijn alleen de doorzetters die succes bereiken. Daar zit een les in.

Hoe moet ik nu beginnen?

Schrijf het boek en kijk naar de mogelijkheden om het uit te geven. Een stop nooit, dan ga je ook een boek schrijven dat wordt uitgegeven.

En wat als dit niet lukt?

Dan ga je door, net zolang totdat het wel lukt.

Wt kan ik doen om hulp te krijgen?

Bekijk eens deze video om te zien welke stappen je moet doorlopen.

Andere kennisbank artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *