Deze 10 Nederlandse schrijvers moet je lezen 

Table of Contents

Nederland telt verschillende beroemde schrijvers die ons nieuwe inzichten geven en ons verwonderen. In het bijzonder voor deze 10 auteurs.

Waarom deze namen?

Ik heb deze namen zelf gekozen. Ik put dus uit mijn eigen ervaringen en de recensies om me heen. Je hoeft natuurlijk niet perse naar mijn mening te luisteren. De lijst met andere Nederlandse schrijvers is lang. Deze lijst van Nederlandse schrijvers is het lezen sowieso waard. 

1: Harry Mulisch 

Harry Mulisch is een van mijn favoriete schrijvers. Daarom staat hij overigens niet op 1. Voor me is Mulisch een van de grootste schrijvers omdat hij zichzelf nooit herhaalde. Anderen schreven min of meer hetzelfde boek in hun leven. Mulisch publiceerde altijd werk dat compleet nieuw was. En waar anderen nog nooit van hadden gehoord.

Beginnen met Mulisch 

Twee vrouwen is het beste boek voor beginners, het is een snel verhaal, dat de twee vrouwen laat samenkomen, uit elkaar drijft en herenigt. Een echt liefdesverhaal.

Leer Mulisch beter kennen 

Ik ben geen lezer die een roman leest en vervolgens naar iets anders gaat. Nee, ik ga op zoek naar informatie om meer te leren over de schrijver. Dit is heel leuk, omdat je meer leert over het werk van de schrijver. Beter bestaat denk ik niet. Voor Mulisch raad ik je aan om Gran, sporen van een droom te kijken. Het is een documentaire over de punten die zijn schrijverschap vormgaven en over zijn dromen. Dromen heeft elke schrijver nodig. Anders geen goede boeken. 

2: Gerard Reve

We gaan verder de tegenpool van Mulisch, want Reve schreef veel over detzelfde onderwerpen. De Revianen hebben ervan genoten. Ik ben geen Reviaan. Toch lees ik de boeken van Reve graag. Reve was immers in staat om een situatie zo te beschrijven dat je de emoties moeiteloos overneemt. Gerard Reve was ook een bekendheid op de televisie, die tot stand kwam door de prachtige boeken. Lees Reve en laat je overvallen door onverwachte emoties. Denk aan keihard lachen. Dit betekent niet dat Reve’s werk niet literair is. Dat is het zeker. Het is alleen literatuur met een uniek randje. Zoals elke schrijver dat doet.

Beginnen met Reve

Het is voor de hand liggend: De avonden, zijn debuutroman. De avonden is een vertelling over de tijd na de oorlog waarin iedereen het leven weer oppakt, en de hoofdpersoon zoekende is. Zijn zoektocht is altijd aanwezig. Het maakt dat je meevoelt met het gevecht van de hoofdpersoon. 

Leer Reve beter kennen

In de documentaire Alleen op de Wereld blikt Reve terug op zijn leven. Het is een weerzien met de verschillende thema’s die speelde in zijn leven. Zoals de katholieke kerk.

3: WF Hermans 

Ook WF Hermans moet je lezen. Ik heb nog nooit een schrijver gelezen die romans schreef waarin zo’n negatieve sfeer hing. Geen reden om Hermans werk te mijden. Een aanmoediging eerder. Het werk staat namelijk op zichzelf en leert ons hoe om te gaan met tegenslagen en moeilijkheden. 

Beginnen met Hermans

Lees de donkere kamer van Damocles. Het is een spannende roman waarbij je continu wordt verrast door nieuwe ontwikkelingen. Op het einde weet je niet meer precies hoe de verhoudingen alweer liggen.

Leer Hermans beter kennen 

Het werk van Hermans mag dan wel niet behoren tot het blijste werk onder de Nederlandse schrijvers, in de documentaire Ik verlang naar niets dat voorbij is terug zien we echter een Hermans die opgewekt voor een camera staat te praten. Of speelt Hermans een spelletje? Schrijvers blijven bijzondere wezens. 

4: Arnon Grunberg 

Arnon Grunberg is een schrijver die goed de verlangens van de mens weet te vangen in zijn boeken. Zoals het willen krijgen van liefde of het behouden van een vastigheid dat alweer vervlogen tijd is. Daarnaast kleurt de Joodse identiteit van Grunberg zijn boeken. Bijvoorbeeld het boek Bij ons in Auschwitz.

Beginnen met Grunberg 

Lees blauwe maandagen. Het debuut van Grunberg. In het boek komen verschillende liefdes aanbod en situatie die we ons allemaal kunnen voorstellen.

Leer Grunberg beter kennen 

Grunberg en zijn moeder, het was een complexe relatie. De documentaire Grunberg & Moeder laat prachtig zien hoe een relatie tussen kind en ouder spanningen kan kennen en er altijd onvoorwaardelijke liefde is. Een aanrader en tegelijk een college over fundamenten van het oeuvre van deze schrijver. 

5: Connie Palmen 

Je kent Connie Palmen waarschijnlijk van haar boek over haar relatie met Ischa Meijer. (I.M) 

Maar Connie Palmen is meer dan de relaties met Meijer en later van Mierlo, dat blijkt uit haar boeken waar kunst, filosofie en raadsels steeds terugkomen. Kortom: er moet nog een hoop worden ontdekt over sommige schrijvers. Onterecht!

Beginnen met de wetten 

Lees de wetten. Ook de debuutroman van Palmen. (ik doe dit niet expres, haha) 

De wetten is een roman waar filosofie een grote rol inspeelt. Palmen studeerde zelf filosofie en neemt je mee in deze wereld door de wereld te bevragen. 

Leer Palmen beter kennen 

Wat ik nog niet had gezegd is dat Palmen een voorliefde heeft voor vrouwelijke kunstenaars. Volgens Palmen is het belangrijk dat vrouwen het werk van vrouwen lezen om inspiratie op te doen. Met dit gegeven reisde ze af naar Parijs voor een aflevering van Brommer op zee om te vertellen over de Franse schrijfster Marguerite Duras en de ontwikkelingen in haar leven. 

6: Remco Campert 

Remco Campert is een dichter met scherpe ogen voor wat er gebeurt om ons heen. Dit vertaalde hij meestal in gedichten en minder in romans/verhalen. Met het gedicht verzet laat Campert wat er speelt terwijl er verzet groeit. Het werk van Campert doet je nadenken over simpele dingen die ook in jouw leven aanwezig zijn. 

Beginnen met Campert

Begin met Hotel du Nord, een simpele roman, maar dat is het niet. Er zitten meerdere lagen in die tussen de eenvoud naar boven komen. Dat is Campert.

Leer Campert kennen 

In 2016 volgde een cameraploeg het leven van Remco Campert thuis. De documentaire gaat over het winnen van de prijs der Nederlandse letteren, de naderde dood en wat voor sporen van de oorlog achterlieten. De documentaire heet toepasselijk: verloop van jaren.

7; Herman Koch 

Doordat ik zelfgekozen in het Mulischkamp hoor, vind ik Herman Koch niet zo lief. De schrijver is niet zo gesteld op het werk van Mulisch. Prima, iedereen zijn mening. Neemt niet weg dat Koch goede boeken heeft geschreven. Daarvan is Het Diner de bekendste – een bestseller.

Beginnen met Koch 

Ik zeg: lees het diner en kijk de film. Ben benieuwd wat je beter vind. Koch is in staat om de spanning telkens op knappe wijze terug te laten komen in zijn boeken. 

Leer koch kennen

Voor de jongere generaties, Herman Koch was een van de gezichten van de succesvolle serie Jiskefet. De beroemde zin ik zoek een boek met een open eind komt uit deze serie. Mensen uit deze mensen en mensen uit zijn omgeving geven in DocTalks een beeld van Herman Koch, waar de motieven voor het schrijven naar boven poppen.

8: Marieke Lucas Rijneveld 

Tussen de wat oudere of zelfs overleden schrijvers is Marieke Lucas Rijneveld de jongste. Haar boeken gaan over de pijn die het leven ook kan kenmerken en wat voor gevoelens daarbij komen. Jan Wolkers is voor Rijneveld een inspiratiebron, omdat ze beiden uit een gelovige omgeving komen.

Beginnen met Rijneveld 

Lees de avond is ongemak. Het is een perfecte boek door de pijn, twijfels en de rol van het geloof. Het boek won de Booker Prize 2020. Nog een reden om te starten met deze roman.

Leer Rijneveld kennen 

Ik weet niet of ze nu nog steeds helpt op de boerderij. Het werk deed Rijneveld wel lange tijd. De VPRO zocht de auteur op en onder de beelden leest de auteur voor uit eigen werk. Het is een uniek gezicht.

9: Cees Nooteboom

Iedere schrijver heeft een eigen invalshoek. Voor Cees Nooteboom is dat reizen. Hij is overal geweest en schrijft er literaire verhalen over. Hierdoor leren we de wereld op een andere manier kennen. Vergeet daarnaast niet de romans, die Nooteboom internationale roem bezorgde. 

Beginnen met Nooteboom 

De roman Rituelen neemt je mee in de wereld van verschillende verhalen en generaties. Het boek is bekroond met meerdere prijzen omdat er zoveel in zit zonder dat het de kwaliteit aantast.

Leer Nooteboom kennen 

Nooteboom werkt op een bijzondere manier. Hij haalt zijn mappen in een Spaanse winkel. Hij neemt de cameramensen mee en gunt ons een inkijkje in wat er omgaat in zijn schrijvershoofd. Erg interessant.

10: Tommy Wieringa

Tommy Wieringa is de verteller voor obstakels waar een mens mee in aanraking kan komen. De tragiek is voelbaar en toch wil je verder lezen.

Beginnen met Wieringa

De heilige rita is een goede keuze, het is een verhaal over een man in een Twents dorp waar alles hetzelfde is. Totdat er iets veranderd, dan verandert alles. Gelukkig heeft de hoofdpersoon iets om aan vast te houden in de nieuwe tijd.

Leer Wieringa kennen

schrijvers hebben rituelen ze helpt het creatieve proces te stimuleren. Voor Tommy Wieringa is dat auto rijden. Zijn uitleg voor het auto rijden is een aanzet om zelf achter het stuur te kruipen.

Welke Nederlandse schrijvers moet je lezen? Ik heb 10 namen voor je die je op ieder moment kunt lezen. + een boekentip bij elke schrijver.