11 tips om meer boeken te lezen die je leesplezier vergroten

Een boekenkast

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

Meer boeken lezen is een uitdaging, omdat je naast het dagelijks leven de tijd moet vinden om ervoor te gaan zitten. Ik heb hiervoor 11 tips waarmee je aantal gelezen boeken vergroot met een glimlach.

Wat je gaat leren

Om meer boeken te lezen zonder er hard voor te werken, hele uren diep gefocust te zijn of zonder plezier. De boeken zullen je plezier bezorgen. Laten we meer lezen. 😊

Begin gewoon

Vaak beginnen mensen niet met lezen, omdat ze bang zijn dat ze het boek niet uitlezen. Dat is dan toch zonde hoor ik vaak als argument. Ik snap deze opstelling. Maar je bent waarschijnlijk al een tijd uit het lezen van boeken, dan moet je niet verwachten dat je in een keer een diehard lezer bent. Bovendien heb ik ook genoeg boeken weggelegd als ze me niet boeide. Zo kon ik namelijk doorgaan naar de volgende.

Sommige boeken pakken je gewoon niet. Stop dan met lezen voordat het plezier weg is en het boek een langzaam een obstakel wordt.

Loop een boekhandel binnen en koop een boek

Iedere stad heeft wel een boekhandel, die vaak schitterend is. Stap gewoon eens binnen, bekijk alle genres en koop een dat je aandacht pakt. Doe het gewoon. Begin vervolgens thuis met lezen om de trein op gang te brengen. Grote kans dat je snel weer eens verschijnt in de boekhandel.

Struin over een boekenmarkt

Een boekenmarkt is geweldig, ook als je van nature geen lezer bent – er liggen overal prachtige boeken, je komt nieuwe titels tegen en de prijzen zijn lager. Bovenal is de sfeer op een boekenmarkt erg leuk, iedereen is vrolijk, praat over boeken en heeft zin om op een stoel de eerste pagina te lezen. Wat wil je nog meer? Check hier wanneer de aanstaande boekenmarkten zijn.

Lees 5 minuten

5 minuten lezen hoort bij de 5 minuten regel. De 5 minuten regel stelt dat als je iets in 5 minuten kunt doen, je het dan ook meteen moet doen, omdat je dan vervolgens doorgaat en dus in dit geval blijft lezen.

Ga zitten, sla het boek en lees. Ik durf te wedden dat je vervolgens blijft lezen. Gebruik de 5 minuten regel ook voor andere aspecten in je leven. Bekijk in de video hoe je dat doet.

Trek je niets aan van kritiek

Het kan zijn dat je omgeving niets vindt van de boeken die je leest. Jammer dan, het gaat erom dat je het met plezier leest. Het maakt niet uit wat een ander daarvan vindt, die moet zich focussen op zijn eigen boeken.

Je kunt ook inspiratie halen uit deze feedback door te vragen waarom je de boeken zou moeten lezen die hij leest. Misschien ben je een goede boekentip rijker.

Dit betekent ook dat je geen kritiek moet leveren op anderen. Als we dit allemaal doen, vergroten we het gezamenlijke leesplezier en inspireren we elkaar.

via GIPHY

Kies een boek uit een top 10

Er zijn verschillende boeken top 10’s te vinden. Ik ben hier erg blij mee, want ze helpen aanstaande lezers om een goed boek te vinden dat ze stimuleert om meer boeken te lezen.

Google eens op boeken top 10 en je bevind je tussen de boeken die echt goed en lekker lezen. Probeer niet om alle lijsten door te lezen, anders kan de keuzestress toeslaan.

Het beste is om een boek te bestellen dat je interesse heeft. Lees een review over het boek, maar treuzel niet te lang – weet je nog wat de 5 minuten regel doet voor je?

Volg boekenliefhebbers op YouTube

Er wordt over boeken gesproken op social media, en dat is fantastisch. Je leert zo op je favoriete manier nieuwe boeken kennen. Geef maar toe dat je graag op smartphone zit. 😉

Ik ben zelf een fan van het YouTube kanaal Florisleest. Je krijgt immers al lezer een hele nieuwe kijk op het lezen. Zoals het lezen van Harry Potter als je in de 30 bent en wat de kracht is van zelfhulpboeken.

Ook op het sociale medium waar je het meest op actief bent, vertellen boekenliefhebbers over hun nieuwste vondsten. Typ boek in de zoekbalk en de accounts ploppen op.

Begin met poëzie

Oké; je moet van poëzie houden, aan de andere kant is poëzie het perfecte genre om op te pakken als je graag meer boeken wilt lezen. Het zijn gedichtenbundels met allemaal kleine gedichten waardoor je makkelijker leest en goed werk tegenkomt. Want goede dichters liggen nog steeds in de boekhandel, zoals Lucebert en Gerrit Komrij.

Ik ben opgegroeid in Enschede en heb daardoor me verdiept in het werk van Willem Wilmink. Ik kan je vertellen dat hij geweldige gedichten heeft geschreven, zoals het gedicht Achterlangs, dat gaat over wat voor leven je ziet vanuit de trein. De DWDD besteedde speciale aandacht aan deze schrijver.

Lees elke dag

Dit is toch wel de beste tip die ik je kan geven. Want door elke dag te lezen, maak je er een gewoonte van – waardoor je leest en blijft lezen.

Je hoeft ook niet iedere dag uren te lezen, al is het maar een kwartiertje om de leespieren te versterken.

Word lid van de plaatselijke bieb

De bibliotheek is de plek waar je een overvloed aan boeken vindt, die je voor een bescheiden bedrag mag lezen. Je vindt er alles: boeken van grote schrijvers, boeken over persoonlijke ontwikkeling. Ieder onderwerp heeft een collectie. Dat is toch magisch. Breng ook een bezoek aan Bibliotheek Neude als je in Utrecht bent. Het is de mooiste bibliotheek die ik ooit heb gezien.

Bezoek Shakespeare and Company

Als je in Parijs bent, moet je een bezoekje brengen aan Shakespeare and Company. Deze boekhandel met veel Engelstalige boeken is fantastisch. (Er kwamen vroeger veel beroemheden) Het is er echter wel erg druk en je moet even in de rij staan – maar dat is het helemaal waard. Goed om te weten: je mag binnen geen foto’s maken. Ik maakte er wel een toen ik in de rij stond, oeps.

Samenvatting

Iedereen kan meer boeken lezen als hij of zij dat wil. Het gaat erom dat je gaat zitten, en de stoel voor een tijdje niet meer verlaat om je te begeven in een hele nieuwe wereld. Dat is de kracht van boeken.

Is het moeilijk om boeken te lezen?

Nee. Wel zijn sommige boeken moeilijker dan de anderen, maar in principe is lezen niet moeilijk. Dit kan natuurlijk anders zijn als je dyslexie bijvoorbeeld hebt. Hiervoor is poëzie een oplossing.

Hoelang doe ik erover om een boek uit te lezen?

Vaak heb je een boek binnen een paar weken uit.

Moet ik snel een boek lezen?

Nee, snel lezen is onzin, lees vooral op je eigen tempo.

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *