De 9 belangrijkste voor en nadelen van een e-reader

een uitgelichte afbeelding voor de blog over de voor- en nadelen van een e-reader
Jochem

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

De e-reader is in opkomst: ik zie het kleine apparaat steeds vaker in mijn omgeving. Moet je het daardoor kopen of toch kiezen voor een papieren boek? De voor en nadelen verduidelijken je beeld over deze technologie.

Voordeel 1: het scheelt veel gewicht

Al die boeken op je e-reader en je merkt er niets van. Je neemt je e-reader gewoon mee. (Die vaak maar 200 gram weegt) gewoon in je tas of je zak en je hebt nooit meer last van je schouders, omdat je meerdere boeken met je meedraagt.

Voor de vakantie ideaal: je hoeft geen ruimte te reserveren voor boeken. Bespaart je toch gedoe met het dichtkrijgen van je koffer. 😉

via GIPHY

Daarbij zijn de meeste e-readers ook klein en makkelijk mee te nemen in de hand. Je stapt er zo mee de trein in of leest een bladzijde als je in de wachtrij staat.

Voordeel 2: er kunnen heel veel boeken op een e-reader

Duizenden om precies te zijn. Denk eens aan duizenden boeken. Dat is de gemiddelde inventaris van een bibliotheek. Hierdoor kun je meteen verder met een ander boek als je in een echte leesbui bent. Overigens zet je al deze boeken vrij gemakkelijk op een e-reader. Het vergt een kleine handeling, maar als je het weet, is het zo geregeld. Bekijk deze video van Coolblue om te leren hoe je boeken op je e-reader zet.

Ik snap als je denkt: wat een gedoe joh, ik ben helemaal niet zo technisch. Iedereen kan boeken op een e-reader zetten, je moet het alleen even doorhebben. Daarna kan een kind de was doen. Je zult ook meer boeken lezen, omdat het zo makkelijk is.

Voordeel 3: je gaat meer lezen

Net zoals je veel tijd doorbrengt op je telefoon. Want je e-reader ligt altijd op de plekken waar je ook bent, zoals de woonkamer, de keuken of op de wc.

Daardoor pak je vaak onbewust de e-reader op en lees je verder.

Dit principe is hetzelfde met je telefoon, terwijl we dat vaak amper doorhebben. Dit brengt me bij de redenen om vaker te lezen. 😊

Een e-reader is dus een uitkomst als je meer wilt lezen, maar niet weet hoe. Je hoeft er zelfs geen moeite voor te doen.

Voordeel 4: alle boeken verschijnen ook in e-bookvorm

Bij de grote webshops kun je gewoon bij de fysieke boeken een e-book kopen. Dit hebben de marketeers slim gedaan, want het kost jou geen gedoe om het e-book te vinden.

Je kunt het beste een e-book kopen bij Bol.com, omdat deze webwinkel als enige de e-books meteen aanbiedt.

Dit geldt ook voor de tweedehands boeken

Je kunt hierdoor een lijstje maken van alle boeken die je nog wilt lezen. Vervolgens vink je de titels sneller af dan je denkt, omdat het gemak ervoor is. De tocht naar de boekenhandel is niet meer nodig.

Voordeel 5: je kunt een abonnement afsluiten

Genaamd kobo plus. Voor een klein bedrag per maand kun je daardoor duizenden boeken lezen. Ter vergelijking: een los e-book kost gemiddeld 9,00, een kobo plus abonnement ook. Na het lezen van twee e-books heb je het bedrag er al uit. Los gezien van de aanschafprijs van een e-reader.

Zie een kobo plus abonnement als de sportschool voor je hersenen – je blijft ze uitdagen waardoor je steeds slimmer en mentaal sterker wordt.

via GIPHY

Zit ik niet vast aan een abonnement?

Ja, maar dit abonnement is de perfecte manier om meer boeken te lezen, aangezien de e-books voor je klaarliggen.

Dit zorgt ervoor dat lezen een automatisme wordt.

Door een abonnement te nemen, lees je iedere jaar meer boeken.

Voordeel 6: je hebt keuze uit een groot aanbod

Meerdere webwinkels verkopen e-readers, hierdoor heb je veel keuze. Dat is allemaal goed. Want je kunt gericht zoeken. Denk aan formaat, merk, prijs en kleur.

Ik vind dat je het beste een e-reader kunt kopen bij Coolblue, Bol.com of Mediamarkt. Dit maakt ze uniek.

Coolblue

De echte testers van producten – kijk eens op hun YouTube kanaal en Instagram. Ook labelt Coolblue een product als Coolblue’s keuze. Scheelt je weer zoekwerk.

Bol.com

Toch wel het meeste diverse aanbod aan e-readers. Zo kun je extra goed rondneuzen, de reviews lezen, e-readers met elkaar vergelijken en gratis lezen dankzij een kobo plus abonnement.

Mediamarkt

Valt op door de e-readers die je bij de andere twee niet kunt kopen. Er zit ook een Mediamarkt bij je in de buurt waardoor je het zelf kunt ophalen.

Voordeel 7: Klimaat

Praktisch gezien is een e-reader flink duurzamer dan een fysiek boek. Er hoeft immers niet telkens een boom worden gevonden om een nieuwe levering te voorzien van papier. Hier staat wel tegenover dat een e-reader pas klimaatvriendelijk is na 30 e-books.

Op de lange termijn is een e-reader wel degelijk een nuttige investering om het klimaat te helpen. Maar daarvoor zul je eerst moeten gaan lezen.

Dit lijkt me een goede reden om een e-reader te kopen. 😊

Voordeel 8: Een directe informatiebron

Vaak heb je tijdens het lezen vragen over een woord, een stad of benaming. Als je een fysiek boek leest, vergeet je deze vraag omdat er geen hulpmiddel voorhanden is. Dit is niet het geval met een e-reader – daar zit een sneltoets bij naar Wikipedia, die jou meteen alles verteld over het onderwerp. Daarvoor moet er wel een internetverbinding zijn. In bijvoorbeeld de auto heb je dit helaas niet.

de website wikipedia op een pc

Voordeel 9: morgen al in huis

Na een onderzoek en het bestellen van een e-reader heb je het product al morgen in huis. Je hoeft dus niet te wachten om je eerste e-book erop te lezen.

Dit zijn de voordelen. Uiteraard zijn er ook nadelen.

Nadeel 1: ze vormen een bedreiging voor de boekhandels

Hoe je het went of keert; een verkochte e-reader is een nederlaag voor de boekhandel, want iemand leest een digitale in plaats van een papieren versie. Deze ontwikkeling is niet meer tegen te houden. We moeten het accepteren.

Ik vind dat we wel de kracht van de boekhandels niet uit het oog moeten verliezen. Voor de meeste boekliefhebbers is er niets mooier dan eventjes rondstruinen in een boekhandel.

Niettemin groeit de omzet van boekhandels. We gaan zien hoe we over 10 jaar lezen. In andere aspecten van ons leven heeft de technologie de handgemaakte producten al weggevaagd. Hopelijk geldt dit niet voor de boekhandels.

Denk niet zwart-wit

Het is niet zo dat het een e-reader is of een papieren boek. Ik ken verschillende mensen die ze naast elkaar lezen. Is dat de garantie voor de boekhandels?

Nadeel 2: het moet gemaakt worden in de fabriek

Een fabriek is ontzettend slecht voor het klimaat. We hebben een fabriek echter wel nodig om aan e-readers te komen. Een e-reader scoort hierop een dikke min.

Uit onderzoek van Radar blijkt dat papier milieuvriendelijker is. Maar bomen zorgen voor een beter leven op aarde. Het blijft lastig om een van twee aan te duiden als winnaar.

Nadeel 3: de e-reader moet worden opgeladen

Een boek is 24/7 beschikbaar. Een e-reader niet, die moet je weer opladen. De batterij gaat lang mee, ruim 2 maanden. Het eeuwige leven zit er niet in, waardoor je net als bij een telefoon het stroomverbruik in de gaten moet houden. Dit heeft ook weer een positief effect op het klimaat.

Iedere batterij is een keer op. Dan moet je nadenken over vervanging of een nieuw toestel. Dit heb je met een boek niet, die gaat moeiteloos 10 jaar mee. Je moet alleen wat stof afblazen.

Het opladen van een e-reader is hetzelfde als bij een telefoon. Je moet het kabeltje wel in een computer of andere USB-poort doen.

Hoeveel boeken kan ik lezen op een volle batterij?

Dit hangt af van je leessnelheid. Met een batterijduur van twee maanden en het gemiddelde leestempo onder de Nederlanders kun je 2 tot 4 boeken lezen op een volle batterij.

Nadeel 4: waar kun je heen als je problemen hebt?

Elke e-reader geeft eens een foutmelding. Wat doe je dan, want je moet technisch onderlegt zijn om het op te lossen. Misschien is er een handig persoon die je kunt vragen om hulp. Maar als deze persoon niet rondwandelt in je omgeving zit je nog steeds met je problemen.

Zelf zoeken naar een oplossing

Er is altijd wel een winkel in je buurt waar je een kapotte e-reader naartoe kunt brengen. Dit vergt echter wel energie, omdat het even zoeken is.

Sommige winkels willen je niet meer helpen als de retourperiode is verstreken. Balen. Maar er is altijd wel een adres te vinden om je e-reader te fiksen.

Kun je problemen ook zelf oplossen?

Zeker. Dankzij Google en YouTube. Door veel te lezen en kijken, lukt het je om een oplossing te vinden voor je probleem. Les: probeer het eerst zelf. Maar sloop de e-reader niet.

Nadeel: 5: je kunt de e-books niet ruilen

Ik houd van het ruilen van boeken. Dit is helaas niet mogelijk met e-books. Het zou wel kunnen, maar het is een heel gedoe, waar je toch niet aan begint. Omdat het te veel gedoe is. 😉

Je leest dus alleen met jezelf. Een probleem waar wel een oplossing voor moet worden gevonden. Want niets is leuker dan een boek te bespreken die anderen ook hebben gelezen.

Nadeel 6: je kunt e-books niet retourneren

Het kan natuurlijk zijn dat je een boek niet boeiend vindt en het wil retourneren. Helaas is dit ook niet mogelijk. Het is vastgelegd in de wet. Geen enkele webshop gaat je hiermee helpen.

Een reden om alleen papieren boeken te lezen?

We hebben het allemaal eens; je hebt een boek gekocht die je liever retourneert. Dit is met een papieren boek zo geregeld. Maar door de wetgeving kan dit niet bij een e-book. Of is dit een motivatie om toch verder te lezen?

Waarom kan ik een e-book niet retourneren?

Omdat je een digitaal bestandje krijgt toegestuurd na de aankoop. Het is vervolgens niet te controleren of je dit bestand na retournering hebt verwijderd. Daarom is het niet mogelijk.

Nadeel 7: het is een klein ding

Misschien ben ik hierin te erg een purist, maar ik vind het fijn om een papieren boek vast te hebben, dat een kenmerkende geur heeft en dat je de bladzijdes echt voelt. Bovendien staat een echt boek prachtig in een boekenkast.

Ik lees nu het boek over de Parijse boekhandel Shakespeare and Company. Ik zou dit boek nooit willen lezen op een e-reader.

een foto van het boek een bed tussen boeken dat ik nu aan het lezen ben

Met andere woorden: je voelt het verhaal met een papieren boek beter. Of is dit maar een mening?

En ja, je kunt een e-reader makkelijk vasthouden en de letters aanpassen. Het zal echter nooit hetzelfde voelen als een papieren boek.

Nadeel 8; een papieren boek herlees je makkelijker

Soms is een boek zo goed dat je het wel voor een tweede, derde of zelfs vierde keer wilt lezen. Dit gaat een stuk gemakkelijker met een papieren boek dan met een e-book.

Want een papieren boek trek je zo uit de kast, terwijl je met een e-book eerst moet zoeken door je eigen verzameling.

De cover van een goed boek prikkelt je eveneens om het verhaal nog eens lezen, dit kan de standaard buitenkant van een e-book nooit.

Nadeel 9: het vergt een voorinvestering

Een gemiddelde e-reader kost 199,00. Geen groot bedrag. Maar je moet wel er 20 boeken voor lezen om de kosten eruit te halen.

Wanneer is de laatste keer dat je 20 boeken in een jaar las? Precies. Er gaat een tijd overheen voordat je dit geld eruit hebt.

Laat een e-reader geen stof happen, maar gebruik het apparaat. Zo maak je hem rendabel.

Conclusie: iedereen moet een eigen keuze maken

Het papieren boek blijft voordelen houden, die een e-reader niet heeft. Andersom geldt hetzelfde. Ik denk wel dat een e-reader het proberen waard is. Want je hebt in een mum van tijd heel veel boeken tot je beschikking. Daar wordt iedere boekenliefhebber blij van.

Zo kom je erachter waar je voorkeur ligt.

Hoe reageren mensen op een e-reader?

Positief, omdat ze er makkelijk mee boeken kunnen lezen, en geen nachtlampje hoeven aan te zetten in het donker. Ook nog een mooi voordeel om te benoemen. 😉

In welke kleuren zijn e-readers beschikbaar?

De meeste e-readers zijn in een zwarte kleur beschikbaar. Andere kleuren zijn blauw, bruin en geel.

Is een e-reader makkelijk om te gebruiken?

Zeker. Je moet even doorhebben hoe het systeem werkt. Maar als je dit weet, begin je zo aan een nieuw verhaal.

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *