15 Redenen Om Vandaag Een Biografie Te Lezen

de banner voor de blog waarom een biografie lezen

Table of Contents

Wie eens in een boekhandel rondstapt, komt het genre biografieën tegen. De volgende keer hoop ik dat je een biografie pakt. Daarvoor heb ik 15 redenen.

1: Het is leuk om een biografie te lezen

Een biografie zijn heel veel werelden in een wereld. Een mensen leven kent immers verschillende soorten verhalen en personen. Als je vandaag de biografie zou lezen van iemand die je bewondert, kom je zoveel te weten. Je dacht dat je de persoon wel zou kennen, maar op tv en in (sociale) media worden altijd dezelfde dingen vertelt. Een mooi voorbeeld daarvan is de speech die Winston Churchill hield, hij is wereldberoemd, en geweldig. Maar er is zoveel meer over deze bijzonder man te vertellen. Kortom, je haalt zoveel plezier uit een biografie.

2: Het is makkelijk

Een biografie is wat anders dan bijvoorbeeld een roman. Het is namelijk een levensloop die je volgt en dat is niet zo moeilijk. Je leest mee van wieg tot graf, er komen mensen bij en gaan weer weg. Het beeld is echter andersom: mensen denken dat een biografie verrekte moeilijk is om te lezen.

Het is natuurlijk wel dat je er even in moet komen. Net zoals met elk boek. Maar als je eenmaal een verhaal leuk vindt en je wilt meer weten, is het een kwestie van op cruise control zetten en blijven lezen.

Een biografie is dat wat betreft te vergelijken met een goede serie: je wilt erin verder lezen. En uiteraard moet je ook je beste doen. De volgende pagina gaat niet vanzelf open.

3: Het is inspirerend

Biografieën worden alleen geschreven over inspirerende mensen. Mensen die wat hebben bereikt of een heel bijzonder leven leefden.

Daarvan kunnen we iets leren, namelijk moedig zijn.

Als er een gemene deler is in elke biografie is dat de hoofdpersoon moedig was. Hij volgde niet de heersende wetten, maar volgde een eigen pad, dat hem bracht tot een bijzondere prestatie.

Als ik je een ding mag meegeven (ik heb al talloze biografieën gelezen), is het om moedig te zijn. Want alleen als je moedig bent ga je dingen voor elkaar krijgen.

En dat is ontzettend moeilijk en eng. Ik denk echter dat jij een droom of doel hebt. Het zou zonde zijn als je deze zou laten lopen, toch?

Dus haal inspiratie uit de biografie die je leest en volg je dromen.

een vrouw staat voor een klimmuur

4: Veel keuze

De schrijvers hebben de biografieën ook ontdekt. Ook omdat ze er geld mee kunnen verdienen, dat mag uiteraard.

Hierdoor heb je voor ieder onderwerp keuze uit talloze biografieën. Over een persoon zijn namelijk meerdere biografieën geschreven.

Duik in deze bron aan biografieën en je wereld zal een stukje mooier zijn en beter.

Vind je het lastig om een keuze te maken uit al deze biografieën? Laat hieronder een reactie achter en ik zal je helpen om de biografie te vinden die het beste bij je past.

5: Beter leren over het leven


Een biografie lezen is eigenlijk ook een college volgen. De hoofdpersoon stoot immers vaak zijn hoofd tegen obstakels om vervolgens ervan te leren en het nogmaals te proberen.

Je ziet daardoor dat doorzettingsvermogen altijd loont. Het maakt niet uit hoe vaak het mis ging. We nemen de lessen uit boeken ook altijd mee in ons eigen leven. Dat is hopelijk ook het doorzettingsvermogen, dat altijd wordt beloond. Ook al is het voor jou nu niet zo.

6: Je begrijpt een situatie beter

Misschien wil je een biografie over iemand lezen, omdat deze persoon iets heeft gedaan. Denk aan Adolf Hitler in de tweede wereldoorlog.

Je leert door zijn biografie te lezen hoe Hitler de oorlog verloor. Je krijgt een overzicht van de ontwikkelingen, waardoor je niet alleen weet dat de ommekeer lag bij Stalingrad, maar ook bijvoorbeeld bij de strijd in Noord-Afrika.

Met andere woorden: door het lezen van een biografie heb je een overview.

7: Dikke pillen

Het is eigenlijk onmogelijk om het leven van iemand + gebeurtenissen te beschrijven met 100 pagina’s.

Daarom telt de gemiddelde biografie ruim 500 bladzijdes. Ik vind dit heerlijk, aangezien ik daardoor lekker veel kan lezen. Laat je niet gek maken door deze aantallen. Waar het om gaat, is dat je leest op jouw tempo. Je mag een maand, half jaar of een jaar doen over biografie. Als je maar blijft lezen.

Het beste is om een biografie in stukjes te lezen. Bijvoorbeeld elke dag 20 bladzijdes. Daardoor kun je blijven lezen en heb je geen haast.

8: Verdiepen in een onderwerp dat je altijd al wou

Een biograaf duidt verschillende zaken aan. Het gaat nooit alleen over het leven van de hoofdpersoon.

Zo leer je veel meer over een onderwerp. Stel dat je een biografie leest over Ruud Lubbers, dan leer je ook hoe het CDA is ontstaan, hoe de stad Rotterdam is gegroeid, op welke wijze andere partijen omgingen met Lubbers en wat zijn opvolgers deden. Je krijgt al met al een goed beeld van het politieke landschap uit die periode.

9: Je leert mooie quotes kennen

Dit is een hele persoonlijke reden om een biografie te lezen. Maar de meeste quotes zijn ongelofelijk mooi en laten je erover nadenken.

Een quote is vaak het eerste wat je leest van een biografie. Een fantastisch begin. 😊

Sommige quotes moet je een paar keer over lezen om ze te begrijpen, maar over het algemeen is het een geweldige kans om het werk van grote schrijvers te leren kennen. Shakespeare wordt bijvoorbeeld vaak geciteerd.

Je kunt ook mooie citaten vinden bij een website als citaten.net.

10: Je hebt een nieuwe hobby erbij

Als je eenmaal een biografie hebt uitgelezen en je hebt de smaak te pakken, wil je meer. Daarvoor zijn genoeg opties. Stel dat je geïnteresseerd bent in kunst. Dan lees je eerst de biografie van Chagall, daarna de Picasso biografie en op een later moment die van Matisse.

Voor je het weet, heb je een hele reeks aan biografieën uit de kunst gelezen. Dat komt doordat je meer wilt weten over dit onderwerp, en er verschillende vragen bij je blijven hangen. De antwoorden vind je in de volgende biografie.

11: Foto’s

Nog een punt waarom biografieën ontzettend leuk zijn: je krijgt een inkijkje in het privéarchief van iemand. Daardoor zie je foto’s die je niet anders kan zien.

Als je echt alles wilt weten over een persoon, horen daar uiteraard ook de foto’s bij. De foto’s zitten ook in aparte delen van het boek. Je kunt ze rustig bekijken. Een nadeel is dat er vaak naar de foto’s wordt verwezen, terwijl je nog lang niet bent bij de pagina waar de foto opstaat. Dit moet je dan wel onthouden.

12: Je ziet de ontwikkeling van iemand

Ook al gaan de biografieën vaak over iemand die wij zien als een grootheid. Dat waren ze uiteraard niet vanaf dag 1. Daar is een heel proces aan vooraf gegaan. Iedere talent kent hoogte en dieptepunten. Je leest vanaf het eerste hoofdstuk waar iemand werd geboren, hoe de jeugd was, waar het talent werd ontdekt, welk keuzes er werden gemaakt en hoe iemand zich ontplooide. En dit lees je allemaal als een oom die altijd op de verjaardagsvisite mocht komen.

Er is geen betere manier om de groei van iemand te zien.

13: Je leert de inside stories kennen

In een goed huwelijk worden de verhalen binnenkamers gehouden. Dit geldt echter niet voor een biografie. De biograaf mag, als de nabestaanden meewerken, overal inkijken en komt zo achter verhalen die anderen liever binnen de eigen muren hielden. Ik zeg dit niet als een Story tactiek, maar als een kans om de hoofdpersoon van een andere kant te zien. Want dat is het doel van een biografie: alle kenmerken van iemand bekijken. Dit is soms niet altijd even leuk. Je kunt een beetje minder fanboy of girl worden. 😅

14: Je krijgt meer empathie

Je bent niet op de wereld om alleen maar te oordelen over anderen. Ze mogen ook immers fouten maken. Hierdoor krijg je meer empathie, aangezien je ziet dat een beroemdheid ook gewoon fouten maakte, ervan leerde en weer doorging.

En doordat je empathischer wordt, zul je met andere ogen kijken naar de gebeurtenissen en mensen om je heen. Dit maakt je leven ook leuker.

15: Het ideale cadeau

Ik heb het hier niet over een cadeau als jezelf niet weet wat je moet geven. Ik bedoel dat je een biografie die jij hebt gelezen cadeau geeft aan iemand anders, omdat je vond dat het zo’n goed boek was.

Kortom, inspireer de mensen uit je omgeving en koop de biografie die jij hebt gelezen voor een ander. Deze persoon is misschien ook wel gek van de hoofdpersoon, of wilt er graag meer over weten.

Is er ook een reden om niet een biografie te lezen?

De prijs. Sommige biografieën zijn behoorlijk prijzig. Je moet hierbij denken aan 45,00. Dit is inderdaad een pittig bedrag. Toch zeg ik altijd dat je de biografie moet kopen. Het levensverhaal kan je nieuwe dingen leren en je leven verrijken.

Een aanwinst voor het leven dus.

Verder lezen