Wat doet een goed boek met je?

de banner voor de blog wat doet een goed boek met je?

Table of Contents

Een goed boek eet je op. Nee grapje. Wat wel zo is, is dat een goed boek je bezighoudt:

  • Je wilt verder lezen
  • Weten hoe het afloopt
  • Je gaat nadenken over de personages
  • Je bespreekt het boek met vrienden of familie
  • De laatste bladzijde wordt gevreesd, omdat het boek dan uit.

 Net zoals veel mensen een goede serie kijken.

Je gaat er helemaal in op

Soms zie je in de trein die volledig gefocust aan het lezen is. Deze persoon heeft een goed boek te pakken.

Dit is het beste voorbeeld van wat een goed boek met je doet – er is niks wat deze persoon kan afleiden. Het boek is het enige dat telt.

Een goed boek vinden is een skill

Het klinkt wat gek, maar niet iedereen kan een goed boeken, lezen en het een goed boek vinden.

Als je nog niet zoveel hebt gelezen, mis je een gewoonte om veel te lezen. Je weet immers dan nog niet wat je moet doen om een goed boek te waarderen.

Veel mensen denken dat een goed boek je meteen moet pakken, zoals een Netflix serie dat heeft. Breaking Bad is mijn favoriet.

via GIPHY

Dit gebeurt echter zelden, want een boek begint vaak traag, je moet er voor werken. De eerste paar hoofdstukken kunnen bijvoorbeeld erg saai zijn. Dit komt omdat het leven van de hoofdpersoon je niet aanstaat. En als het nu niet leuk is, wordt het nooit een leuk boek kun je denken.

Dit is echter de verkeerde instelling. Een boek wordt heel vaak beter terwijl je leest. Natuurlijk geldt dit voor alle boeken. Sommige boeken zijn ook niet leuk, ook als je doorleest. Echter wordt het in de regel vaak een leuker, en beter boek.

Kortom: maak kilometers en ontwikkel zitvlees. Want een goed boek is een, maar een goed uitlezen is een tweede.

Je moet namelijk het geduld hebben om voor een langere tijd te zitten, of te staan als je dat fijner vind. (hiervan zie je veel voorbeelden in de metro)

Als je dat kan, wordt het uitlezen van een goed boek, waarin je helemaal opgaat ook een makkie.

We hebben een stappenplan voor je om een goed boek te vinden, en uit te lezen.

1; kies een boek dat jij goed vind

Over smaak valt niet te twisten – wat wij goed vinden, kan jij geweldig vinden.

Hiervoor hebben we een tip – duik de boekenwereld in, en kies een boek dat je interessant lijkt. Het kan natuurlijk zijn dat het geen boek is dat je leuk vind, jammer dan. Er zijn genoeg andere keuzes.

Hiervoor kun je het beste een abonnement nemen bij de bibliotheek. Zo hoef je immers geen boek steeds te kopen en ligt er altijd een nieuw boek voor je klaar.

Weet je het echt niet? Lees dan de Aanslag van Harry Mulisch. Dit is een van de beste boeken die ik ooit heb gelezen. Het is een spannend en literair boek dat jou ook zult boeien.

Het is daarnaast ook een kwestie van je boekensmaak ontwikkelen. Lees daarom verschillende boeken van Poezie tot thrillers om erachter te komen wat je nu echt leuk vind.

Als je dit namelijk weet, is het bingo en kun je veel gaan lezen.

2: heb geen aversie tegen lezen

Als je lezen eigenlijk maar niets vind, is het heel moeilijk om aan leven plezier te beleven. Als je dyslexie hebt, is het bijvoorbeeld lastig om veel te lezen, maar het kan wel. Je zult er alleen harder voor moeten werken. Maar waar een wil is een weg.

Lezen is echt GEWELDIG. Dit moet je alleen wel willen zien. Sta daarom open om boeken te lezen, neem afscheid van je vooroordelen en je zal merken dat wij gelijk krijgen.

3: laat je niet afleiden

Dit is de beste tip die we kunnen geven om op te gaan in een goed boek. Als je voortdurend bent afgeleid, wordt het uiteraard lastig om boeken te lezen. Dus zet je telefoon op de vliegtuigstand, ga niet in de buurt van de tv zitten en plan geen afspraken in. Zo kun je makkelijk een boek lezen.

4: plan een leesmoment in

Lezen is geen incident. Mensen die veel lezen, plannen daarvoor tijd in. (dan wel niet onbewust)

Plan een vast moment is dat je leest.

Doe dit op het moment van de dag dat je het fist bent, en het meeste energie hebt. Als je thuiskomt van een lange werkdag kun je ook een boek lezen, maar als je hoofd helemaal vol zit, is het beter om even voor werktijd te lezen.

Ook jij hebt daar tijd voor: sta iets vroeger op, en het lukt makkelijk om een half uurtje te lezen.

Met andere woorden: je kunt verdwijnen in een goed boek. Dit gebeurt echter bij mensen die bereid zijn om daarvoor te werken.

Dus pak een boek erbij, lees veel, haal je vooroordelen weg, vermijd afleiding, en plan het lezen voor de komende tijd in. Het lezen hoort dan bij je, en daardoor duurt het niet lang voordat je een goed boek leest dat je aandacht en belevingswereld helemaal grijpt.

Tot die tijd moet je een ding veel doen: lezen.

Samenvatting

Het is dus een goed idee om een goed boek te lezen. Je haalt er plezier uit, leert ervan en vergroot je leesvaardigheid.

Wat zijn goede boeken?

Hierover verschillen de meningen. Er bestaan echter wel lijsten met bijvoorbeeld de beste romans, zulke lijsten kun je gebruiken als inspiratiebron.

Hoe vind ik een goed boek?

Ga op onderzoek uit, bezoek boekhandels, vraag in je omgeving, lees recensies. De lijst met goede boeken is oneindig.

En wat als ik het boek toch niet goed vindt?

Dan leg je het boek weg. Het blijft een kwestie van smaak. Er valt zoveel te lezen.

Andere kennisbank artikelen: