Wat is het nut van lezen?

de banner voor de blog: wat is het nut van lezen?

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

Het blijft de eeuwige vraag: waarom zou je lezen, het heeft toch geen nut? Dat is niet waar. Lezen heeft daadwerkelijk nut. En als je dat weet, zul je ook met meer plezier gaan lezen.

Waarom lezen mensen überhaupt?

Mensen zijn van nature erg nieuwsgierig ingesteld. Daarom kijken we (helaas) als er een ongeluk is gebeurd, of praten we over een gebeurtenis die een negatieve lading heeft. De nieuwsgierigheid heeft ook een positief effect: we willen meer informatie hebben over een onderwerp. Denk aan de tweede wereldoorlog. Daarover lezen we boeken, verslagen en interviews – we willen weten hoe het zit.

Daarmee hebben we ook het nut van lezen te pakken. Doordat we lezen, leren we de wereld om ons heen beter kennen.

Dit is een van de redenen waarom lezen nut heeft. Echter is er nog veel meer. Maar dit is de basale reden. En over elk onderwerp valt heel veel te lezen.

Dat maakt lezen zo fantastisch. Lezen is echter een vaardigheid die je moet ontwikkelen. Als je niet gewend bent om te lezen, is het lastig om lezen leuk te vinden.

Wat voor profijt heeft lezen nog meer?

Je leert discipline

Dan heb ik het niet over het leger waar je vroeg moet opstaan om je bed op te maken en in de houding te staan. Je hebt voor lezen veel discipline nodig. Want je moet stilzitten en goed opletten. Anders komt het boek nooit uit. 😉

Je hebt natuurlijk niet meteen de beste discipline om te lezen. Dit moet je trainen. En als je dat doet, ga je meer lezen, en vind je lezen ook leuker. Je bent immers niet meer aan het vechten, maar aan het genieten. Dan is het lezen op zo’n leukst.

Je kunt het overal doen

Helaas wonen we niet in een stad waar een metro rijdt. Anders hadden we dagelijks de metro gepakt.

In de metro kunnen we erg genieten van lezende mensen. Mensen die een boek meenemen naar the underground – en gewoon gaan lezen. Het is een prachtig beeld, wat ons ook weer inspireert om lezen.

Deze situatie laat zien dat je overal kunt lezen: op het strand, in de trein en zelfs op de wc. Het punt is alleen dat je de liefde voor lezen moet vinden, maar als je deze liefde hebt gevonden, is de beer los en kun je alles gaan lezen wat los en vast zit.

Betere intelligentie

Lezen maakt je slimmer. Een erg handig voordeel. 😜

Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat lezen op verschillende manieren leidt tot een betere intelligentie, denk aan creatiever denken.

Beter teksten begrijpen

Veel jongeren kunnen niet goed meer lezen en schrijven. Daardoor lukt ze het in de toekomst minder goed om mee te komen in de maatschappij, omdat ze teksten van bijvoorbeeld de gemeente niet begrijpen.

Dit is schrijnend. Aan de andere kant kan de leesvaardigheid verbetert worden als je boeken leest. Dus lees boeken om teksten in het algemeen beter te begrijpen.

Geen smartphone

Als iets heel goed aangeeft wat het nut van lezen, is het wel dat je geen smartphone nodig hebt. Tenzij je een boek leest op je smartphone.

Een smartphone zorgt alleen maar voor afleiding, waardoor het beter is om de smartphone weg te leggen.

Gelukkig hoef je vaak voor het lezen geen smartphone nodig te hebben. Zo lees je meteen met meer focus.

Levenslessen

Als laatste geven goede boeken je ook levenslessen mee. Dit zijn lessen die je altijd onthoudt en toepast op verschillende momenten in je leven. Zo blijft het nut van lezen altijd bij je.

Plant het lezen in

Als we aan iemand vragen of die leest, krijgen we vaak het antwoord dat er geen tijd voor is. Dat is natuurlijk niet waar. Je kunt ook genoeg lezen. Je moet het wel inplannen. Net zoals je dat doet voor het sporten bijvoorbeeld. Als je het lezen inplant, gaat het ook makkelijker. Dus een opdracht voor jou: plan voor morgen een moment in dat je gaat lezen. Leg je telefoon aan de kant, en focus je helemaal, dan lukt het je om niet afgeleid te raken, en ontwikkel je een leesgewoonte.

Je vergroot je woordenschat

Schrijvers gebruiken verschillende woorden. Dit komt omdat iedere schrijfstijl anders is. Dit is een van de redenen waarom je je woordenschat vergroot, de andere is dat je op een moment verschillende woorden leest. Van sommige weet je niet de betekenis. Daardoor kun je je woordenschat vergroten.

Door het leren van dit nieuwe woord kun je de tekst beter begrijpen, en lukt het je ook om straks meer nieuwe woorden te leren.

Wees daarbij niet bang om de betekenis van een woord op te zoeken als je het woord niet kent. Als je dit namelijk doet, zul je groeien. Als je dat niet doet, ben je niet zo slim bezig. Want je leert pas echt veel nieuwe dingen leert als je verder zoekt. In dit geval woorden.

Je kunt je beter verplaatsen in iemand

Stel je leest een verhaal over een vrouw die in moeilijkheden terecht komt. Je wilt graag weten hoe het verhaal afloopt, en leest snel verder. Aan de andere kant voel je met haar mee, want je wilt dat het goed gaat met haar. Of misschien wel juist niet.

Je kunt je helemaal verplaatsen in haar situatie. Dit lukt je zo goed, omdat er geen ruis is, zoals die er wel is in het dagelijks leven. Als je een bijzonder verhaal hoort als je bijvoorbeeld aan de keukentafel zit, gaan er verschillende dingen door je hoofd. Misschien zit je wel met veel oordelen. Dat kan.

Maar als je rustig zit te lezen, kun je over de situatie gaan nadenken, en zie je verschillende perspectieven. Zo leer je vrouw beter kennen, en begrijp je dat het helemaal niet zo makkelijk is soms. Deze les neem je mee in je eigen leven. Waardoor je ook liefdevoller en begripvoller voor de mensen uit je eigen omgeving.

een vrouw rust op iemand zijn schouder

Je wordt een lezer (ook al denk je nu van niet)

Laatst hoorden we een verhaal van iemand die op de basisschool een grote hekel had aan lezen. Dit kwam ook omdat ze er moeite mee had. Voor de zomervakantie gaf haar klasgenoot een populaire boekenserie aan haar, en begon ze het te lezen. Dit veroorzaakte in haar een liefde voor lezen die alleen maar groter werd.

Hieruit blijkt dat je een boek moet vinden dat je interessant vind, en dat je motiveert om verder te gaan met lezen. Want als je dit een mooi boek vind, vind je dat ook van andere boeken.

Je moet het boek, of iets anders openslaan en het gewoon doen. Dat is de weg die je moet bewandelen om liefde voor het lezen te ontwikkelen. Daarom mijn tip:

Lees zonder vooroordelen

Het helpt natuurlijk niet als je een boek gaat lezen terwijl je eigenlijk denkt dat het onzin is en geen nut heeft.

Ja, dan wordt het ook niks. Helemaal niets. Je bent dan net zo sceptisch als eerst.

Maar als je een boek oppakt omdat je het leuk lijkt en begint met lezen, omdat je het wilt lezen, zul je het gaan uitlezen. En nadat je dit hebt gedaan, wil je meer lezen.

Mensen die veel lezen betreden een boek met een open blik. Ze vinden niet dat lezen stom is, of onnodig. Nee, ze willen weten wat ze ervan kunnen leren, of ze zijn gewoon erg nieuwsgierig.

Als je dat niet bent, is het eigenlijk onmogelijk om een boek te lezen.

Als je het lastig vindt om te lezen, moet je klein beginnen. Lees een makkelijk boek, of een paar bladzijdes per dag. Als het onderwerp je boeit, zul je verder gaan lezen.

Het maakt daarbij niet uit hoe snel je leest, als je maar blijft lezen.

Dan ervaar jezelf wat het nut van lezen is, en hoe je daarvan profijt hebt.

Lees vrolijk verder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *