Wat is het verschil tussen fictie en non-fictie?

wat is het verschil tussen fictie en non-fictie

Table of Contents

Het verschil is erg simpel: fictie is niet waar gebeurd en non-fictie is wel waar gebeurd.

Het is niet zo zwart-wit

Wil nu denkt dat fictie altijd gaat over verzonnen verhalen stuit op een andere werkelijkheid. Fictie kent namelijk wel degelijk non-fictie elementen. Het wordt alleen niet aangegeven. Zoals je bij non-fictie vaak een bronnenlijst hebt staan aan het einde van het boek, moet je bij fictie gissen of iets totaal verzonnen is. Of deels is gebaseerd op de waarheid. Want een schrijver van een roman gebruikt vaak zijn eigen leven als inspiratiebron. Je komt dus ook regelmatig autobiografische delen tegen in een nieuwe roman.

Op dit vlak lopen fictie en non-fictie door elkaar heen. Dit maakt het ook leuk. Aan de andere kant heb je ook romans en reportages die totaal uit elkaar liggen, en waarbij de scheiding veel beter is te zien.

Waar kan ik fictie en non-fictie vinden?

Je kunt beide genres gewoon vinden bij de boekhandel bij je in de buurt. Om fictie te lezen, pak je het nieuwste boek van een romanschrijver en om non-fictie te lezen, koop een boek over bijvoorbeeld de onderwereld.

Dat deze twee stromingen in dezelfde winkel liggen maakt het voor jou ook makkelijker om ertussen te switchen. Je hoeft natuurlijk niet alleen maar fictie of non-fictie te lezen. Je kunt ook gewoon de boeken combineren, of tegelijk lezen.

Wat is leuker om te lezen?

Dit is per lezer heel verschillend. Het zou ook zonde zijn om het ene genre nu uit te sluiten. Anderzijds wil ik je wel graag een advies meegeven. Daarom een pleidooi voor beide.

Fictie

Stap in een verzonnen wereld, dat is wat fictie is. Er zijn geen regels en de schrijver neemt je mee op reis. Een roman is immers altijd een reis – van een gebeurtenis naar een slot, een beschrijving van een leven of interne gevoelens. Je kunt in fictie verdwijnen. Denk maar eens aan de Harry Potter serie die je hopelijk ook hebt gelezen. Geweldig waren de boeken van JK Rowling.

Dat is de voornaamste reden om fictie te lezen: de magie van het onwerkelijke ervaren.

een boek vann harry potter op tafel

Non-fictie

Sommige mensen zijn gek op feiten. Je maakt ze gelukkig door een verhaal te schrijven over een gebeurtenis en te verwijzen naar bronnen. Uiteraard heb je ook fictie in alle soorten en maten. Een ding staat als een paal boven water en dat is de waarheid. Als je een boek leest over het ontstaan van Jordaan en de veranderde samenstelling van de inwoners wil je weten hoe het komt dat deze plek van een volksbuurt ging naar een wijk waar bijna alleen yuppen wonen.

Als je hiervan een roman maakt, kan dat erg leuk zijn om te lezen. Alleen blijft de vraag of bepaalde dingen wel kloppen. Deze vraag is uitgesloten als je een boek leest dat de benodigde verwijzingen heeft.

Tot slot wil ik je doorverwijzen naar twee video’s: een over de voordelen van fictie en een over de voordelen van non-fictie.

Lees meer over de boekenwereld