Wat leer je van literatuur?

de banner voor de blog wat leer je van literatuur

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

Je leert van literatuur hoe het leven in elkaar steekt. Dit komt doordat in literaire werken de belangrijke thema’s aanbod komen, zoals angst, twijfel en moed. Na het lezen van een literaire roman begrijp je waarom de hoofdpersoon handelt en kun je de inzichten meenemen in je eigen leven.

Je leert verder dit:

1: hoe het leven gaat

Literatuur snijdt diep. Dat betekent dat je leest over de puurste ervaringen die een mens kan meemaken.

Zo leer je hoe het leven in elkaar steekt. Dit hoeft niet altijd leuk te zijn of positief. Helaas is het leven dat ook niet altijd. We gaan er geen treurige blog van maken hoor.

Je leert wel van de literatuur dingen die je niet leert in het echte leven. Met vrienden, familie en collega’s praat je meer over andere zaken.

Gelukkig heb je dan nog de literatuur achter de hand om een verdieping te maken en dingen in een ander perspectief te zien.

2: hoe je om moet gaan met tegenslagen

Neem bijvoorbeeld van het werk van Charles Bukowski, hij had een zwaar leven waarin meer mislukte dan slaagde. Het was voor hem geen reden om zijn droom niet volgen (schrijver worden) en steeds door te gaan.

Zo zijn er veel meer verhalen te vinden in de literatuur die ons inspireren en aantonen dat we nooit moeten opgeven.

Deze zin had je ook kunnen lezen in een speech van een motiverende spreker. In de literatuur kijken we verder: waarom je iets doet, niet stopt en blijft denken aan je dromen.

Met andere woorden: een tegenslag is niet alleen maar negatief – het is een kans om meer te leren over jezelf. Ook als het iemand anders betreft.

Ontwikkelingen

De wereld staat nooit stil en is altijd volop in ontwikkeling. Van deze ontwikkelingen kun je heel veel leren in de literatuur, aangezien ze worden aangehaald op een manier waarmee je kan zien wat er gebeurt.

Als je de wereld wilt begrijpen, moet je een literair boek lezen, en je komt bij onverwachte inzichten. Dat is de kracht van literatuur.

Levenslessen

Zonder dat het expliciet wordt aangegeven leren we ook veel levenslessen van de literatuur, denk aan hoe je je moet gedragen tegenover je ouders, wat een pijnlijk verleden betekent voor de rest van je leven, en dat je vrij bent om nieuwe keuzes te maken.

Literatuur is een studie volgen, en les krijgen van de beste docenten. (hele goede schrijvers)

Deze studie duurt je hele leven lang, je leert steeds meer levenslessen en wordt telkens beter dankzij deze levenslessen.

Je doet tijdens het lezen bijvoorbeeld deze levenslessen op, omdat je eraan blijft denken en de kennis blijft toepassen.

Kijkje in het hoofd van de ander

We kunnen veel, maar we kunnen nog geen kijkje nemen in het hoofd van een ander. Terwijl we soms wel graag willen weten wat er omgaat in iemands hoofd. Daarvoor heb je met de literatuur een perfecte partner. Goede schrijvers gunnen je een intiem moment in hoofd, ze beschrijven:

  • wat ze dachten?
  • Waarom ze op een bepaalde manier handelde
  • Wat ze voelde
  • Welke emoties er bij hen opkwamen

Kortom: literatuur is de sleutel tot antwoorden op vragen waar je normaal geen antwoord op krijgt, en je leert dat iets niet vanzelfsprekend is. Zoals het soms lijkt.

Lees hierom literatuur, en er gaat een wereld voor je open.

Hoe groepen met elkaar leven

Je hoeft de krant maar open te slaan, en je leest een verhaal over twee groepen die samen leven, in zowel positieve als negatieve zin.

De verhouding tussen deze groepen gaat ver terug in de tijd. Door de literatuur te gebruiken zie je wat deze groepen voor elkaar betekenen en waarom ze doen wat ze doen.

Het is makkelijk om te zeggen dat een groep niet goed bezig is. Het is beter om je te verdiepen in de beweegredenen zodat je deze groep kan begrijpen.

Door de ander te begrijpen, verdwijnen sommige vooroordelen. Literatuur is dus ook een plek waar je onbekende geluiden hoort.

mensen lopen over een plein heen.

Blik op de geschiedenis

De literatuur en de geschiedenis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Over ieder periode in de geschiedenis is veel geschreven.

Daar leer je ontzettend veel van. Zoals waarom een moment ontstond, wie er bij betrokken waren en hoe deze periode nog steeds doorwerkt in ons leven.

Je leert door literatuur verder te kijken dan je neus lang is. Dit verrijkt je als mens, en je groeit ook.

Literature allows us to be open, to listen, and to be curious..

Tracy K. Smith

Samenvatting

Literatuur opent je ogen en is daarom een aanrader voor mensen die meer willen leren of de psychologie achter een verhaal. Het is daardoor de reden voor jou om je ook te verdiepen in de literatuur.

Hoe moet ik een literair werk nu lezen?

Blijf vooral lekker lezen. Het is niet nodig om nu extra gefocust onder andere een boek te lezen, daar heb je immers niet zoveel aan. Je leert immers tijdens het lezen.

Leer ik door ieder literair werk iets?

Dat is niet zo. Sommige literaire werken zijn geschreven zonder enige bedoeling erachter. Dan gaat het meer om de spanning. Maar je leert dan wel altijd de beweegredenen kennen.

Is het moeilijk om literatuur te lezen?

Je moet er wel even voor gaan zitten. Als je dit niet wilt, kun je beter uitkijken naar andere mogelijkheden, waar er heel veel van zijn. 😉

Andere kant zijn sommige literaire romans eenvoudig geschreven. Daarmee kun je dan beter beginnen.

Andere kennisbank artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *