Wat wordt gezien als literatuur?

de banner voor de blog wat wordt gezien als literatuur

Table of Contents

Verhalen die verdiepend en origineel zijn worden gezien als literatuur.

Literatuur moet je iets leren. Als een verhaal dan erg voorspelbaar is, raak je er niet door geïnspireerd en lees je niet verder – vaak omdat het een voorspelbaar verhaal is.

Nu wil ik niet zeggen dat je alles uitleest dat literatuur is, maar de kans is wel groot. Bekijk in de onderstaande video waarom dat is.

Wat zijn kenmerken van literatuur?

Kenmerken van literatuur zijn dat er geen clichés instaan, het een verrassend beeld geeft, je er dingen van leert en dat de schrijver een originele stijl heeft. Als je dit zo leest, kun je wel stellen dat niet alles literatuur is.

Er valt ook een hoop onder lectuur. Dat is een vorm dat je kunt beschouwen als simpeler en met minder diepgang. Ook prima. Er is echter wel een groot verschil tussen deze twee. Goed om te weten als je start met het lezen van boeken/werk.

Wat is dan de scheiding?

De scheiding tussen literatuur en lectuur kun je zien in hoe een verhaal is opgesteld. Als het een verhaal is waarbij het gaat om dingen die je kent, algemeen bekend zijn en weinig verrassend zijn, spreken we van lectuur.

Als het een onderwerp is waar nog weinig over bekend is, je amper iets weet van deze wereld spreken we literatuur.

Eerlijk gezegd weet niemand wat precies de criteria zijn voor literatuur. Dit is ook niet belangrijk. Wat belangrijk is dat je leest, en veel leest.

Wat maakt een verhaal tot literatuur?

Een verhaal is literatuur als het niet standaard is. Stel je leest een verhaal over een jongeman die graag een relatie met een dame wilt. Hiervoor gebruikt hij de moderne technieken: datingapps.

Hij bekijkt de profielen van diverse dames, heeft dates, maar er komt geen relatie uit.

Deze setting kennen we.

Maar als de situatie was geweest dat de jongen steeds een boekenzaak instapt omdat hij een dame wilt vinden die gek van boeken is, en laat zien wat erin hem omgaat als hij langs de verschillende genres loopt, spreken we van literatuur. Niemand kan immers een vergelijkbare situatie op tafel leggen.

Samenvatting

Literatuur is een leeuw die de leeshonger in je wakker schudt. Daarom lezen mensen graag literatuur – ze leren er nieuwe dingen door, bijvoorbeeld hoe iemand omgaat met pijn.

Moet ik nu alleen nog maar literatuur lezen?

Tuurlijk niet. Lees wat je wilt lezen. Literatuur is daarbij een optie.

 Waar vind ik literair werk?

In iedere boekhandel en verschillende webshops. Maak jezelf het makkelijk door te zoeken naar het genre literatuur.

Welke schrijver is een voorbeeld van literair werk?

Arnon Grunberg. Hij laat je in zijn boeken en werk perspectieven zien die nog onbekend voor je waren.

Andere kennisbank artikelen: