Willem Fredrik Hermans: biografie, kennismaking + beste boeken

banner voor de blog over de beste boeken van WF Hermans
Jochem

Jochem

Wil jou helpen om het boek te vinden waarnaar je op zoek bent

Table of Contents

Willem Fredrik Hermans was een schrijver uit de twintigste eeuw en behoorde tot de grote schrijvers van zijn generatie.

Hermans wordt nu nog steeds gelezen. Dit geldt voornamelijk voor zijn beste boeken. Hier kom ik straks op terug, eerst een kennismaking met deze auteur.

Lezers hebben vaak de neiging zich te vereenzelvigen met de personen uit de boeken die ze lezen. Daarom lezen ze graag boeken waar nette personen in voorkomen

Willem Frederik Hermans

Het leven van WF Hermans (1921-1995)

Hermans heeft een bijzonder leven geleid waarin hoogte en dieptepunten elkaar afwisselden.

De eerste tekens van het schrijverschap van Hermans doen zich op tijdens zijn middelbareschooltijd als hoofdredacteur van de schoolkrant.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begint hij met het schrijven van zijn eerste verhalen. In 1947 verschijnen delen van zijn eerste romans in delen en heeft hij verschillende banen.

Later krijgt Hermans een aanstelling aan de Rijksuniversiteit van Groningen en wordt hij vader.

Maar in Groningen krijgt Hermans ruzie met zijn collega’s, waarnaar hij vertrekt naar Parijs. Over deze periode schrijft hij ook een boek – Onder Professoren. Deze staan niet onder de beste boeken. 😊

Waarom moet je het werk van WF Hermans moet lezen?

Ik heb een paar redenen daarvoor. Ten eerste spreekt de schrijfstijl van WF Hermans me erg aan. Hij schrijft op een rechttoe rechtaan manier. Geen bijzinnen of veel bijvoeglijke naamwoorden. Hermans beschrijft gewoon wat er gebeurd. Dit is erg fijn om te lezen. Je leest hierdoor ook eerder een boek uit.

De tweede is de dubbelzinnigheid. WF Hermans schreef nooit zomaar een roman of verhaal. De dubbelzinnigheid is overal terug te vinden. Een groot pluspunt, je weet nooit waar het naartoe gaat.

Daarnaast spat de noodzaak ook af van de hoofdpersonen van Hermans. Zo erg dat je volledig aan kant staat.

Zijn de boeken van Hermans moeilijk?

Ik vind persoonlijk van niet. De boeken van Hermans worden gekenmerkt door structuur. De verhaallijn is wel verrassend, maar eveneens te volgen.

De hoofdpersonen hebben een achtergrond die je nog niet meteen weet. Die leer je immers tijdens het lezen kennen. Daardoor zeg ik: het werk van Hermans is voor iedereen toegankelijk en niet moeilijk.

Je moet er wel je hoofd bijhouden, want als je afdwaalt met je gedachten veranderen de situaties en kun je weer terug bladeren.

Het blijkt uit andere recensies dat de boeken van WF Hermans niet moeilijk zijn.

Conflicten

Ik vind het persoonlijk jammer dat we WF Hermans het meest zullen herinneren om de conflicten waar hij bij betrokken was. Zoals in Groningen.

Bekijk de video hieronder om te zien waarom dit was.

Wat was de schrijfstijl van WF Hermans?

Waar vaak een schrijver van de hoofdpersoon een held maakte, liet Hermans zijn hoofdpersonage in moeilijkheden brengen. Dit zien we bijna in al zijn boeken. Dit kan komen door het wereldbeeld dat WF Hermans had van de wereld: somber.

Wat was de thematiek van WF Hermans?

Net zoals bij Harry Mulisch is de oorlog het meest voorkomende thema in de boeken van WF Hermans.

De oorlog bleef altijd bij Hermans. Waarschijnlijk omdat zijn zus zelfmoord pleegde na de Duitse bezetting. Je begrijpt wat voor impact dit heeft gehad op Hermans.

Hermans en de Grote drie

WF Hermans hoorde samen met Gerard Reve en Harry Mulisch tot de Grote Drie schrijvers. In het begin van dit tijdperk trokken Hermans en Reve nog samen op. Zie onderstaande afbeelding.

WF Hermans en Gerard Reve

Maar verloop van tijd verwaterde dit contact. Hermans was vooral kritisch op het werk van Harry Mulisch. De twee schrijvers waren ook elkaars tegenpolen. Mulisch zocht naar nieuwe invalshoeken, Hermans bleef bij zijn vaste manieren.

Hoeveel boeken heeft WF Hermans geschreven?

13, daarvan zijn Nooit Meer slapen en de donkere kamer van Damokles de bekendste.

Check hier de volledige bibliografie van WF Hermans.

Leer meer over WF Hermans

Gelukkig hebben we YouTube waarop veel video’s verschijnen van Nederlandse auteurs, met dank aan het kanaal van Bart Jansen.

Hierop vind je ook verschillende video’s over WF Hermans, zoals deze.

Willem Frederik Hermans instituut

Het Willem Frederik Hermans instituut is in het leven geroepen om het werk van een van grootste Nederlandse schrijvers in gedachten te blijven houden.

Als je wat over WF Hermans wilt weten, moet je bij dit instituut zijn.

Dit zijn de beste boeken van WF Hermans

Het behouden huis

Een typisch werk van Hermans: een Nederlandse soldaat neemt zijn intrek in een huis, waar op dat moment niemand is. Maar dan komen de Duitsers binnen om het huis te confisqueren. Wat er volgens gebeurt, is fascinerend. Spoiler: het leidt tot een bijzondere ontknoping.

Wat vindt een andere lezer van dit boek?

Iemand is zeer te spreken over dit boek:

Review over het behouden huis

De donkere kamer van Damokles

Dat er in een oorlog zaken door elkaar heenlopen, blijkt uit De donkere kamer van Damokles. Het boek waarmee Hermans doorbreekt bij het grote Nederlandse publiek.

In deze roman wordt de hoofdpersoon onvrijwillig betrokken bij het verzet, waardoor hij met zichzelf in bijzondere situaties belandt. Kom hier meer te weten over De donkere kamer van Damokles. Leuk detail: er zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Bekijk hier een samenvatting.

Wat vindt een andere lezer van dit boek?

Het is een aanrader:

Review over de donkere kamer van domakles

Nooit meer slapen

Elke lezer zal zich herkennen in de roman Nooit meer slapen. Het is het verhaal van een onderzoeker die naar Noorwegen vertrekt om de ambitie van zijn vader te voltooien. Je stapt in een leven waarin grootste dromen gevolgd worden.

Wat vindt een andere lezer van dit boek?

Je voelt de strijd van de hoofdpersoon:

Review over nooit meer slapen

Dit zijn de beste boeken van WF Hermans. Met welke ga je beginnen?

Verder lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *