Wie was WF Hermans? En zijn beste boeken

banner voor de blog over de beste boeken van WF Hermans

Table of Contents

WF Hermans moet je kennen vinden wij. Hij schreef immers prachtige boeken die vandaag de dag nog veel gelezen worden. Kom in deze blog erachter wie deze schrijver was en wat zijn beste boeken zijn.

Eerste verhalen

Willem Fredrik Hermans wordt geboren in Amsterdam in 1921. Hij was al vroeg verliefd op boeken, en las de grote namen zoals Nietzsche en Kafka. Deze periode zou ook de opmaat vormen voor zijn latere schrijverschap. Hij leerde namelijk ook andere grote schrijvers en denkers kennen. Hier lag zijn inspiratiebron.

Oorlog

De oorlog speelde ook een rol in het leven van WF Hermans, want toen de oorlog uitbrak pleegde zijn zus zelfmoord.

Het is niet duidelijk of dit om moord of zelfdoding ging. De man van zijn zus pleegde zelfmoord. Onzeker is het of het een vrijwillige daad was van zijn vrouw.

Nog voor de oorlog maakte Hermans zijn debuut. Hij debuteerde in het Algemeen dagblad met het verhaal En toch… was de machine goed.

Het verhaal gaat over twee uitvinders, die in het leven tegenover elkaar komen te staan: de een laat zijn ideale staan en wordt rijk, de ander laat geen van zijn denkbeelden varen – wordt steeds armer.

We vonden een analyse van het literatuurmuseum over dit verhaal die bedoeld is voor beginnende schrijvers, en ook als je geen beginnende schrijver bent, is het een mooi stuk om te lezen.

Tijdens de oorlog gaat Hermans ook studeren, hij veranderd nog eerst van studierichting, om vervolgens de studie af te breken. Hij weigert immers een loyaliteitsverklaring te ondertekenen.

Nadat de oorlog was afgelopen, maakte Hermans toch nog zijn studie af.

Groningen

Nadat hij was afgestudeerd, solliciteerde Hermans voor de functie van assistent aan de Rijksuniversiteit Groningen. In deze periode werkte hij ook aan zijn promotieonderzoek, waar Gerard Reve een rol bij had.

Hermans botste vaak met anderen. Dit leidde tot een vertrek uit Groningen. Hij zou over deze periode een boek schrijven: onder professoren.

Quotes

Wij vinden de quotes van Hermans erg mooi en soms ook grappig. Zoals deze quotes:

De enige vorm van geluk die ik ken, is me ongelukken bedenken die me nog niet overkomen zijn.

Literatuur is de neerslag of het verslag van een geestelijk avontuur in een taal die eigen, levend en origineel is

Schrijfstijl

De schrijfstijl van Willem Frederik Hermans is met weinig bijzinnen of extra informatie. Het is recht toe, recht aan geschreven, waardoor iedereen zijn boeken kan lezen.

Tuurlijk moet je nadenken over deze boeken. Er zit immers veel thematiek in. Maar als we je een van de grote drie moesten aanraders is het wel Hermans omdat zijn boeken de fijnste schrijfstijl hebben. Maar lees de grote drie en ervaar zelf waar je je het meeste thuisvoelt.

Aanrader

We vinden de donkere kamer van Damokles een echte aanrader. Het is immers een spannende roman waar je aan het einde niet meer weet wie bij wie hoort.

Kinderen

Hermans heeft een zoon.

Gedichten

Willem Frederik Hermans schreef ook gedichten. Je kunt ze hier lezen. Het is wel opvallend dat de gedichten niet zo goed worden ontvangen.

Interviews

Na zijn dood in 1995, zal de harde houding van Hermans vooral wordt besproken als zijn naam valt.

Dit komt doordat Hermans er in interviews er niet voor wegliep om uit te halen naar collega’s in het boekenvak. Hiermee maakte hij weinig vrienden. Het is jammer dat dit beeld is blijven hangen, aangezien Hermans ook een lieve kant had.

Beste boeken

De beste boeken van WF Hermans zijn de donkere kamer van Damokles, Het behouden huis, Au pair en nooit meer slapen.

De donkere kamer van Damokles

Het spannendste verhaal van Hermans. Het is een roman over een man die per toevalt terecht komt in het verzet, en daardoor verschillende keuzes moet maken. Het is aan het einde niet duidelijk wie wie is. Dat maakt het zo’n goede roman.

Het behouden huis

Een Nederlandse soldaat wil zijn intrek nemen in een huis. Later melden zich Duitsers bij het huis, die het ook willen hebben. Het is de vraag wie aan het langste eind trekt.

Au pair

Een Nederlandse jongedame gaat naar Parijs om daar au pair te worden. Het blijkt geen gemakkelijke opgave – ze belandt in verschillende, ongemakkelijke situatie – die de lezer doen medelijden.

Nooit meer slapen

Een echte klassieker: een jongeman reist af naar Scandinavië om de droom van zijn vader te verwezenlijken. Het wordt een emotionele strijd waar alles wordt gegeven om grote dromen te halen.

Volledige werken

Je kunt de volledige werken van WF hermans kopen bij De Bezige Bij. Hier vind je de bibliografie van WF Hermans.