Wie Waren De Drie Grote Schrijvers? (De Grote Drie

de banner voor de blog wie waren de drie grote schrijvers?

Table of Contents

De drie grote schrijvers waren Harry Mulisch, WF Hermans en Gerard Reve. Alledrie zijn ze overleden, moeten we hun boeken nog lezen?

De rol van de grote drie in de Nederlandse literatuur

Mulisch, Hermans en Reve worden gezien als de grote schrijvers van na de oorlog. Tijdens de oorlog waren ze jong en ontwikkelde het talent om later door te breken als schrijver. De boeken van de grote drie waren destijds populair, er werd over gesproken. Daarnaast waren het ook uitgesproken karakters, die er niet voor wegliepen om een mening te geven. Je hebt dan een aansprekend gezelschap te pakken.

Is er onder de grote drie een de beste?

Hangt er vanaf aan wie je het vraagt. Als je het aan een echte Reviaan vraagt, zul je horen dat Reve toch echt wel de beste was. Waarschijnlijk had Mulisch gezegd dat hij de beste was. Hermans had voornamelijk kritiek geleverd op zijn collega’s.

Nee – er is geen beste onder deze drie schrijvers. Wel zijn het alledrie uitzonderlijke schrijvers. Ze schreven romans in een unieke stijl en zorgden daarmee voor beweging in de maatschappij. Dat ook leidde tot een rechtszaak. Saai waren ze zeker niet.

Wat zijn deze schrijvers anno nu nog waard?

Veel. Ook al verschijnen ze niet meer in talkshows, of brengen ze nieuw werk uit, hun namen blijven rondzingen als je een boekhandel binnenloopt of de literatuurlijst napluist.

We kunnen niet om de grote drie heen. Ik vind dat dit ook goed is. Want hun werk is van een ongekend niveau.

De bekende titels, zoals De Avonden, De donkere kamer van Damokles, De aanslag, zijn blijvertjes geworden.

Hierdoor is het beter om je te verdiepen in deze heren en een boek van ze erbij te pakken. Het levert je in ieder geval veel plezier op.

Zijn het niet oude, saaie schrijvers?

Helemaal niet. De bestsellers van deze auteurs horen tot de beste literatuur die Nederland heeft te bieden. Hier mogen we trots op zijn. De boeken vertellen ons verhalen die relevant blijven. Want je kunt er veel van leren. Sommige boeken zijn ook spannend.

Hoe kan ik het beste beginnen?

Koop in ieder geval niet alle boeken van Mulisch, Reve en Hermans. Begin in stapjes. Zo blijf je ze lezen, en ga je de boeken waarderen en herlezen.

Zo begin je met de grote drie.

Koop een boek dat je aanspreekt

Er is vast een roman die je aanspreekt. Bijvoorbeeld de ontdekking van de hemel. Wacht niet langer en koop het. Misschien vind je het niet een prachtige roman vanaf de eerste pagina. Maar als je blijft lezen, ga je het mooi vinden.

Lees het boek uit en feliciteer jezelf. Je bent namelijk begonnen met de grote drie. Yes.

Als je niet zo goed weet met welk boek je het beste kunt beginnen, kun je het beste deze blogs lezen:

Je kunt het beste starten met een van deze boeken. 👆

Sla geen een over

Laatst zat ik in een hotel te eten met mijn schoonfamilie. Het onderwerp Harry Mulisch viel op tafel.

Ik zei dat er twee soorten groepen bestaan als er wordt gesproken over Harry Mulisch: je vind het een sympathieke man, of een lul. Iemand zei meteen aan tafel: ik vind hem een lul.

Het kan zijn dat je deze mening deelt. Dit is echter geen reden om de boeken van Mulisch over te slaan. Zijn persoonlijkheid heeft immers niets te maken met zijn boeken. Misschien vind je zijn boeken straks wel erg goed.

Je hebt bijna een kans gemist omdat je hem als mens niet mocht.

Verdiep je in de levens

Ondanks hun beroemdheid hebben deze mannen het niet makkelijk gehad. Moeilijke periodes kenmerken op een manier hun leven.

Verdiep je in hun levensloop om meer te leren over hun werk en beweegredenen. Je kunt je het beste verdiepen in deze personen door een documentaire te kijken, daarin komen de belangrijkste thema’s ter sprake.

Lees ook de andere boeken

Een nadeel van de boekenwereld is dat alleen de grote titels onthouden blijven en de rest verdwijnt uit het geheugen.

Een schrijver is meer dan een bestseller. De minder bekende boeken laten een ontwikkeling zien, duiden een bepaalde periode of zetten je aan het denken.

Volg dus niet de kudde en lees alleen de bekende werken. Kijk verder op de planken en je treft titels die je nog nooit hebt gehoord.

Als je bijvoorbeeld zaak 40/61 leest kom je meer te weten over het land Israël en de nasleep van de tweede wereldoorlog.

Kortom, doe niet aan navelstaren, betreed deze werelden met een open blik.

Word een beetje fan

Gaandeweg het lezen van de grote drie word je (een beetje) fan van een schrijver. Je vind zijn boeken beter dan van de andere twee, een schrijver boeit je meer of je mag de andere twee gewoon niet.

Het kan allemaal als het om De Grote Drie schrijvers gaat. Dit is prima. Maar doe er wat mee.

Er worden namelijk ter ere van een schrijver events georganiseerd die eens in de zoveel tijd terugkeren. Bezoek er een, en je zult meer mensen treffen waarmee je prachtig over de boeken praat.

Praat met anderen over De Grote Drie

Zoals de gebeurtenis in het hotel al aangaf, valt er veel te bespreken over De Grote Drie. Vraag daarom in je omgeving naar Hermans, Reve en Mulisch.

Je hoort daarna scherpe meningen, prachtige anekdotes en krijgt misschien wel een boek van ze mee.

Je moet niet vergeten dat deze namen tot de verbeelding spreken. Iedereen die een beetje leest kan een verhaal vertellen of je een boek overhandigen.

Laat deze kans niet liggen en praat over ze. Je zult leren dat De Grote Drie deze titel dragen, omdat ze iets konden dat uniek was in deze branche.

Daarom moet je ze ook lezen.